Ahojte, idem si pre radu ak má niekto pochopí. Malý má presne 2r, som na RD. Rozmýšľame že keby manžel ide na MD čo by sa veľmi oplatilo nakoľko by dostal plnú výšku MD keďže má fajn hrubú mzdu. Ja by som mohla ostať doma bez nároku na RP do 3r vraj. Je to tak ? Plus ak moja firma kde som pracovala skrachovala počas mojho tehotenstva viem že mi niekto spomínal že môžem po RD byť pol roka na úrade a poberať dávku hmotnej núdze. Je to tak ? Neriešil niekto niečo podobné. Alebo na tú dávku mám nárok až po 3r malého ? Neviem či dobre píšem snáď niektorá pochopí. Plus dodám ak sa nájde niekto kto by riešil že prečo chcem využívať štát, že sa mi malí, som lenivá atď to si odpustite. Prežívam veľmi zle obdobie , úmrtie milovanej osoby a to že by muž ostal doma s nami by mi možno zachránilo zdravý rozum. Ale keby aj nejde o to ,ked je taká možnosť prečo ju nevyužiť.Prosim kto riesil nieco podobne ako to funguje. Ďakujem pekne
Na dávku hmotnej núdze nárok nemáš. Ak ti skončil tvoj pracovný pomer, do 2 rokov od jeho skončenia máš nárok čerpať 6 mesiacov podporu v rámci evidencie uchádzačov o zamestnanie. Čiže áno, ak bude muž čerpať materské, môžeš sa evidovať na upsvar ako nezamestnaná a poberať 6 mesiacov podporu. Avšak pozor, evidenovaný má aj povinnosti a síce hľadať si prácu, prípade ak ťa pošlú na pohovor oni, musíš sa zúčastniš, ak by ťa prijali do zamestnania, musíš nastúpiť. Aak odmietneš ísť na pohovor alebo prácu, vylúčia ťa z evidencie, prídeš o podporu a opätovná registrácia na upsvar je až po pol roku.
@simik411 nie dávku v hN ale podporu na ktoru musíš mať nárok a podľa toho čo píšeš už na ňu nárok nebudeš mať. Takže môžeš ostať doma a platiť si zdravotnu alebo šup do práce
@ivkazba ale ak jej skončil pp ešte keď bola tehotná tak rátam to tak že už nárok na podporu nebude mať..
@klarissa25 preto píšem, že do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru môže vyčerpať podporu. To si už snáď bude vedieť vypočítať, či to spĺňa alebo nie.
@klarissa25 ak to nebude spĺňať, tak ako píšeš, buď sa zamestná alebo ostane doma a sama si bude platiť ZP (cca 76 eur mesačne).
@ivkazba ďakujem za odpoveď čiže nárok nemám ok teda, a to je určite tak áno že ZP platím sama a zvyšné platí štát za mňa? Sociálne a neviem aké sú vôbec nepoznám ja nič .plus náhodou poradiť mi nevieš s tým ak teda muž pôjde na MD po tých 6mes ja opäť požiadam o RD? Robí sa to takto kým malý nebude mať 3r je pol roka kedy môžem brať RD, len či to teda bude bezproblémové a nemôžu to neuznať alebo hocičo iné .. ďakujem btw ty poznáš aj presný dôvod prečo chcem muža doma že, už sme sa tu stretli pri inej téme citlivej pre mňa.
@simik411 nič iné neplatis iba zp a nič neplati stat
Ďakujem vám baby, pomohli ste mi dosť. Ideme do toho. 🙏 Snáď to nebude nejak extra náročné s papiermi že ešte aj oľutujeme. Ale predstava že bude doma mm pol roka mi za to stojí. Pekný deň prajem
@simik411 Ak sa nemýlim ... Sociálku nemusíš platiť, ale nebudú sa ti počítať roky do dôchodku. Teraz keď si na MD alebo RD sa ti počítajú roky do dôchodku. Doteraz si musela mať aspoň 30 rokov odpracovaných, aby si mala nárok na dôchodok, ale po novom je už bohužiaľ 40 rokov ☹
@77katarina tých 6mes mi ani nepomôže ani ma nezachráni ani nič... A ako veľa z nás tvrdí , nás 30roc už dôchodky asi aj tak nezastihnu. Mladších ani nehovorím.. 40r kks hrabe im dobré .. o chvíľu 70 bude kým ja budem mať 50r .. ale dik za info
Prípadne prosim o radu čo by bolo mozno naj riešenie, muž na MD ja doma bez € a o pol roka opäť žiadať o rodičovský? Nie je toho veľa vybavovať , keby takto urobím? Nejaká fajn rada by bodla. Ďakujem