Prosím Vás. Vy ste také sčítané a možno mi budete vedieť poradiť. Ja nemám nárok na materskú, čiže ani na vyšší rodičovský. Manžel je SZČO. Minulý rok odrobil na zmluvu myslim 6 mesiacov. Živnosť si otvoril pred dvoma mesiacmi a vznikla mu povinnosť platiť odvody do sociálnej (minimálne). Mohol by on "nastúpiť " na materskú, keď si zaplatí odvody za tri mesiace, čiže splní podmienku 270dni alebo sa čaká až na ďalšie daňové? Ďalšia otázka ešte.. je vôbec možné takto fungovať? Že by po pár mesiacoch on začal poberať materské, ale zároveň by naďalej pracoval ako SZČO a ja by som bola doma s malým, a po materskom by zase on poberal vyšší rodičovský, a ja by som bola bez príspevkov doma? Ďakujem za každú radu.
no ak má 6 mesiacov plus 2 ako živnostník, počas ktorých si platil nemocenské poistenie tak to už má okolo 240 dní, čiže si doplatí cca jeden mesiac plus pár dní a môže požiadať o materské, popri materskej môže podnikať, výhoda je, že bude oslobodený od platenia odvodov
potom po skončení materskej môže on poberať vyšší rodičovský príspevok, akurát ty si budeš musieť platiť zdravotné poistenie, alebo byť evidovaná na úrade práce aby za teba platil štát, prípadne sa niekde zamestnať