Ahojte,
nacitala som si na internete veci ohladne otca na "materskej dovolenke", ale nie je mi stale jasna jedna vec - moze muz, ktory je zamestnany, poberat "materske" z firmy, kde pracoval posledne 2 roky ako zamestnanec a zaroven si po nastupe na "matersku" zalozit svoju s.r.o., odkial by mu isla nejaka mzda? Pritom by bol ale cez den doma s detmi a splnal by podmienky starostlivosti o deti.
Ak sa v tom niekto vyzna, budem velmi vdacna za info!
@lenko vdaka - ano, to by nemal byt problem, kedze pri pracoval z domu a pokojne po veceroch
SP posudzuje či popri práci, aj keď je z domu, je splnená podmienka starostlivosti o dieťa, čiže môže pracovať len pár hodín a musí mať výrazne ponížený príjem
@lilinka88 ano, ale po 18tej to uz je asi jedno, nie? Ci beru ako starostlivost 24/7?
Rovnako sa má starať o dieťa ráno, na obed aj večeru. Zákon nepozná starostlivosť iba v niektorých hodinách
@lilinka88 aha, ok, toto mi nebolo jasne
@ajka0207 čítala som už aj tu prípady, kedysi ženy museli vrátiť materské ako preplatok, keďže počas trvania MD pracovali na plný úväzok, takže by som to veľmi nezovseobecnovala,že žien sa to dokazovanie netýka. Popravde, máloktorá matka popri pár mesačnom bábätku pracuje na plný úväzok,zväčša sú to ozaj len smiešne dohody na privyrobenie,kdežto muži materskú doslova využívajú a majú ako zárobkovú činnosť. Česť výnimkám samozrejme
@lilinka88 nuž, môj muž síce pracoval, ale zároveň sa staral aj o dieťa. Ja som chodila do práce. Jasné, je to individuálne, ale aj tak mi vadí tá diskriminácia mužov. Keď sociálnej poisťovni tá materská otca tak vadí, tak ju proste nemali dovoliť uzákoniť a nie teraz hľadať kadejaké kľučky ako ju nepriznať. V zákone sa totiž o žiadnej 24/7 starostlivosti, zabezpečovanej iba poberateľom materského nepíše. My sa teraz natahujeme so socialkou o to, že muž údajne nemá mať ani otvorenú životnosť, lebo však čo keby robil počas víkendov 🙈
@zuzana723 odvolali sme sa, že je to nezákonné, napriek tomu chceli vyjadrenie, tak muž napísal: vyhlasujem, že plnenie záväzkov vyplývajúcich z mojej živnosti nijak nebude ovplyvňovať zabezpečenie starostlivosť o dieťa mojou osobou.
Čiže také úplne vágne vyhlásenie. Sociálke to stačilo a nikto nič nekontroloval.
otec môže mať počas materského príjem za prácu v inom zamestnaní v inom pracovnom pomere, z ktorého nepoberá materské. Problém však môže byť s posúdením podmienky, či sa stará o dieťa, toto si Sociálna poisťovňa overuje.