Otec poberatel rodičáku ale zamestnaný a matka na úrade práce, je to možné?

kesa
8. aug 2018

Prosim Vas o radu. Som na rodicovskej s 9 mesacnym syncekom. V praci sa zrusilo nase oddelenie a vsetci sme dostali vypoved platnu k 31.8. Chystam sa nahlasit sa na urad prace z dovodu ze mam narok na podporu v nezamestnanosti a ta cini viac ako je rodicovsky prispevok cize chcem aspon tohto vyuzit. Avsak ma zaujima ci je mozne ze pocas toho obdobia by poberal rodicak muz ktory je zamestnany. Viem ze matka moze pracovat aj poberat rodicak, moze to aj muz?

ena87
8. aug 2018

Ano moze poberat matersku ale musi byt preradeny na inu poziciu.Teda nemoze vykonavat poziciu z ktorej isiel na matersku.Je to krasne vysvetlene v knihe materska,da sa kupit v knihkupectve.A este je myslim podmienka ze na urade musi byt zena evidovana 3 mesiace ale neviem presne,treba si to nastudovat.

ukulela
8. aug 2018

@ena87 ona sa pyta na rodicovsky prispevok, nie matersku ... @kesa zavolaj/napis na upsvar - ze ako mas postupovat a do kedy mozes cerpat podporu v nezamestnanosti? prip @evittam - neporadis?

9lf9
8. aug 2018

@kesa samozrejme moze.ty si das odnat RP ale otec musi poziadat najskor o materske pokial nadalej pracuje a nechce ju poberat so zamietnutim ist na upsvar a bude to ako priloha k jeho ziadosti o RP ty sa zaevidujes vyberes podporu on si da RP odnat a ty si zas poziadas aby si bola poistenec statu

evittam
8. aug 2018

@kesa Tak ako píše
@9lf9
@ukulela

hettinka
8. aug 2018

@kesa asi by bolo pre vás výhodnejšie, keby šiel na ten polrok manžel na materskú, poberal by viac peňazí,a le v práci by si musela uzavrieť inú dohodu, alebo novú zmluvu ... to by sa musel on spýtať, či by mu vyšli v ústrety.
Ak ty pôjdeš na UP, rátaj s tým, že ťa budú hnať do roboty, momentálne je dosť voľných pracovných pozícií, pochybujem, že ťa len tak nechajú na pokoji.

kesa
autor
8. aug 2018

@hettinka
@evittam
@9lf9
@ukulela
@ena87 dakujem zienky. Muz chce ist na matersku ako taku az v druhej polke buduceho roka kedze opusti svoje sucasne pracovisko a pojde zivnostnit, vtedy by sme vyuzili matersku. Rodicak ak by bolo.mozne by som teda zatial prenechala nanhi este v sucasnom zamestnani kym.ja budem na urade prace a poberat podporu.

hettinka
9. aug 2018

@kesa a bude tvoja podpora vyššia, ako jeho súčasný plat?

kesa
autor
9. aug 2018

@hettinka nie ale on predsa ostava v zamestnani.

nivea777
9. aug 2018

@kesa da sa to vobec? materska je prednostna davka,na ziadost o rodicak musi dolozit ze nema narok na matersku a ked sa jej vzda tak asi nebude mat narok na matersku uz ..Nieco take som tu zachytila ..nech ma opravia skusenejsie

evittam
9. aug 2018

@kesa Presne ako pise
@nivea777 . Ak sa otec vzda MD,na ktoru ma narok uz na ňu nebude moct nastúpiť na budúci rok.

nivea777
9. aug 2018

@evittam ja sa aj naucim nieco pri tebe a majusqe :D

kesa
autor
9. aug 2018

@nivea777 no ved presne to sa tu snazim zistit ci sa to daaaaa.

kesa
autor
9. aug 2018

@nivea777
@evittam
@nivea777 tak dakujem toto som chcela zistit.

nivea777
9. aug 2018

@kesa Tak to ,na čo si sa pýtala v úvodnom príspevku sa dá, môže poberať rodičák a chodiť do práce ale tým pádom už nebude môcť nastúpiť budúci rok na materskú.. nemôžeš ísť na podporu keď on pôjde na materskú? Tu to vyjde,nie?

greeny
9. aug 2018

Ja to tiež tak plánujem ale teda zaskočilo ma ze na materskú už neskôr nebude môcť ísť, ach

greeny
9. aug 2018

@9lf9 a kto mužovi zamietne materské? Ako sa postupuje?

evittam
9. aug 2018

@greeny V pripade zakladatelky-prednostna dávka je materská aj co sa tyka muza, ak na nu ma narok a odmietne môže zacat poberat RP ale uz raz ked odmietol MD nemôže cakat, že mu ju zase schvalia.
@greeny

9lf9
9. aug 2018

@greeny tak ako pise @evittam

kesa
autor
10. aug 2018

@nivea777 ano aj to ma napadlo len budem musiet vyzistit ci este v tom obdobi mi to vyjde myslim aby som splnila podmienky neviem ako sa to rata presne.

candii
10. aug 2018

@kesa samozrejme, na chlapa prehodis rodicovsky prispevok a to tak ze muz pojde na SP a vypyta si potvrdenie ze si neuplatnuje narok na MD, ty napises ziadost o odnatie rodicaku z dovodu hocijakeho, to je jedno. Ja som dala dovod ze sme sa tak dohodli z muzom. On si vypise ziadost o rodicak, dolozi papier zo SP + RL dietata. Ty sa zaevidujes ako nezamestnana, musis sa hlasit na UPSVaR-e a aj chodit na pohovory, ja som mala milu pani, pod ktoru som spadala tak brala na mna v tomto ohlad a neposielala mi pozvanky. A este nieco, ked chlap sa 1x zriekne naroku na MD, uz mu nemusi byt priznana.

nivea777
10. aug 2018

@kesa narok mas do 2 rokov od skoncenia PP a ak za posledné 4 roky mas 730 dni poistenia..ja by som to riešila az ked on pojde na materskú lebo takto prídete o peniaze

candii
10. aug 2018

@nivea777 1r od skoncenia PP

nivea777
10. aug 2018

@candii 2roky od skoncenia PP ;)

evittam
10. aug 2018

@candii Nárok na podporu mas do 2rokov od skončenia PP.😉

candii
10. aug 2018

@nivea777
@evittam ozaj? Lebo tetusky na SP mi tvrdili ze 1r. Tak pekne.

nivea777
10. aug 2018

@candii ozaj ;)

9lf9
10. aug 2018

@candii ale menilo sa to nedavno, zalezi kedy si si ty riesila podporu mozno vtedy bolo este po starom 1r

candii
10. aug 2018

@9lf9 riesila som si podporu v r.2016

9lf9
10. aug 2018

@candii to bol este 1r ako povedali

nivea777
10. aug 2018

@candii od roku 2018 to je tak,ako sme pisali vyssie..predtym bolo do 1roka a za posledné 3 roky 730dni..teraz skumaju posledne 4 roky = staci do 2 rokov od skončenia PP poziadať o podporu