Ako je to t.r. s cerpanim materskej u otca? Citam diskusie z r. 2020, kde sa dozvedam, ze SP to teraz posudzuje prisne a dokoca Inspektoraty praca zvyknu robit u zamestnavatela kontroly v pripade, ze otec pracuje na novu zmluvu. To je aj nas pripad. Neviem, ci ist do toho. Ake su vase skusenosti a vedomosti? Dakujem za postrehy.
ale otec môže pracovať, ženy na materskej majú právo privyrábať si, aj na skrátený úväzok. poznám plno ľudí, ktorí tak fungujú, že otec je na materskej, ale pri tom pracuje na čiastočný úväzok a mama je full time doma s deťmi. podľa mňa je to právne v poriadku, keďže nikto nič neporušuje.. nie?
@nely1704 môžeš pracovať aj počas poberania MP, aj matky aj otcovia, ale nie na tú zmluvu, z ktorej čerpáš MP.
@oli18 áno, SP to kontroluje, musí mať muž novú zmluvu a musí ju mať na iný druh práce. Citujem od Mihála:
Praktická skúsenosť však hovorí, že Sociálna poisťovňa v spolupráci s Inšpektorátom práce vyšle kontrolu k zamestnávateľovi, ak zamestnávateľ so zamestnancom uzatvorí v čase kedy poberá materské druhý pracovný pomer. Preto uzatvoriť druhý pracovný pomer počas materskej u toho istého zamestnávateľa autor neodporúča a ak, tak len ak sa cítite 100% istí v argumentácii, že ide skutočne o iný druh práce – a ak u zamestnávateľa nie sú iné nedostatky, ktoré by mu prípadne mohla kontrola vytknúť a udeliť pokutu.
Viete niekto poradiť či to tak funguje naozaj aj v praxi, čo písal p. Mihál v jednom článku?Že keď sa šikovne otec konateľ s.r.o. zamestná pred nástupom na materskú, tak že odrobí povinné minimum 90 dní a za prvé dva mesiace sa dá výplata na navyšiu materskú tretí mesiac už len 1/8 uväzku t.j. na hodinu denne ale keďže šikovne zvolil dátumy tak na 91. deň natúpi na materskú čo je o deň pred koncom tretieho mesiaca tak že sa rozhodujúce obdobie počíta len s dvoch ukončených mesiacov a týmpadom dostane max materskú ale veľké odvody a daň sa musia zaplatiť len z dvoch mesiacov? Doplňujúca otázka s.r.o. môže potom normálne faktúrovať počas poberania materskej?
Dakujem vam za odpovede. Skusime ist do toho. 😉
@oli18 Môj manžel isiel na materskú z 2 zamestnaní a pritom ja som bola doma s dieťaťom a on naďalej pracoval, ale ak to chcete mat na 100% aby vás sociálka nenachytala tak to urobte tak že si otvoríte živnosť na tých 28 týždňom kým budete poberať materskú a môžte ďalej u zamestnávateľa pracovať na živnosť ak Vám to zamestnávateľ dovolí a pritom nebudete musieť platiť odvody ani vy ani zamestnávateľ za dobu materskej. Nám to tak vyšlo a žiadnu kontrolu sme nemali my ani zamestnávateľ a materská nám skončila tento mesiac
@oli18 taketo materske uz na socialke zamietaju a zamestnavatel bude mat kontrolu a opletacky
@peterp78 áno takto to funguje, ja som tak išla na materskú
@mglh podľa sociálnej poisťovne máte prevziať dieťa do starostlivosti a poskytnúť 100% starostlivosť ako predtým poskytovala matka počas materskej..50% záväzok podľa mna u nich neobstojí a zamestnávateľovi pošlú kontrolu z úradu prace a vždy sa dá niečo nájsť a zamestnávateľ asi nebude nadšený ak bude vedieť že to je kvôli vaše materskej a taktiež to predĺži rozhodovací proces majú nato 60 dni ale keď robia šetrenie tak sa to vie pretiahnut aj na 90 dni počas ktorých neviete nacom ste a nakoniec možno aj ostanete 3 mesiace bez príjmu..je to veľmi komplikovane a na všetko si dávajú pozor ak chcete ísť na materskú tak moja rada je ísť podstivo a ostať naozaj doma s dieťaťom alebo ak chcete ďalej pracovať tak si urobiť živnosť, ťažko obstojí nová zmluva u iného zamestnávateľa a nie to ešte u toho istého.
@mglh toto uz zamietaju aj bez kontroly.
@oli18 ako ste prosim dopadli? Schvalila SP tvojmu manzelovi matersku dovolenku? Dakujem za info, nas to caka v juli 🙂
@judit_rozsa rozviazal prac pomer a otvoril zivnost
Áno aj ja som o tom počula, keďže ľudia to zneužívajú - otec je akože na materskej ale naďalej pracuje. Ja by som si osobne nerobila problémy, aspoň pri mojom ,,šťastí ".