Otec SZČO a materská dovolenka

ol1234
18. máj 2021

Prosím Vás. Vy ste také sčítané a možno mi budete vedieť poradiť. Ja nemám nárok na materskú, čiže ani na vyšší rodičovský. Manžel je SZČO. Minulý rok odrobil na zmluvu myslim 6 mesiacov. Živnosť si otvoril pred dvoma mesiacmi a vznikla mu povinnosť platiť odvody do sociálnej (minimálne). Mohol by on "nastúpiť " na materskú, keď si zaplatí odvody za tri mesiace, čiže splní podmienku 270dni alebo sa čaká až na ďalšie daňové? Ďalšia otázka ešte.. je vôbec možné takto fungovať? Že by po pár mesiacoch on začal poberať materské, ale zároveň by naďalej pracoval ako SZČO a ja by som bola doma s malým, a po materskom by zase on poberal vyšší rodičovský, a ja by som bola bez príspevkov doma? Ďakujem za každú radu.

lucka_ke
18. máj 2021

no ak má 6 mesiacov plus 2 ako živnostník, počas ktorých si platil nemocenské poistenie tak to už má okolo 240 dní, čiže si doplatí cca jeden mesiac plus pár dní a môže požiadať o materské, popri materskej môže podnikať, výhoda je, že bude oslobodený od platenia odvodov
potom po skončení materskej môže on poberať vyšší rodičovský príspevok, akurát ty si budeš musieť platiť zdravotné poistenie, alebo byť evidovaná na úrade práce aby za teba platil štát, prípadne sa niekde zamestnať

ol1234
autor
18. máj 2021

@lucka_ke ďakujem pekne. 😊 Áno, s tým rátam, že ja sa budem musieť potom zariadiť.

zalka
18. máj 2021

@ol1234 otázka : čo bolo pred tým ako sa zamestnal?
študoval? mal živnosť? ak ju mal tak od kedy?

ol1234
autor
18. máj 2021

@zalka mal živnosť, ale nevznikla mu povinnosť platiť odvody. Potom prešiel na TPP a z neho na úrad práce. Teraz živnosť otvoril znovu.

zalka
18. máj 2021

@ol1234 ak nemal povinnosť platiť odvody predtým zo živnosti tak mu nevznikla ani teraz. Platí si dobrovolné poistenie?

ol1234
autor
18. máj 2021

@zalka tak toto už konkrétne neviem. Ja som bola v tom, že musí. Ale je to možné. Každopádne odkedy si otvoril živnosť, platí mesačne odvody do sociálnej poisťovne.

zalka
18. máj 2021

@ol1234 a neplatí len odvody do ZP vo výške cca 76,44e?

ol1234
autor
18. máj 2021

@zalka nie. Platí aj zdravotnú aj do sociálnej.

zalka
18. máj 2021

@ol1234 tak potom pred nástupom na MD treba si preveriť poriadne či má dosť dní poistenia