Ahojte ako to vlastne funguje?
Viem že môže byť otec na materskej 28tyzdnov ci kolko ak si to teda nepletiem...
chceli sme tak ze nastupi keď dcérka bude mať 2 a pol roka aby dotiahol do 3rokov ešte tú matersku
Lenže neviem ako to je s tým, že môže pracovať popri materskej? mali ste to tak niektorá?
(na nete som čítala jediné že materská mu musí plynuť z inej PZ, čiže by musel mať dalšiu nejakú 🤔)
a neskôr by šiel aj s mladším dieťaťom , dása to? po pol roku po pôrode, by som chcela nastúpiť do práce
Da sa ist takto postupne s oboma, ale pracovat by nemal. Teda moze ako uz bolo spomenute. Ale je to prisne kontrolovane.
@riamia91 viem ze je to kontrolované preto vyzvedám že ako to je . keďže on má čoskoro povýšenie tak nemôže vypadnúť len tak na pol roka 🤔 tak neviem teda 🙄 ako to spraviť lebo veľa čo som hladala tak normálne boli na materskej aj pracoval tak neviem no 🙄🤔 ... kedže som teraz v septembri-októbri už mala nastúpiť do práce 🙄 a dcérku nám berú do školky od 2 a pol čiže by som bola len s najmenším 🙂
Pises, ze dcera ide od 2.5 roka do skolky a zaroven chces, aby muz siel na matersku. No tak to nefunguje 🙂 nesmie chodit do skolky.
@veronikaszabova to vážne 🤔
čiže to vidím tak že potiahnem RP do 2 a pol a tým,že nastupi do školky tak či tak o rodičák prídem 🙂 on bude v robote 🙂 a ja potiahnem pol roka materskej a pol roka z RD a šup do práce 🤷♀️🤔🤦♀️ snáď 😃
aj keď teraz mi dochádza že asi potiahnem RD len do nástupu na MD 🤔 čiže cca o 3 mesiace skôr 🤔 akože je to dosť zamotané
on ak by bol na materskej musí zabezpečovať starostlivosť o dieťa - čiže žiadna škôlka, pracovať síce môže ale len na pár hodín týždenne to sa kontroluje - dokonca sa ráta aj cesta z a do práce aby mohol zabezpečovať starostlivosť o dieťa po väčšinu dňa, rovnako musí byť adekvátne ponížený jeho príjem.....
Môžem sa aj ja spýtať
Môže ísť mu na materskú aj keď je živnostník.a palti len povinné platby?
Ak bude všetko okej v novembri pribudne ďalšie bábo.tak by bol s starsiou a ja s bábom
Ďakujem za odpoveď
Rodičák poberať môžeš, keď je dieťa v škôlke, aj pracovať môžeš. Ale materské nie. To je rozdiel.
cize ak to spravne chapem tvoj muz chcel normalne pracovat a poberat matersku na dieta, co bude v skolke? tak nie to nebude mozne 🙂
dieta v skolke byt nemoze vobec, pracovat moze iba na novu zmluvu a to maximalne 10 hodin tyzdenne a prijem musi oproti povodnemu poklesnut minimalne o 50% (zamestnavatel posiela kazdy mesiac vykazu do SocPoist) a co sa tyka rodicaku ten budes mat nadalej aj ked sa vratis do prace do 3 rokov dietata ti patri resp. kym pojdes na matersku s dalsim (ak toto nastane skor)
Nemôže pracovať. Teda môže, ale iba na nejakú dohodu alebo malý úväzok, tak aby stíhal opateru dieťaťa. Nemôžeš sa napr. Ty starať o obe deti a on si bude veselo pracovať...