Otec na materskej, mama pri dieťati

denisciatko
18. apr 2018

Dobry den.Momenralne som na rodicovskom prispevku.od jula planujeme ze manzel bude poberat matersku a bude pracovat na zivnost.o dieta sa budem nadalej starat ja.Ja si musim zrusit rodicovsky a ake mam dalej povinnosti?Musim to nahlasit aj zamestnavatelovi?Budem si mysiet platit odvody na zdravotne a dochodkove poistenie?Dakujem

dzukeles
18. apr 2018

Myslim, ze si budes musiet platit zdravotku. Odvody nie su povinne. Ale neviem, sko to bude s tvojim zamestnanim

amyamyamy
18. apr 2018

Ak pracovný pomer trvá, ty nastupuješ do práce. Alebo pôjdeš na úp.

majusqa77
18. apr 2018

zamestnavatelovi nemusis hlasit nic. ty mozes ostat doma a nahlasit sa na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (dieta nesmie chodit do skolky na viac ako 4 hodiny). aj zdravotne, aj dochodkove ti moze platit stat

nivea777
18. apr 2018

Treba sa nahlásiť na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov... Nemusíš sa vrátiť do práce a už duplom nie ísť na úrad .. zdravotku platí štát.. dôchodkové si nechaj na seba..ak ide na MD z TPP tak bude platené dôchodkové za oboch,ak ide ako SZČO tak len za jedného, čiže za teba

evittam
18. apr 2018

Súhlas s
@majusqa77

evittam
18. apr 2018

@amyamyamy Hlupost.

katarinka1986
19. apr 2018

My sme teraz tak, manzel je SZČO ma matersku, Ja som doma s dvojickam. Bola som TPP, ZP neplatim, mam nahlasene starostlivost o deti do 6r( vyplnila som tlacivo+ rodne listy deti)

denisciatko
autor
19. apr 2018

@katarinka1986 to tlacivo ste kde vyplnali. Na UPSVaR mi povedali ze musim nastupit do prace alebo neplatene volno

majusqa77
19. apr 2018

@denisciatko na zdravotke

katarinka1986
20. apr 2018

@denisciatko pisala som do poistovnu- mam union, poslali mi to do emailu

sasesoe
23. apr 2018

@denisciatko na zp zajdes mne to cele vytlacila pani z pocitaca a som sa len podpisala. Treba len RL dietata ak je inde poistene a rozhodnutie z upsvar o odnati rp alebo zo sp o manzelovej materskej.

veronika12344321
23. apr 2018

Ale ak sa nahlasi tak potom si manzel nemoze odpisat nanu pri danovom,nie?jedine zeby sa dala na urad prace ako nezamestnana

majusqa77
24. apr 2018

@veronika12344321 do 3 rokov moze

veronika12344321
24. apr 2018

@majusqa77 mne povedali ze nemoze v zakone je ze si moze odpisat len manzelku len ak pobera rodicovsky alebo je na urade prace

majusqa77
24. apr 2018

@veronika12344321 paci sa - vyjadrenie z financnej spravy....
Dobrý deň,
podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú nielen vtedy, ak manželka zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne, ale aj vtedy, ak riadnu starostlivosť o dieťa zabezpečuje právnickou osobou alebo inou plnoletou fyzickou osobou. Manželka sa celý rok 2017 starala o maloleté dieťa do 3 rokov veku, manžel si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, nakoľko spĺňa jednu podmienku na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na manželku podľa § 11 ods.4 zákona o dani z príjmov. Táto nezdaniteľná časť základu dane nemá žiadny súvis s poberaním rodičovského príspevku .
Uvedené vyplýva z:
- § 11 ods. 4 písm. a) zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov - na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti, alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím,63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e).
- § 11 ods.4 písm. b) citovaného zákona na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za vlastný príjem manželky (manžela) príjem manželky (manžela) znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky (manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia podľa § 32a, daňový bonus podľa § 33, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky64) a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie.125).
Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutých daňovým subjektom v jeho žiadosti.
S pozdravom
Ing. Bibiána Kamenská
Centrum podpory pre dane
Finančné riaditeľstvo SR

veronika12344321
24. apr 2018

@majusqa77 tak ja potom nechapem co z toho tie tetky na uradoch maju ked tak zavádzaju

majusqa77
24. apr 2018

@veronika12344321 ..lebo nevedia??

bambul26
24. apr 2018

@katarinka1986 a zamestnávateľovi si niečo o oznamovala?? Štát ti platí aj dôchodkové ci len zdravotné? My máme tiež dvojky 😉

sasesoe
24. apr 2018

@majusqa77 toto je super. Vdaka. Len ako si to oznacit, aby som to o rok nasla?...

evittam
25. apr 2018

@bambul26 Co chces oznamovať tvojmu zamestnavatelovi? Ze manzel ide na MD? Na čo mu konkrétne ta informacia bude?😉

bambul26
25. apr 2018

@evittam no keď som na materskej alebo na rodicaku som stále zamestnaná platí to aj v tomto prípade áno? Nerada by som prišla o miesto 😉😊

evittam
25. apr 2018

@bambul26 Ano. Zamestnávateľa nezaujima ci poberas RP. Ty si stale na RD.

denisciatko
autor
25. apr 2018

Lebo mne v praci povedali ze mam ist na neplatene volno ale nepozdava sa mi to

evittam
26. apr 2018

@denisciatko To je hlupost. Plati co pisem. A btw.neviem na čo si to riešila so zamestnávateľom. Tomu staci mesiac pred skončením MD pisomne oznamit, ze nastupujes na RD a hotovo.

sandy16
15. máj 2018

Ahojte. Plánujme ostať dom na RD bez RP a manžel nastúpi na MD.Chcem sa spýtať, keď je manžel SZČO a nastúpi na materskú nemusí počas tohto obdobia platiť odvody do SP ale môže mať príjem? Ďakujem.

evittam
15. máj 2018

@sandy16 Ano

veronika1306
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
15. máj 2018

@veronika1306 Neplatena MD neexistuje. Ty si na RD bez nároku na RP z dovodu cerpania MD muza.

halci
15. máj 2018

@majusqa77 skoda ze som toto nevedela, sla som som pocas muzovej MD na ÚPSVAR.

veronika1306
Autor odpoveď zmazal
Zobraz