Ahojte, potrebujem poradit, muz chce ist na matersku, chceli by sme vediet z coho sa vypocitava materska zo szco. Povinnost platit si socialju mu vznikla minuly rok od septembra (minimalna) , ale od sepmtebra tohto roka mu vznikne socialku platit o 50€ od minimalky.. tak teda zaujima ma ako to budu ratat.. snazila som sa tomu dopatrat cez socialnu poistovnu ale tam ma odbili
No môjmu vyšlo sa mi zdá minimálne 9zaj okolo 300 e ale bol oslobodený od odvodov
@jarca1111 Dostane z vymeriavacieho základu...nesúvisí úplne priamo s daňovým priznaním... teda ak platil z minima tak dostane z minima... (kľudne na daňovom priznaní mohol mat aj polovicu)...
Ahojte, prosím vás ženy, viete má nasmerovať, problém je v tom, že som prvýkrát tehotná, sme manželia a obaja sme SZČO, ja mám za min rok min, čiže si faktúry vystavujem mužovi mesačne, len jemu a neplatím sociálku, len zdravotku, minimálnu, živnosť mám už asi 4 - 5 rokov, muž je platca DPH, má preddavky do soc, zdravotnej a podobne, u neho je to skrátka dosť a môj problém vyvstáva v tom, že kto pôjde na akú dovolenku, či ja na materskú a on rodičovskú alebo on začne materskú do 27 týždňa, zvyšok materskej potiahnem ja a zase on na rodičovský alebo ako by to bolo výhodnejšie. Ďakujem vám pekne za rady a prečítanie 🙂
On nemôže ísť hneď po pôrode na RD s materským, mal by ale nastúpiť hneď ako to pôjde, aj skrz toho, že na rozdiel od Vás bude následne poberať vyšší RP.
@lesanisko Ak ste Vy neplatila v posledných dvoch rokoch žiadne odvody do sociálnej poisťovne, nárok na materské nemáte. Dostanete automaticky len rodičovský príspevok. Ako živnostníčka si ale stále musíte platiť zdravotné odvody. Váš manžel môže ísť na materskú s dieťaťom kedykoľvek do troch rokov veku dieťaťa, má však nárok len na 28 týždňov materskej.
@lesanisko Potrebujete mať pred nástupom na materskú zaplatené odvody do sociálnej poisťovne minimálne za 270 dní počas posledných dvoch rokov. Ak túto podmienku spĺňate, automaticky idete na materskú ako prvá, pretože materská u matky je už niekoľko týždňov, myslím že 4, pred termínom pôrodu. Ak túto podmienku nespĺňate, od narodenia dieťaťa by teoreticky mohol na materskú nastúpiť aj Váš manžel, reálne sa to však ťažšie vybavuje, lebo úrady by ste museli obehať obaja a to až keď už bude dieťatko na svete.
Výška rodičovského príspevku je pre všetkých rovnaká, teraz je to okolo 350€ ak sa nemýlim. Z vymeriavacieho základu sa počíta len materské. Takisto len pri materskej sa neplatia odvody. Pri rodičovskom je nutné platiť minimálne zdravotné odvody. Ak rodič szčo počas rodičovskej pracuje, tak aj sociálne.
@lesanisko Ešte som zabudla napísať, že ak by Vám teraz nárok na materské nevznikol, môžete tiež na materskú nastúpiť neskôr. Podmienkou ale stále je, že by ste si musela platiť odvody do sociálnej poisťovne minimálne tých 270 dní. Len potom by ste tiež mala nárok len na 28 týždňov materskej.
toto by ma tiez zaujimalo, pripnem sa, nevadi? 😘