Otec pracuje v zahraničí a chce ísť na materskú. Poradíte?

ruzennka
19. jan 2015

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či nemá niekto znalosť ako je to s nástupom otca na materskú, keď pracuje v zahraničí. Môj partner pracuje v štátoch EÚ. Mne skončila materská dovolenka, prešla som na rodičovský príspevok a keďže je málo s dieťaťom, chceli by sme to tak vyriešiť, že by šiel na materskú dovolenku on. Keďže v Českej republike kde má momentálne zmluvu je podmienka materského príspevku trvalý pobyt, ktorý tam nemá (trvalý pobyt máme všetci v SR), materskú ani rodičovský tam nedostane. Zo Sociálnej poisťovne na Slovensku nám zaslali vyjadrenie, že nemá nárok ani na Slovensku, čo sa mne nepozdáva, podľa mňa, keď mu nepriznajú v štátoch EÚ kde odvádza nemocenské poistenie, tak by sa malo na Slovensku na to prihliadať, keďže sme v EÚ, že platil nemocenské tam a podľa toho aj vyrátať, nestretli ste sa niekto s takým niečím? .... 😨 Platiť odvody sa môže, ale dostať príspevok to už sa nemôže?

dena1973
19. jan 2015

Musel by mat v SR otvoreny poistny pomer (pracovny pomer)...bez nemocenskeho poistenia t.j. aktivneho poistneho pomeru narok nevznikne...

maznacik007
19. jan 2015

Nema narok na SVK ved nesplnil podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia, on predsa odvody plati v Cechach nie tu ....

zabina27
19. jan 2015

to chce ist na matersku, ci na rodicovsku? som akosi nepochopila, ked ty uz si na RD, ak by siel na RD, tak sa na urade prace pytajte, nie?

9lf9
19. jan 2015

@ruzennka na Sk mu nemoze vzniknut narok na matersku ked nema splnenu podmineku 270 dni kedze tu nemal trvaly pomer, tym padom moze ist na RP namiesto teba na tych 203,20e mesacne

alenah31
19. jan 2015

Odvody sice platil, ale v cz a nie na svk. Co to ma spolocne s pracou v eu?? Kazda krajina ma svoj vlastny socialny program a aj podmienky, ktore musis splnat, aby si mohla tuto nahradu prijmu poberat. Na matersku by mal narok keby bol za posledne 2 roky najmenej 270 kal. dni nemocensky poisteny na svk resp. si ho dobrovolne platil. Inak ma narok iba na rodicovsky v pripade, ze by si sla do prace ty alebo by si si pozastavila jeho vyplacanie.

havana_frost
19. jan 2015

Ja si, naopak, myslím, že nárok má. Presne preto ako píšeš @ruzennka, nemocenské poistenie má a nárok inde nemá. Nepoznám presne podmienky cezhraničného uznania, ale čítala som už také príspevky od SP. Slovenský zákon pozná aj takéto uzanie podmienok zo štátov EU, to isté by sa týkalo aj dôchodku. (@alenah31 @9lf9 @maznacik007)
Skús si napísať na informačný portál SP, tam ti povedia presné podmienky, či musí mať poistný vzťah (druhá podmienka) tu, alebo tiež stačí zahraničný.

kathariina
19. jan 2015

v zmysle článku 18 ods. 1 nariadenia Rady (EHS) č. 1408/71 o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnané osoby, samostatne zárobkovo činné osoby a členov ich rodín, ktorí sa pohybujú v rámci spoločenstva:
Príslušná inštitúcia členského štátu, ktorého právne predpisy podmieňujú nadobudnutie, zachovanie alebo znovunadobudnutie nároku na dávky dosiahnutím dôb poistenia, dôb zamestnania alebo dôb bydliska, zohľadní v potrebnom rozsahu doby poistenia, doby zamestnania alebo doby bydliska dosiahnuté podľa právnych predpisov ktoré-
hokoľvek iného členského štátu tak, akoby boli dobami dosiahnutými podľa právnych predpisov, ktoré uplatňuje. Z uvedeného podľa mňa vyplýva, že ak nebude sociálny príspevok priznaný v iných štátoch EÚ, môže požiadať na Slovensku a tu mu zohľadnia to, že platil v Čechách, alebo v iných štátoch ale iba v EÚ

martinakaa
2. okt 2019

@ruzennka podarilo sa vam to nakoniec vybavit? my to prave ideme riesit a zatial rovnake odpovede z uradov ako u vas, raz chyba trvaly pobyt a raz odvody...rodicovsky nam vsat at dorovnava takeufame ze aj materske by mohlo nejak vyjst. vdaka za odpoved