Prosim Vas o radu. Som na rodicovskej s 9 mesacnym syncekom. V praci sa zrusilo nase oddelenie a vsetci sme dostali vypoved platnu k 31.8. Chystam sa nahlasit sa na urad prace z dovodu ze mam narok na podporu v nezamestnanosti a ta cini viac ako je rodicovsky prispevok cize chcem aspon tohto vyuzit. Avsak ma zaujima ci je mozne ze pocas toho obdobia by poberal rodicak muz ktory je zamestnany. Viem ze matka moze pracovat aj poberat rodicak, moze to aj muz?
@kesa samozrejme moze.ty si das odnat RP ale otec musi poziadat najskor o materske pokial nadalej pracuje a nechce ju poberat so zamietnutim ist na upsvar a bude to ako priloha k jeho ziadosti o RP ty sa zaevidujes vyberes podporu on si da RP odnat a ty si zas poziadas aby si bola poistenec statu
@kesa asi by bolo pre vás výhodnejšie, keby šiel na ten polrok manžel na materskú, poberal by viac peňazí,a le v práci by si musela uzavrieť inú dohodu, alebo novú zmluvu ... to by sa musel on spýtať, či by mu vyšli v ústrety.
Ak ty pôjdeš na UP, rátaj s tým, že ťa budú hnať do roboty, momentálne je dosť voľných pracovných pozícií, pochybujem, že ťa len tak nechajú na pokoji.
@hettinka
@evittam
@9lf9
@ukulela
@ena87 dakujem zienky. Muz chce ist na matersku ako taku az v druhej polke buduceho roka kedze opusti svoje sucasne pracovisko a pojde zivnostnit, vtedy by sme vyuzili matersku. Rodicak ak by bolo.mozne by som teda zatial prenechala nanhi este v sucasnom zamestnani kym.ja budem na urade prace a poberat podporu.
Ja to tiež tak plánujem ale teda zaskočilo ma ze na materskú už neskôr nebude môcť ísť, ach
@kesa samozrejme, na chlapa prehodis rodicovsky prispevok a to tak ze muz pojde na SP a vypyta si potvrdenie ze si neuplatnuje narok na MD, ty napises ziadost o odnatie rodicaku z dovodu hocijakeho, to je jedno. Ja som dala dovod ze sme sa tak dohodli z muzom. On si vypise ziadost o rodicak, dolozi papier zo SP + RL dietata. Ty sa zaevidujes ako nezamestnana, musis sa hlasit na UPSVaR-e a aj chodit na pohovory, ja som mala milu pani, pod ktoru som spadala tak brala na mna v tomto ohlad a neposielala mi pozvanky. A este nieco, ked chlap sa 1x zriekne naroku na MD, uz mu nemusi byt priznana.
Ano moze poberat matersku ale musi byt preradeny na inu poziciu.Teda nemoze vykonavat poziciu z ktorej isiel na matersku.Je to krasne vysvetlene v knihe materska,da sa kupit v knihkupectve.A este je myslim podmienka ze na urade musi byt zena evidovana 3 mesiace ale neviem presne,treba si to nastudovat.