Otec na materskej, matka na materskej

21. apr 2023

Ahojte, prosim vas, potrebujem poradit...
Aktualne som na RD (mala ma 1,5 roka), 10/2023 cakame babatko. Chceli by sme, aby manzel isiel na MD so starsou a ja budem s babom na MD. U manzela v praci z toho nie su nadseni, chcu aby pracoval...moze byt na MD a chodit do prace? Docitala som sa v starsich prispevkoch, ze je potrebna zivnost. Je to prosim nejako obmedzene (kolko hodin za mesiac moze odpracovat/kolko moze zarobit)?
Dakujem

alenah31
21. apr 2023

ako živnostník môže popri MD pracovať koľko chce a taktiež nie je obmedzený v príjme. Ako zamestnanec na MD - na pôvodnú PZ nemôže pracovať vôbec (keďže z nej čerpá materské), na inú u toho istého zamestnávateľa treba mať inú prac. pozíciu a časový fond minimálny - ja radšej dávam dohody (5 hod/týždeň), v príjme tiež obmedzenia nie sú. Pokiaľ mám zamestnanca, ktorý je z PP u nás na MD a zároveň má u nás iný PP resp. tú dohodu - zatiaľ vždy SP pýtala doručiť aj tú zmluvu a dochádzkové výkazy. Je jasné, že niektorí pracujú normálne - výkaz ale robím podľa zmluvy - rozdiel, ktorý zarobí: buď mu navýšim hodinovú mzdu resp. mu rozdiel dám do položky mesačná odmena. Zo zákona som povinná mu nedať menej ako je uvedené na zmluve - ale zamestnávateľ mu kľudne môže dať viac alebo odmenu vo výške akej chce - čiže sú kroté obe strany a všetci spokojní🙂

autor
21. apr 2023

@alenah31 dakujem