Otec na rodičovskej

8. feb 2024

Dobrý deň, poberala som materskú a pred asi mesiacom som prešla na rodičovskú. Chceli by sme sa s manželom vymeniť, Čiže ja by som išla do roboty a on by zostal do 3roka dieťaťa doma. Je to možné?
Prosím, odpoveď len na túto otázku. Žiadne iné poznámky a vedľajšie otazky: „ prečo? Začo?”…ďakujem

natalia2007
8. feb 2024

Ano jasne, da sa to.

alenah31
8. feb 2024

samozrejme, že to možné je. Len pozor - pokiaľ otec pred nástupom na RD nežiadal o materské (je to prednostná dávka pokiaľ mu nárok vzniká) bude poberať len ten nižší RP rovnako ako iná osoba, ktorá predtým nárok na materské nemala.

mamina7070
8. feb 2024

jasne uplne v pohode

len teda on pojde najprv na matersku (ak ma narok) a potom na rd

autor
9. feb 2024

@mamina7070 a kedy má nárok na materskú? Alebo teda aké sú podmienky

mamina7070
9. feb 2024

za posledne dva roky 270 dni poistenia (prace) a trva mu prac pomer

vladi4444
9. feb 2024

Dievčatá, dovolím si votrieť sa, pokiaľ manžel materské poberá tak keď si zažiada RP bude poberať normálne vyšší RP? 🙂 Tiež to tak riešime, keďže ja pracujem a on študuje.

alenah31
9. feb 2024

@vladi4444 pokiaľ mu bolo priznané materské a teraz by po MD požiadal o RP - áno bude poberať ten vyšší.

lussy203
10. feb 2024

@mamina7070
@alenah31 aj ja sa tu votriem. Viete mi prosím povedať, či manžel musí ísť na materskú ak ja budem čerpať podporu alebo môže naďalej pracovať a požiadať iba o rodičovský príspevok? Ďakujem

alenah31
10. feb 2024

@lussy203 nemusi cerpat materske. Ty poziadas o odnatie RP, evidujes sa na UP a budes cerpat podporu, on poziada o RP (bude mat ten nizsi) a moze nadalej pracovat. Materske je sice prednostna davka, ale nie je povinnost ju cerpat. Potom ale musi akceptovat nizsiu sumu RP.