Otec na materskej po práceneschopnosti

niesomzena
17. jan 2021

Zdravím ,

Chcel by som sa informovat na moju situaciu... u posledneho zamestnavatela som po 3 mesiacoch v praci siel na PNku a moja otazka je, ci po ukonceni PN mozem nastupit na matersku a vymeriavaci zaklad sa bude pocitat z tych odrobenych 3 mesiacov u aktualneho zamestnavatela od ktoreho som siel na PN . Nikde som nenasiel takuto situaciu tak sa radsej pytam ci z PN mozem nastupit na matersku ak som pred nastupenim na PN pracoval 3 mesiace ( samozrejme predtym som bol taktiez zamestnany )

Dakujem

draik
17. jan 2021

Musel by trvať PP (OL je 7 dní). Rovnako je potrebné splniť podmienky pre materské.

lucka_ke
17. jan 2021

treba obnoviť nemocenské poistenie - čiže zamestnať sa alebo si platiť dobrovoľné NP
potom ak za posledné 2 roky máte aspoň 270 dní nemocenského poistenia vznikne nárok na materské
výpočet potom bude závisieť od toho či sa zamestnáte alebo si budete platiť dobrovoľné poistenie

niesomzena
autor
17. jan 2021

Zamestnany som akurt v sucastnom zamestnani som odrobil 3 mesiace a siel na PN ... ide mi o to ze ked nastupim z PN na matersku ci sa mi bude pocitat z toho pracovneho pomeru co trval 3 mesiace a nasledne trva akurat ze som na PN a tym zamestnavatel neplati do zdravotnej poistovne

petamich
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
17. jan 2021

@niesomzena v prvom rade pracova si pred tym? ako dlho? platil za teba zamestnavatel odvody? v prvom rade je potrebne splnit podmienku nemocenskeho poistenia 270 dni za posledne dva roky, ak toto splnas tak ano budes mat narok na matersku a rozhodujuce obdobie zrejme budu tie tri mesiace u posledneho zamestnavatela za predpokladu, ze nemocenske poistenie sa platilo minimalne 90 kalendarnych dni

niesomzena
autor
17. jan 2021

@petamich ďakujem za odpoved , samozrejme - poslednych 8 rokov za mna bolo platenych od zamestnavatelov ... teraz koli korone som prisiel o zamestnanie minuly rok tak som si nasiel dalsie zamestnanie kde teda som odrobil 3 mesiace a siel na PN ( tiez je to tam otazne ci budu potrebovat zamestnancov ) ... len nemohol som ist este na matersku lebo priatelka pobera OČR ... a teraz som si neni isty ci po ukonceni PN a nastupu na Matersku mi bude vymeriavaci zaklad pocitany z tych 3 mesiacov u aktualneho zamestnavatela co som odrobil pred nastupom na PN

veronikaszabova
17. jan 2021

@niesomzena v terajsej situacii nemas aktivne NP, nemas narok na matersku.

lucka_ke
17. jan 2021

@veronikaszabova však píše, že PP trvá, akurát je na PN

petamich
17. jan 2021

@niesomzena na stranke Relia (Mihal) je to celkom dobre vysvetlene
Ak sa nemocenské poistenie platilo najmenej 90 kalendárnych dní, tak rozhodujúce obdobie je obdobie od vzniku nemocenského poistenia zamestnanca do konca predchádzajúceho mesiaca (teda mesiaca predchádzajúceho mesiac, v ktorom sa začína materská).
Naopak, ak sa nemocenské poistenie platilo menej ako 90 kalendárnych dní, tak rozhodujúce obdobie je predchádzajúci kalendárny rok ak v ňom bol zamestnanec zamestnaný u iného zamestnávateľa (zamestnávateľov) a nemocenské poistenie u iného zamestnávateľa (zamestnávateľov) sa v predchádzajúcom roku platilo najmenej za 90 kalendárnych dní.

Link: https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=255

niesomzena
autor
17. jan 2021

@petamich ďakujem , precital som , len nie je mi jasne ako sa nato pozera ked mam odpracovanych viac ako 90 dni potom som na PN ( pracovny pomer trva ) a po PN chcem ist na matersku . Teraz ako sa chape PN - plati sa nemocenske ? Zamestnavatel iba prvych 10 dni potom plati za mna stat ?

draik
17. jan 2021

@niesomzena
Nástup na RD (s materským) sa oznamuje mesiac vopred zamestnávateľovi. Rozhodné obdobie závisí od dátumov, ale vyzerá to tak, že by sa rátalo súčasne zamestnanie.

petamich
17. jan 2021

@niesomzena do 10 dni a od 10 dni ale nesuvisi s nemocenskym poistenim, to sa nam sem primiesala uplne ina tema - do 10 dni/nad 10 dni hovori o tom, kto plati nahradu prijmu pocas PN, do 10 dni zamestnavatel, nad 10 dni Socialna poistovna

niesomzena
autor
17. jan 2021

@petamich a teda pocas PN plati za mna niekto nemocenske poistenie ? Lebo podla relie to je urcujuce ci sa za mna plati nemocenske

draik
17. jan 2021

@niesomzena
Neplatí

lilyianka
18. jan 2021

@niesomzena Inak ak sa nemýlim, tak rovno z PN na materskú ísť nemôžeš, PN treba ukončiť a nejaký týždeň dva odrobit v práci a potom áno.
Nechodí sa na materskú hneď po ukončení zeninej materskej, teda reťazovo? Len sa pýtam toto neviem.
Mne napr.matersku vyrátali z práce, kde som bola od 1.5.19,samozrejme som vždy ukončila PP a hneď nastúpila do novej práce. Čiže mi ju rátali "len" z 8 mesiacov r.2019
Najlepšie by si mal zavolať na sociálku a informovať sa

lucka_ke
18. jan 2021

dôležité je, že trvá pracovný pomer, ukončíš PNku, vrátiš sa do práce tým si obnovíš nemocenské poistenie a následne nastúpiš na materskú
ako ti píše draik máš oznamovaciu povinnosť voči zamestnávateľovi

niesomzena
autor
18. jan 2021

@lucka_ke ďakujem za odpoveď. Mne ide o to ze ked ukoncim PNku a nastupim do prace na pár dní , aby sa to nebralo ze sa plati nemocenske poistenie menej ako 90 dni a vtedy urcuju vymeriavaci zaklad z predchadzajuceho roka. A dalej ma zaujma preco musim nastupit po PN do prace ? Ved podla vsetkeho ja zamestnanec povinne nemocensky poisteny pocas celeho trvania PP ( su tam vynimky ale PN som nenasiel ) mozno sa mylim. A mamicky co napriklad idu na rizikove tiez musia skor na PN a potom nastupuju na matersku priamo. Nerad by som bol keby sa mi vymeriavaci zaklad pocital z predchadzajuceho zamestnania , lebo ked som to pocital tak v aktualnom by mi to vychadzalo lepsie a zamestnavatelovi tiez pomoze moja materska nakolko je tu tento virus chujovi a maju tiez problem udrzat zamestnancov a ak vobec.

lucka_ke
18. jan 2021

počíta sa obdobie od začiatku pracovného pomeru, ak trval viac ako 90 dní (bez PN a OČR) počíta sa z neho

lilyianka
19. jan 2021

@niesomzena Takže na materskú môžeš ísť hneď po ukončení PN, nakoľko PP trvá a ak je z neho odvadzane viac ako 90 dní tak sa materská ráta len z toho zamestnania,čiže tým pádom z toho,ktoré spomínaš