Končí mi teraz v apríli materská a muž by chcel nastúpiť na otcovskú hneď po mne. Je szčo, platí vysoké odvody (VZ ešte z roku 2020), teraz sa ale nevieme dopátrať, či ak si podá žiadosť k 26.4.,budú mu rátať materskú z už vypočítaného základu z 2020 alebo prerátajú nový VZ za rok 2021? Keď sa mení výška odvodov, tak to prerátajú k 1.7., preráta to teraz na sociálke niekto skôr, aby mu určil základ za minulý rok? Mali ste niektorá už túto situáciu? Rok 2021 bol slabší než 2020,tak uvažuje, že ak by mu vyšla nízka materská, tak či sa dá tá žiadosť späťvziať a bude radšej normálne pokračovať v szčo. Viem, že sa dá odvolať, ale odmietnuť materskú, to som ešte nikdy nepočula.
@sandra19901990 nám ide o to, že z čoho to teraz vypočítajú. 2020 bol silný, 2021 slabý. Keď má vyjsť nízka, počká a pôjde na materskú 2023. Réliu mám preštudovanú, no nie je taký konkrétny príklad. V zákone píšu,že sa berie celý predchádzajúci rok, ale mne nejde do hlavy,že kto mu bude teraz prerátavaťnový VZ, či proste nevezmú ten, čo majú,keď nový sa určuje k 1.7.,príp. k 1.10.
Priemerný VZ, z ktorého platil odvody v roku 2021.
@draik predsa som si zavolala na sociálku,tak už viem. Vdaka. Priemer odvodov, ktoré platil celý rok.
Szco môže pracovať aj poberať materskú (ak by nevyšla taka aku očakávate). O výpočte vam poradia na sociálke ak zavolate. Nam stale pekne poradili. Inak kniha od Mihala Materská je super návod 🙂