Otec na materskej dovolenke, matka na podpore - vaše skúsenosti

kate_cs
29. júl 2021

Som zamestnaná na TPP už 11 rokov. Nastúpila som na MD, potom na RD a opäť na MD. (Reťazová materská) Teraz som na RD s 8 mesačným synom. Pracovný pomer stále trvá, okrem dávok som iný príjem nemala.
A teraz komplikácia.
Manžel prišiel včera domov s výpoveďou z prace. Zo dňa na deň. A tak riešime, čo ďalej.
Manžel do 7 dni nastúpi na MD s mladším. Od 2.8. Ja požiadam o prerušenie vyplácania rodičáku od tohto dátumu. Tu zatiaľ všetkému rozumiem.
Najviac sa mi asi oplatí od tohto dátumu ukončiť pracovný pomer a ísť na podporu. Viem, že by bolo najlepšie si v práci vybaviť nastúpiť na 1 deň do prace, ale to asi nepojde, neviem.
Keď dočerpam podporu, môžem opäť poberať rodičák? Aby som neprišla o nejaké peniaze.
Máte s týmto niekto reálne skúsenosť?
Za každú radu budem vďačná, je to pre mňa nová skúsenosť.

nedockavka372
29. júl 2021

@kate_cs tu sa pripnem ak môžem, tiež ma zaujímajú odpovede

lucka_ke
29. júl 2021

ty môžeš voči svojmu zamestnávateľovi ostať na RD akurát nebudeš poberať rodičovský príspevok, ak nemáte ďalšie dieťa do 6 rokov musíš si za toto obdobie (kým bude otec na MD) sama zaplatiť zdravotné poistenie ak máte druhé dieťa do 6 rokov, eviduješ sa v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a poistné za teba hradí štát
druhá možnosť je vrátiť sa do práce, určite by som nedávala výpoveď

sonnenshein
29. júl 2021

@kate_cs Preco nejde na podporu manzel? (Nerypem, len sa pytam, pride mi to jednoduchsie)

lucka_ke
29. júl 2021

@sonnenshein MD je vyššia ako podpora a na podporu má nárok do 2 rokov od ukončenia PP, o tú nepríde

kate_cs
autor
29. júl 2021

@sonnenshein my sme premýšľali tak, že teraz pôjde na MD keď má tú možnosť a potom buď do novej prace, alebo na podporu. Keby šiel teraz na podporu, už nemá nárok na MD. On pracoval dlho, celé dni bol preč, stále niečo riešil, organizoval, chce byť teraz trochu s deťmi.

kate_cs
autor
29. júl 2021

@lucka_ke ja sa po materskej, rodičovskej do prace nechcem vrátiť. Robila som manažéra, celé dni v práci, 23.decembra som skoncila o 19tej a ešte som cestou domov niečo riešila. To sa s 2 malými deťmi nedá.
Preto chcem dať výpoveď a poberať podporu, aby sme neprišli o jeden príjem, keď máme malé deti, menšieho ešte dojčím.

lucka_ke
29. júl 2021

rozumiem, len teraz to celé stojí na ochote zamestnávateľa ukončiť s tebou PP dohodou... možno ti nevyplatia odstupné, neviem ako sa zachovajú, keby ti dávali výpoveď oni bolo by to iné

evica17
29. júl 2021

@kate_cs pocuj, a neda sa ist muzovi na materskubs prvym dietatom a potom s druhym- mladsim ? Ci to tak nechcete ? Pozeram ze starsi nema 3 roky ? A az potom podpora ?

lucka_ke
29. júl 2021

@evica17 na druhú MD nebude spĺňať podmienky, nakoľko už nebude v OL ani nebude mať aktívne NP

evica17
29. júl 2021

@lucka_ke
Aha, vidis to ma nenapadlo. Pravdu mas. Kedze doatal vypoved.
@kate_cs ospravedlnujem sa za chybu.

kate_cs
autor
29. júl 2021

@lucka_ke volala som so zamestnávateľom. Im sa popravde uľaví, lebo môj zástup ma zmluvu na zastupovanie počas mojej MD. Zajtra idem do prace, dajú mi čerpať dovolenku a potom ukončíme pracovný pomer dohodou.
Len.
Môžem po dočerpaní podpory ísť opäť na rodičák?

lucka_ke
29. júl 2021

ale zase si môže zaplatiť dobrovoľné NP, nie je to zlý nápad @evica17
@kate_cs áno môžeš

evica17
29. júl 2021

@lucka_ke a takto sa ta spytam, do buducna, ze ak by nahodou chcel ist, tak ako dlho si musi platit dobrovolne ? Ci celu dobu kym.bude na materskej s prvym ?

lucka_ke
29. júl 2021

@evica17 záleží na tom, koľko dní NP má ku tej druhej materskej, ak má dosť dní tak stačí aj krátko napr. týždeň, ak nemá dosť dní tak podľa počtu dní, ktoré mu chýbajú

majusqa77
29. júl 2021

@kate_cs ano, po docerpani podpory mozes opat poberat RP

janickacrazy
29. júl 2021

@kate_cs áno, dá sa to tak, moja kamoška to tak má, ona je na podpore a manžel išiel na MD, 9mesačné dieťa majú