Otec na MD, mama na MD

lenkadenisa
29. dec 2022

Ahojte,
Idem si ZAS po radu, lebo ja som z toho fakt idiot.
Máme doma takmer 1,5 ročnú, s ňou som bola na rodičovskej dovolenke. 30.11.2022 som nastúpila na materskú dovolenku, termín pôrodu mám okolo 11.1.2023. Manžel by chcel byť doma na materskej s tou staršou. Aký je postup? Rodičovský príspevok mám odňatý, od januára mi bude chodiť materská.
Zamestnávateľ vie, že manžel chce byť doma s dcérou. Treba ísť na socialku pre nejaký papier? Ten dať zamestnávateľovi?
Prosím, napíšte mi to polopate 😅

pondelok01
29. dec 2022

@lenkadenisa vyplnite ziadost o materske, k stiahnutiu na stranke SP. vyplnenu ju date potvrdit zamestnavatelovi, a odnesiete do SP

lucka_ke
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilinka88
29. dec 2022

@lucka_ke otec nemá nárok na rodičovský nakoľko matka už poberá materské a súbeh týchto dvoch dávok nie je možný.
Tlačivo na materské je k dispozícii na stránke SP, treba si ho odtiaľ stiahnuť

lilinka88
29. dec 2022

@lenkadenisa zo stránky SP vytlačiť žiadosť o materské iného poistenca, vypísať (pre materské je určený bod B), následne dať potvrdiť zamestnávateľovi a ideálne aj spolu so žiadosťou o odňatie RP matky, resp už rozhodnutím o odňatí zaniesť žiadosť na SP.
Pokiaľ máš termín už v januári, môže manžel ešte využiť otcovske na bábätko - 14 dní a následne nastúpiť na rodičovskú so staršou dcérou

basska_b
29. dec 2022

@lilinka88 Pozor na tie slovicka, otecko moze nastupit na MATERSKU, nie na rodicovsku, s tou starsou. Subeh RP a MD neni mozny, ale dvakrat MD na 2 rozne deticky je. A ano, ta otcovska dovolenka, co je teraz novinka - de facto je to MD pre otca subezne s maminou na to novorodene babatko, im to casovo predlzi.

lilinka88
29. dec 2022

@basska_b pozri si tlačivo žiadosti iného poistenca, kde je uvedené,že zamestnávateľ poskytuje rodičovsku dovlenku. Otec dieťaťa iba poberá materské...

accountant2022
29. dec 2022

@basska_b Tak ako pise @lilinka88

lucka_ke
29. dec 2022

sorry, neuvedomila som si, že už si na MD, zle som prečítala, mažem svoj príspevok nech nepletie
@lilinka88 ďakujem za opravu