Ahojte. Muž sa chystá na materskú s mladším dieťaťom. Mala by som k tomu tri otázky.
1. Môže ísť otec na materskú s mladším dieťaťom a zároveň staršie chodiť do škôlky? S tým, že by som ja ako matka normálne nastúpila do práce.
2. Alebo by som mohla byť vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (myslím tým staršie dieťa)? Ak sa nemýlim, vtedy môže byť staršie dieťa v škôlke iba na 4 hodiny.
3. Alebo byť radšej na neplatenej rodičovskej dovolenke (som zamestnanec) a sama si platiť odvody? V tomto príde by mohlo ísť staršie dieťa do škôlky na celý deň?
Ďakujem za odpovede. Nie som závislá na štátnych dávkach. Iba chcem zistiť aké sú legálne možnosti a čo by pre nás mohlo byť výhodnejšie 🙂 Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne
@zmrzlinka2021 ďakujem za odpoveď na otázku, ktorú som sa nepýtala
@lulu8491 pytala si sa, co by bolo pre vas vyhodnejsie a ja som ti uviedla bod 1. Na veci je dobre sa pozerat aj s dlhodobej perspektivy
Najrozumnejšie je 1 ty do práce, jedno do škôlky a druhé s otcom. Ak by to starší nezvládal môže s otcom ostať doma inak sa nič nemení. A ak by to nezvládal doma tatko pôjdeš ty na ten do 6 rokov a dieťa len na 4 hodiny do škôlky.
Najvyhodnejsia je moznost jedna mate materske, ty vyplatu plus uplatnis danovy bonus
najmenej vyhodna je moznost tri mate len materske pridete o bonus a ty si olatis zdravotne 100€ mesacne
a dvojka je taka ako zrojka akurat usetris stovku ale dieta moze byt prijate len na poldenny pobyt kontroluje sa to co moze byt neskor nevyhoda
a moznost tri ty moze poskodit pri pripadnom cerpani podpory neskor
@januska12323 ďakujem pekne
Otázka je, čo myslíš tým najvýhodnejšie. Finančne? Ty do roboty, samozrejme. Citovo? Kludne ostaňte s mužom spolu doma, ak to dáte len s jeho materskou. Je to krásny čas, ktorý sa už nikdy nezopakuje.Vtedy máš teda možnosti dve-buď plat zdravotku, alebo sa nahlas ako tá osoba starajú a sa o dieťa do šesť rokov. Vtedy teda len 4hodiny denne môže byť dieťa v škôlke. Ak náhodou bude/je predškolák, tak si ešte zisti, či tam nie je ešte čosi, čo treba poriešiť.
@zmrzlinka2021 rozumiem. No ja na materskej/rodičovskej nezakrpatievam, keďže sa aj počas nej venujem do istej miery profesii a doplňujúcemu štúdiu. Preto hľadám iba odpovede na uvedené tri otázky a podľa nich sa chceme zariadiť, čo je pre našu rodinu najvýhodnejšia možnosť (nemyslím tým iba finančne)
Osobne by som volila moznost 2 kvoli casu stravenemu s detmi. Predpokladam, ze peniaze vas netlacia. Pripadne by som si platila zdravotku, ale starsie dieta by som aj tak brala zo skolky na obed, ak by teda samo nechcelo byt dlhsie
@mamina7070 ďakujem
@lulu8491 ak na financnom hladisku nezalezi tak moznost dva s poldennym pobytom v skolke
@mamina7070 ok, ďakujem. Aj nám sa to najviac pozdáva. Len som sa chcela uistiť, či sme to dobre pochopili
@lulu8491 jednoznacne c.2, ak nemusis ist do prace. Poobedia v skolke nestoja za zaplatene odvody (inak nejedna sa len o zdravotne, ale aj o socialne poistenie na dochodok a ak mas 2. pilier, tak aj tam ti budu prispievat)
@lulu8491 Najvyhodnejsie je pre teba to, aby si profesne nezakrpatela a neznizovala svoju cenu na trhu práce, cize bod 1.