Otec na materskej - pravidlá

27. sep 2022

Ahojte,

nacitala som si na internete veci ohladne otca na "materskej dovolenke", ale nie je mi stale jasna jedna vec - moze muz, ktory je zamestnany, poberat "materske" z firmy, kde pracoval posledne 2 roky ako zamestnanec a zaroven si po nastupe na "matersku" zalozit svoju s.r.o., odkial by mu isla nejaka mzda? Pritom by bol ale cez den doma s detmi a splnal by podmienky starostlivosti o deti.

Ak sa v tom niekto vyzna, budem velmi vdacna za info!

lenko
30. sep 2022

otec môže mať počas materského príjem za prácu v inom zamestnaní v inom pracovnom pomere, z ktorého nepoberá materské. Problém však môže byť s posúdením podmienky, či sa stará o dieťa, toto si Sociálna poisťovňa overuje.

autor
30. sep 2022

@lenko vdaka - ano, to by nemal byt problem, kedze pri pracoval z domu a pokojne po veceroch

lilinka88
30. sep 2022

SP posudzuje či popri práci, aj keď je z domu, je splnená podmienka starostlivosti o dieťa, čiže môže pracovať len pár hodín a musí mať výrazne ponížený príjem

autor
30. sep 2022

@lilinka88 ano, ale po 18tej to uz je asi jedno, nie? Ci beru ako starostlivost 24/7?

lilinka88
30. sep 2022

Rovnako sa má starať o dieťa ráno, na obed aj večeru. Zákon nepozná starostlivosť iba v niektorých hodinách

autor
30. sep 2022

@lilinka88 aha, ok, toto mi nebolo jasne

ajka0207
30. sep 2022

@lilinka88 smutné že matky sa toto dokazovanie netýka, nám vyslovene pani povedala, že ja môžem robiť koľko chcem lebo žena sa dokáže starať o deti a pracovať popri Tom a muž nie. Ale po odvolaní sme dostali za pravdu my.

lilinka88
30. sep 2022

@ajka0207 čítala som už aj tu prípady, kedysi ženy museli vrátiť materské ako preplatok, keďže počas trvania MD pracovali na plný úväzok, takže by som to veľmi nezovseobecnovala,že žien sa to dokazovanie netýka. Popravde, máloktorá matka popri pár mesačnom bábätku pracuje na plný úväzok,zväčša sú to ozaj len smiešne dohody na privyrobenie,kdežto muži materskú doslova využívajú a majú ako zárobkovú činnosť. Česť výnimkám samozrejme

ajka0207
30. sep 2022

@lilinka88 nuž, môj muž síce pracoval, ale zároveň sa staral aj o dieťa. Ja som chodila do práce. Jasné, je to individuálne, ale aj tak mi vadí tá diskriminácia mužov. Keď sociálnej poisťovni tá materská otca tak vadí, tak ju proste nemali dovoliť uzákoniť a nie teraz hľadať kadejaké kľučky ako ju nepriznať. V zákone sa totiž o žiadnej 24/7 starostlivosti, zabezpečovanej iba poberateľom materského nepíše. My sa teraz natahujeme so socialkou o to, že muž údajne nemá mať ani otvorenú životnosť, lebo však čo keby robil počas víkendov 🙈

lilinka88
30. sep 2022

@ajka0207 tak ono je to komplikovanejšie ako sa zdá, čo sa zákonov tyka. A každá minca má dve strany - keby to toľko mužov nezneužívalo, tak by sa to možno až tak prísne neposudzovalo 🤷

zuzana723
9. máj 2023

@ajka0207 ahoj, ako ste teda nakoniec dopadli s tou živnosťou?

ajka0207
10. máj 2023

@zuzana723 odvolali sme sa, že je to nezákonné, napriek tomu chceli vyjadrenie, tak muž napísal: vyhlasujem, že plnenie záväzkov vyplývajúcich z mojej živnosti nijak nebude ovplyvňovať zabezpečenie starostlivosť o dieťa mojou osobou.
Čiže také úplne vágne vyhlásenie. Sociálke to stačilo a nikto nič nekontroloval.

kimina21
21. júl 2023

@ajka0207 mozem sa opytat,ci manzel siel na matersku z tej zivnosti?aj z tej si uplatnoval matersku?

ajka0207
22. júl 2023

@kimina21 nie, na materskú šiel len zo zamestnania, zo živnosti nemá také vysoké príjmy.