Dobry den.Momenralne som na rodicovskom prispevku.od jula planujeme ze manzel bude poberat matersku a bude pracovat na zivnost.o dieta sa budem nadalej starat ja.Ja si musim zrusit rodicovsky a ake mam dalej povinnosti?Musim to nahlasit aj zamestnavatelovi?Budem si mysiet platit odvody na zdravotne a dochodkove poistenie?Dakujem
Ak pracovný pomer trvá, ty nastupuješ do práce. Alebo pôjdeš na úp.
zamestnavatelovi nemusis hlasit nic. ty mozes ostat doma a nahlasit sa na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (dieta nesmie chodit do skolky na viac ako 4 hodiny). aj zdravotne, aj dochodkove ti moze platit stat
Treba sa nahlásiť na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov... Nemusíš sa vrátiť do práce a už duplom nie ísť na úrad .. zdravotku platí štát.. dôchodkové si nechaj na seba..ak ide na MD z TPP tak bude platené dôchodkové za oboch,ak ide ako SZČO tak len za jedného, čiže za teba
My sme teraz tak, manzel je SZČO ma matersku, Ja som doma s dvojickam. Bola som TPP, ZP neplatim, mam nahlasene starostlivost o deti do 6r( vyplnila som tlacivo+ rodne listy deti)
@katarinka1986 to tlacivo ste kde vyplnali. Na UPSVaR mi povedali ze musim nastupit do prace alebo neplatene volno
@denisciatko na zdravotke
@denisciatko pisala som do poistovnu- mam union, poslali mi to do emailu
@denisciatko na zp zajdes mne to cele vytlacila pani z pocitaca a som sa len podpisala. Treba len RL dietata ak je inde poistene a rozhodnutie z upsvar o odnati rp alebo zo sp o manzelovej materskej.
Ale ak sa nahlasi tak potom si manzel nemoze odpisat nanu pri danovom,nie?jedine zeby sa dala na urad prace ako nezamestnana
@veronika12344321 do 3 rokov moze
@majusqa77 mne povedali ze nemoze v zakone je ze si moze odpisat len manzelku len ak pobera rodicovsky alebo je na urade prace
@veronika12344321 paci sa - vyjadrenie z financnej spravy....
Dobrý deň,
podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú nielen vtedy, ak manželka zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne, ale aj vtedy, ak riadnu starostlivosť o dieťa zabezpečuje právnickou osobou alebo inou plnoletou fyzickou osobou. Manželka sa celý rok 2017 starala o maloleté dieťa do 3 rokov veku, manžel si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, nakoľko spĺňa jednu podmienku na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na manželku podľa § 11 ods.4 zákona o dani z príjmov. Táto nezdaniteľná časť základu dane nemá žiadny súvis s poberaním rodičovského príspevku .
Uvedené vyplýva z:
- § 11 ods. 4 písm. a) zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov - na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti, alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím,63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e).
- § 11 ods.4 písm. b) citovaného zákona na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za vlastný príjem manželky (manžela) príjem manželky (manžela) znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky (manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia podľa § 32a, daňový bonus podľa § 33, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky64) a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie.125).
Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutých daňovým subjektom v jeho žiadosti.
S pozdravom
Ing. Bibiána Kamenská
Centrum podpory pre dane
Finančné riaditeľstvo SR
@majusqa77 tak ja potom nechapem co z toho tie tetky na uradoch maju ked tak zavádzaju
@veronika12344321 ..lebo nevedia??
@katarinka1986 a zamestnávateľovi si niečo o oznamovala?? Štát ti platí aj dôchodkové ci len zdravotné? My máme tiež dvojky 😉
Lebo mne v praci povedali ze mam ist na neplatene volno ale nepozdava sa mi to
@denisciatko To je hlupost. Plati co pisem. A btw.neviem na čo si to riešila so zamestnávateľom. Tomu staci mesiac pred skončením MD pisomne oznamit, ze nastupujes na RD a hotovo.
Ahojte. Plánujme ostať dom na RD bez RP a manžel nastúpi na MD.Chcem sa spýtať, keď je manžel SZČO a nastúpi na materskú nemusí počas tohto obdobia platiť odvody do SP ale môže mať príjem? Ďakujem.
@veronika1306 Neplatena MD neexistuje. Ty si na RD bez nároku na RP z dovodu cerpania MD muza.
Myslim, ze si budes musiet platit zdravotku. Odvody nie su povinne. Ale neviem, sko to bude s tvojim zamestnanim