Ahojte chcem sa spýtať či neviete ako to je teraz som z malým na rodičovskej dovolenke ja, a ak by sme to chceli zmeniť že ja by som šla pracovať a otec by ostal s malým doma? Má nárok na rodičovský príspevok?? Vznikne nieky problem ak sa nám tam bude prekrývať zhruba mesiac že by sme robili obidvaja - samozrejme že by sme asi za ten mesiac nedostali rodičovský, len či to bude možné následne obnoviť?
Nemáte s tým niekto skúsenosť
@skoricaxx
narok na rodicovsky prispevok je podmieneny tym, ze sa staras o dieta do troch rokov jeho veku, podas si ziadost, a dodas dalsie veci (rodny list dietata). na rodicovsku dovolenku moze ist rovnako matka, ako aj otec dietata, aj ked otec dietata je tu trosku nezvycajnejsi 😉 ale preto sa to vola RODICOVSKA dovolenka 😉 jedine co nie je mozne, aby ste na rodicovskej dovolenke boli obaja sucasne, co je logicke, avsak tak, ze ty skoncis rodicovsku k 31.12.2010 a manzel nastupi az od 01.02.2011 je to v poriadku...
ale teraz sa vam asi zmenila situacia, kedze sa da pracovat aj popri poberaniu rodicovskeho 🙂
@zelmirka1 manzel akurat musi poziadat pisomne svojho zamestnavatela a ten je povinny mu rodicovsku dovolenku poskytnut ak ma dieta do troch rokov veku.... takze ano, moze ostat zamestnany a starat sa o dieta, tety pracovnicky na urade prace asi maju iba zauzivany tradicny model, ze mama je s dietatom a otec len vtedy, ak nezaraba, co je hlupost 😠
@kaktusik007 uz vsetko viem lebo uz pracujem a manzel je doma 😉 veru sa budem na tu milu pani na urade stazovat lebo som tam bola 4x a vzdy ma informovala inak a zle. Nastastie som si poradila ale keby niekto uveril tak si celu situaciu len skomplikuje.
@zelmirka1 no, tak som prisla s krizikom po funuse 😉
@elise no maly ma uz 11 mesiacovv,takze v pohodke mozem,ja eln neviem ako dostat prispevok.ci ho maju dostta narok len uchadyaci na urade prace co su tam dlhsie ako 3 mesiace alebo ho mozem ziskat aj inak?maju vobec zivnostnici,ktori nie su evidovani na urade narok na nejaky prispevok???
.
@elise super:D volakedz to inak bolo aj tak,ye ked si vyala ludi uradu prace,tak ti mesacne prispievali na ich mzdy alebo im dokonca platili cely plat,lebo boli vlastne na dohodu a mali cca 160eue,cize im urad vsetko platil a yamestnavatel nemal yiadne nakady.
teda mohla by som aj ja o nieco take poziadat alebo pre koho to je?
este by som rada vedela kam na to chodis?:D nech sa ta nemusim furt vypytovat,lebo snazim sa aj ja zadavat do googlu a hladat,no casto ma zmatie,ze sa to lisi...
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
Z vlastnej skúsenosti - Ja som musela ísť do práce ako malá mala rok. Jednoducho sme išli na UPSVAR a všetko prehlásili na manžela. Nebol v tom absolútne žiadny problém. Keďže rodič môže pracovať popri RD, tak ich vôbec nezaujímalo prečo to meníme.
@skoricaxx Prepáč, som zabudla - príspevok nad týmto. 😉
Ahojte, práve riešim doma tento problém. Ak by manžel nastúpil na rodičovskú dovolenku, platí za neho odvody štát?ďakujem
@katarinka550 na matersku alebo na rodicak? bude popri tom pracovat?
Na rodičovský. Malý bude mať dva a ja som začala pracovať. On nebude pracovať, bude doma s ním.Dik
@katarinka550 a na matersku by nemal narok? A ano, plati za neho, treba si to ale obehat
Nerozumiem uplne, ved materske trva len 34 tyzdnov, .....
@katarinka550 aj otec dietata moze ist na matersku
Stále nemaám v tom jasno. Veď materskú som už ukončila.
@katarinka550 to mas ako u zeny - ak bol zamestnany dostatocne dlho, resp. platil odvody,ma narok aj chlap na "matersku" - myslim, ale ze v pripade chlapa je to kratsie, ako u zeny. a po vycerpani "materskej" by pokracoval normalne rodicovskym do 3 rokov dietata. zisti si to, oplati as to. takto teraz kamos nastupoval po svojej zene an matersku, lebo sa im to oplati.
Tak to by bolo fajn, v každom prípade ďakujem a bežím na úrady 🙂
ja riesim podobnu vec, bola som sa informovat na URPSV a tam mi povedali ze manzel moze ist ale len ak je nezamestnany a evidovany na urade prace alebo dobrovolne nezamestnany.
Znelo mi to logicky ale teraz som sa zamyslela ze ja som isla na matersku predsa tiez a ostala som normalne zamestanana tak nechapem preco manzel nemoze ostat tiez zamestanany s tym ze t.č. čerpa rodičovsku dovolenku a stara sa o dieta? Pytala som sa aj na zmenu ze napr. po case si to zase vymenime a to sice krutila pracovnicka hlavou ze to je niake divne ale malo by sa to dat. Je tu niekto kto poradi ?