Ahojte,
je tu niekto kto vie ako vykorculovat z nasledneho?
Moj chlap (nie sme manzelia) je na rodicovskej s nasou malou (nar. 6.4.2012). Ja teraz od 6.2. zacinam poberat matersku lebo cakame druhe babo (termin 3.4.2014). Da sa toto poberat subezne? Teda ja na materskej s malym a moj chlap na rodicovskej s nasou malou? Alebo ked som doma na materskej ja tak tym padom sa berie ze som doma s obom a detmi a narok nemam?
Totiz situacia je taka ze chlap sa mi teraz mal vratit do zamestnania ale tam mu povedali ze najblizsich par mesiacov este pre neho nebudu mat volne miesto a tak riesime ze ci:
A.) ja materska + on rodicovska (teda ak sa to subezne da)
B.) ja materska + on urad prace (a hladanie noveho jobu)
dakujem za kazdu radu a postreh.
L.
ty materska, on urad prace. na rodicak uz nebudete mat narok
A az by vybavili zverenie starsieho dietata do otcovej opatery? (ja viem, na par mesiacov asi blbost, ale predsa...)
Tak som volala vcera na UPSVaR a tam mi slecna povedala ze sa neda ja materska + on rodicovska. ze kedze 6.2. mi zacala materska mame este na februar narok poberat jedno aj druhe ale od marca uz nie a mame sa dostavit s mojim vymerom materskej zo SocPoist. a oni mu to zrusia.
@dionyzka podpora v nezamestnanosti sa neda tiez? ani ked nie sme zobraty? nechapem to. za to ze ja som na materskej je vylucene aby partner poberal davky v nezamestnanosti? co to je za podporu potom?
pripadne zeny, nemate tu niekto skusenosti s pracovno-pravnymi vztahmi? velmi ma zaujima ci je legitimmne ze po navrate do zamestnania z rodicovskej sa zamestnavatel vyjadri ze sa nema clovek kam vratit a mava pred nosom vypovedou. (miesto existuje, prijali namiesto neho noveho typka ale evidentne sa im nechce paprat s vyhadzovanim naradnika tak sa rozhodli ze sa zbavia povodneho zamestnanca) - ake su moznosti?
jo a @mima4 to sme tu mali pri nasej prvorodenej a poviem ti je to taky zahul na psychiku ze pri dvoch detoch by to skoncilo tym ze by som to nezvladla s nervami... tuto moznost sme teda zamietli... a pokial to bude co i len trocha mozne ostavame pri scenari ja doma s detuchmi konecne a on v praci. jeden aj druhy uz potrebujeme jedno aj druhe 🙂
dak za odpovede damy!
@luc1980 ak sa partner registruje na UP, a má odrobené 730 dní v posledných 3 rokoch , tak mu vznikne nárok na podporu pri skončení PP . Vyplácanie podpory nemá súvis s tvojou materskou.
Baby sa Ti snažili napísať, že ty by si nemohla súčastne poberať podporu a materskú, alebo rodičovskú a podporu.
@zalka Vdaka za osvetlenie a konkretne cisla 🙂
Jojo, chapem ze co sa jednej osoby tyka neda sa rodicovska a materska podpora kumulovat. Neda sa kumulovat dokonca ani ked sa jedna o nevzaty par starajuco sa o dve deti. Takze v tom mame uz jasno.
Takze 730 dni... v poslednom zamestnani bol minimalne 3 roky a pak nabehol na matersku niekedy v juni 2012 a pak (po jej vycerpani) plynule presiel na rodicovsku. Otazka teda znie: rata sa do tejto doby aj doba pocas ktorej poberal matersku a rodicovsku?
ok. a ked sa teda prihlasi na UP z coho sa mu vymeria davka v nezamestnanosti? z posledneho roku sa to robi pokial viem, ci? vies aj toto? alebo je nejake minimum ktore mu priznaju? nemam s tymto vobec skusenosti kedze furt z roboty do roboty a UP som neriesila takze... vdacna za kazdu radu v tomto smere!
@luc1980 takto to je: jedna osoba nemoze naraz poberat dve davky, ale Ty mozes poberat matersky prispevok a on, samozrejme, moze poberat podporu v nezamestnanosti. To, ze bol na materskej a rodicovnskej dovolenke, tak sa do odrobenych 730 dni rata + on pracoval este predtym 3 roky, tak narok urcite ma.
Najprv sa treba zaregistrovat na urade prace, potom dostane rozhodnutie a s tym pojde na Socialnu poistovnu, spolu s vymerom, ktory mu daju v praci.
Co sa tyka jeho byvaleho zamestnania: zamestnavatel je mu povinnu dat rovnaku poziciu z ktorej odchadzal len ak sa vrati do 6 mesiacov. Ak sa vrati az po rodicovnskej, a jeho miesto sa nerzusilo, nie je povinny ho tam vziat naspat, ale je povinny mu ponuknut inu pracu, v rovnakom zaradeni aku vykonaval (generalny riaditel nepojde upratovat a pod.) Ak tuto pracu odmietne, musi dat Tvoj muz vypoved a odchadza bez koruny. Ak zamestnavatel nema prenho pracu v rovnakom zaradeni, dostava Tvoj muz odstupne od zamestnavatela.
@zalka No a mame tu novu haluz. Moj chlap bol na pohovore u zamestnavatela kde sa malo riesit ze co dalej a na ake odstupne atd ma narok. Nasa znama, pravnicka, nam povedala ze zo zakona a podla odpracovanych rokov ma narok na 3 mesiace vypovednej lehoty + 3 mesiace odstupneho. Na pohovore mu riaditel povedal ze on ma ine informacie a ze to preveri a ozve sa mu niekto zodpovedny. Do dnes sa nikto neozval tak sme zavolali pani u nich na uctovnom ktora mu povedala ze u nich v systeme maju jeho navrat k 1.4. (ktory sa samozrejme nekona lebo miesto pre neho nemaju). No. Teraz to pride. Ja som nastupila na matersku 6.2. na UPSVaR mi povedali ze musi prist a odhlasit sa z poberania rodicovskej ktoru mu prestanu poukazovat od 1.3.2014. Takze teraz nam vlastne vznikla situacia ze on nema narok na matersku a zaroven zamestnavatel ho berie ako stale na materksej? Neviem vlastne vobec co teraz sa da robit... Ak to spravne chapem tak mu u zamestnavatela zacne plynut vypovedna lehota od 1.4. Dovtedy ale co? Bude si platit odvody sam alebo ma ist s celou touto situaciou na urad prace? Porad pls!!
no lenze oni ho tam nechcu lebo nemaju pre neho miesto. navrhli mu vypoved ktora ale bude bezat az od 1.4. lebo to je datum na ktorom sa dohodli ako na predbeznom datume navratu z RD.
no ved my to riesime teraz. preto ti pisem s otazkou ze ake su moznosti. dnes sa mu maju ozvat uz definitivne (neviem ci sa da na to spolahnut) ze co a ako, resp. potvrdia datum vypovede a teda ze odkedy je oficialne nezamestnany a ze kolko mu teda platov nalezi podla nich.
ok. tak inak.
toto je to co je teraz dolezite:
k 1.3. mu zanikla RD. zamestnavatel ho ocakava k 1.4. (za danych okolnosti je jedno ci s vypisanou vypovedou alebo nie)
co sa s tym mesiacom da robit? cerpat dovolenku spetne? nahlasit sa na socialku? na UP?
inak u zamestnavatela vedia v akej je situacii. nevyjadrili sa zatial ze kolko odstupneho mu nalezi ani nic. volal tam uz zopar krat...
@zalka ked matka nastupila 6.2. na matersku tak nema ten otec to riesit uz od toho datumu? lebo je jasne ze RP mu vyplatia za cely mesiac ale od toho datumu uz neni na RD
podla mna je otazkou ako sa k tomu postavi zamestnavatel ... aby mu nedal absenciu .... neviem ci je rozumne nejako spekulovat s odstupnym za tejto situacie skor poriesit aby dostal dobru podporu ...
preverte si aj na socialnej poistovni ze ako to tam ma ...
aj keby ste vy mali rodicko to Vam v momente rusia , ak by ste zacali matwrsku. Nikto do rodiny neda 2X prispevok
@luc1980 môže čerpať dovolenku v marci .. alebo ísť na PN ... alebo na OCR s dieťaťom ... treba vykryť ten mesiac ...
a na UP sa teraz hlásiť nemôže, lebo nemá skončený PP ... to môže až po skončení PP ... takže možno by mal zo zamestnávateľom sa dohdonúť na čerpaní dovolenky ... od začiatku m esiaca doteraz ... a potom ísť s dieťaťom na OCR to vykryje dalšie dni ...
@zalka vyriesene. zamestnavatel sa vynadril konecne. ukonceny pracovny pomer k dnesnemu dnu. na UPSVaR mu daju tlacivo s potvrdenim o ukonceni rodicovskej a s ty aj s vypovedou pojde na pracak. platit si bude odvody za 1.3, - 14.3.
Vysledok: priznane odstupne 5 mesiacov. Hawkh. A je klud. Vybavete. Mozem sa ist sustredit na prichod naseho dalsieho mladatka ;) Vdaka za pomoc zeny!
Dovolenku si vycerpal vraj uz. Takze tak.
@luc1980 Nedá sa to súbežne.