Ahojte, rada by som sa poinformovala ako je to keď ide otec na matersku, či s tým máte niekto skúsenosti.
Muž je szčo, od oktobra platí odvody aj do soc. poistovne. Čiže by splnil povinnosť platit 9 mesiacov aby mohol nastupiť na matersku? Z čoho sa potom počíta vyška?
Ja som poberala materskú, pred porodom som bola zamestnaná. Teraz poberám rodičovský príspevok.
Ide o to, že som sa dočítala, že ked otec prejde ako szčo na materskú, nemusí platit odvody do soc. poistovne. plati to aj na odvody do zdravotnej poistovne? Ušetrilo by nám to tým pádom 200 e v rozpočte, čo nie je mala suma. Dcera ma 10 mesiacov.
A čo potom ja? Nadalej by som chcela zostat doma, pracovný pomer mi sice trva ale po porode som sa prestahovala a určite sa už do prace do ba nevratim. Musela by som teda ukončit prac. pomer a nahlasiť sa napriklad na urad prace aby som si nemusela platit odvody do zdrav. poistovne? Možem poberat aj davky v nezamestanosti ked som si ich nikdy nečerpala?
Ak by mi to niekto vedel po lopate vysvetliť bola by som vdačna dakujem krasne 🙂
je tu uz minimalne 10 takych istych diskusii
- ty ostanes na RD, bez poberania RP
- muzovi sa bude ratat z VZ pre odvody
- zdravotku platit treba, ak nebude preddavky, vyjde mu nedoplatok v RZ
Ja viem ja by som chcela zistit hlavne to či stači že už tých 9 mesiacov platil soc. poistovnu alebo sa to rieši až tak že tento rok plati a nabuduci rok može ist na md s tým že mu budu ratat vyšku z tohoto roku , dakujem 😉🙂
Môj je od januára, už mu konci... neplatí odvody ani soc.p. ani zdr.poi. pre istotu som sa 10x pýtala na úradoch čo s odvodmi... Materská sa mu počítala z odvedených odvodov za minulý rok... výška materskej žiadne terno...
Sa pripravíme na rz... Som zvedavá na jún 2019... Ale keď som sa jej 10x pytala či bude mať platiť odvody keď popri md pracuje bola si to overiť u nadriadenej, ale neprekvapilo by ma to už pri mojej tam niečo dozubali a museli prerábať...
Dievčatá. Ja neberiem nijak zle, že mi tu radíte čo a ako ale táto diskusia nebola moja a o mne. A už vôbec nie o mojom platení ZP. Ale o platení/neplatení ZP muža/ živnostníka, ktorý ide na MD. Ale už v rámci toho keď budem niekde pri pobočke ZP skočím si tam teda aj ja alebo teda zavolám nech mi to pošlú mailom 😀
@niba0717 ahoj. Na konci mája sme to riešili.
Mužovi vyrátali materskú z odvodov z minulého roka. Odvody teraz pol roka platiť nebude musieť ale týka sa to iba sociálnej poisťovne. Zdravotnú musí platiť ďalej.
Ja som ostala doma. Nehlásila som sa ani na úrad práce nakoľko sa musí podpísať papier, že dieťa nie je prekážkou pri hľadaní novej práce. Tiež sa mi nechce vysedávať po úradoch so 7 mesačným dieťaťom. Čiže zdravotnú poisťovňu si musím platiť sama. Pokiaľ Ti toto nevadí, tak si skoč do poisťovne a zisti si, či máš nárok na podporu a ak áno, tak sa na úrad práce nahlás.