Otec na rodičovskej dovolenke

skoricaxx
28. okt 2010

Ahojte chcem sa spýtať či neviete ako to je teraz som z malým na rodičovskej dovolenke ja, a ak by sme to chceli zmeniť že ja by som šla pracovať a otec by ostal s malým doma? Má nárok na rodičovský príspevok?? Vznikne nieky problem ak sa nám tam bude prekrývať zhruba mesiac že by sme robili obidvaja - samozrejme že by sme asi za ten mesiac nedostali rodičovský, len či to bude možné následne obnoviť?
Nemáte s tým niekto skúsenosť

zelmirka1
30. okt 2010

ja riesim podobnu vec, bola som sa informovat na URPSV a tam mi povedali ze manzel moze ist ale len ak je nezamestnany a evidovany na urade prace alebo dobrovolne nezamestnany.
Znelo mi to logicky ale teraz som sa zamyslela ze ja som isla na matersku predsa tiez a ostala som normalne zamestanana tak nechapem preco manzel nemoze ostat tiez zamestanany s tym ze t.č. čerpa rodičovsku dovolenku a stara sa o dieta? Pytala som sa aj na zmenu ze napr. po case si to zase vymenime a to sice krutila pracovnicka hlavou ze to je niake divne ale malo by sa to dat. Je tu niekto kto poradi ?

kaktusik007
22. dec 2010

@skoricaxx
narok na rodicovsky prispevok je podmieneny tym, ze sa staras o dieta do troch rokov jeho veku, podas si ziadost, a dodas dalsie veci (rodny list dietata). na rodicovsku dovolenku moze ist rovnako matka, ako aj otec dietata, aj ked otec dietata je tu trosku nezvycajnejsi 😉 ale preto sa to vola RODICOVSKA dovolenka 😉 jedine co nie je mozne, aby ste na rodicovskej dovolenke boli obaja sucasne, co je logicke, avsak tak, ze ty skoncis rodicovsku k 31.12.2010 a manzel nastupi az od 01.02.2011 je to v poriadku...
ale teraz sa vam asi zmenila situacia, kedze sa da pracovat aj popri poberaniu rodicovskeho 🙂
@zelmirka1 manzel akurat musi poziadat pisomne svojho zamestnavatela a ten je povinny mu rodicovsku dovolenku poskytnut ak ma dieta do troch rokov veku.... takze ano, moze ostat zamestnany a starat sa o dieta, tety pracovnicky na urade prace asi maju iba zauzivany tradicny model, ze mama je s dietatom a otec len vtedy, ak nezaraba, co je hlupost 😠

zelmirka1
22. dec 2010

@kaktusik007 uz vsetko viem lebo uz pracujem a manzel je doma 😉 veru sa budem na tu milu pani na urade stazovat lebo som tam bola 4x a vzdy ma informovala inak a zle. Nastastie som si poradila ale keby niekto uveril tak si celu situaciu len skomplikuje.

kaktusik007
22. dec 2010

@zelmirka1 no, tak som prisla s krizikom po funuse 😉

taawewe
19. jún 2011

@zelmirka1 ahoj,a prosim ta nevies ako to je,ak by som chcela popri malom zacat zivnost,no tak,aby som ziskala prispevok na podnikanie?vtedy mi ostava rodicovsky ci musimpoziadat o prispevok na starostlivost o deta?

elise
19. jún 2011

@taawewe živnosť môžeš mať až po ukončení materskej to je po 34 týždnoch od nástupu na matersku potom môžeš v pohode mať živnosť a zostáva ti rodičák

elise
19. jún 2011

@skoricaxx aj otec dieťaťa má nárok na rodičovský príspevok, len musí požiadať klasicky vyplniť tlačivo ako matka na UPSVR. aj za ten meciac by ste dostali rodičák, dostane ho ten komu sa dovypláca

elise
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
taawewe
19. jún 2011

@elise no maly ma uz 11 mesiacovv,takze v pohodke mozem,ja eln neviem ako dostat prispevok.ci ho maju dostta narok len uchadyaci na urade prace co su tam dlhsie ako 3 mesiace alebo ho mozem ziskat aj inak?maju vobec zivnostnici,ktori nie su evidovani na urade narok na nejaky prispevok???

elise
19. jún 2011

@taawewe stačí ked požiadaš, nemusíš byť nutne evidovaná na urade práce ak by si vytvorila chránenu dieľnu (napríklad zamestnanala na dohodu nejakého s postihnutím napríklad ti bude kopírovať niečo získaš ešte další príspevok

taawewe
19. jún 2011

.

taawewe
19. jún 2011

@elise super:D volakedz to inak bolo aj tak,ye ked si vyala ludi uradu prace,tak ti mesacne prispievali na ich mzdy alebo im dokonca platili cely plat,lebo boli vlastne na dohodu a mali cca 160eue,cize im urad vsetko platil a yamestnavatel nemal yiadne nakady.
teda mohla by som aj ja o nieco take poziadat alebo pre koho to je?
este by som rada vedela kam na to chodis?:D nech sa ta nemusim furt vypytovat,lebo snazim sa aj ja zadavat do googlu a hladat,no casto ma zmatie,ze sa to lisi...

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

katie.2906
12. feb 2012

Z vlastnej skúsenosti - Ja som musela ísť do práce ako malá mala rok. Jednoducho sme išli na UPSVAR a všetko prehlásili na manžela. Nebol v tom absolútne žiadny problém. Keďže rodič môže pracovať popri RD, tak ich vôbec nezaujímalo prečo to meníme.

katie.2906
12. feb 2012

@skoricaxx Prepáč, som zabudla - príspevok nad týmto. 😉

katarinka550
4. nov 2015

Ahojte, práve riešim doma tento problém. Ak by manžel nastúpil na rodičovskú dovolenku, platí za neho odvody štát?ďakujem

majusqa77
4. nov 2015

@katarinka550 na matersku alebo na rodicak? bude popri tom pracovat?

katarinka550
4. nov 2015

Na rodičovský. Malý bude mať dva a ja som začala pracovať. On nebude pracovať, bude doma s ním.Dik

majusqa77
4. nov 2015

@katarinka550 a na matersku by nemal narok? A ano, plati za neho, treba si to ale obehat

katarinka550
4. nov 2015

Nerozumiem uplne, ved materske trva len 34 tyzdnov, .....

majusqa77
4. nov 2015

@katarinka550 aj otec dietata moze ist na matersku

katarinka550
4. nov 2015

Stále nemaám v tom jasno. Veď materskú som už ukončila.

ukulela
4. nov 2015

@katarinka550 to mas ako u zeny - ak bol zamestnany dostatocne dlho, resp. platil odvody,ma narok aj chlap na "matersku" - myslim, ale ze v pripade chlapa je to kratsie, ako u zeny. a po vycerpani "materskej" by pokracoval normalne rodicovskym do 3 rokov dietata. zisti si to, oplati as to. takto teraz kamos nastupoval po svojej zene an matersku, lebo sa im to oplati.

katarinka550
4. nov 2015

Tak to by bolo fajn, v každom prípade ďakujem a bežím na úrady 🙂