Otec na materskej. Čo s matkou?

11. apr 2023

Manžel od 1.5. nastupuje na MD. Ja mám zmluvu na dobu neurčitú.
Celý zádrhel nastal na strane môjho zamestnávateľa. Momentálne pre mňa nie je úplne rozumné vrátiť sa do zamestnania. Aktívne si hľadám druhú prácu, ale rada by som nejako preklenula obdobie, kým nastúpim inde.
Vedeli by ste poradiť, aké mám možnosti? Nejaká neplatená rodičovská? Dobrovoľné poistenie?

P.S.: nie, nejde mi o odžubanie štátu na príspevkoch. Počas MD som pracovala na dohodu. Len by som sa rada vyhla úradu práce (ak 1.5. nastúpim do práce, dostanem výpoveď).

Ďakujem za každú radu k veci.

dzulli1980
11. apr 2023

A kvôli čomu ide muž na materskú, keď sa Ty nemôžeš vrátiť do práce? ... oplatí sa vám to vôbec?

lulu0123
11. apr 2023

Muz moze byt na materskej a ty aj nadalej na rodicovskej dovolenke.Musis si iba sama platit zdravotne poistenie a nemozes poberat rodicak.

luliu
11. apr 2023

Ak nemáte druhé dieťa, tak jedine si platiť ZP

matullienka
11. apr 2023

Píšeš, že si aktívne hľadáš novú prácu a nebolo by pre vás výhodnejšie manžel na ms, ty ukončiť pracovný pomer a zaregistrovať sa na upsvar a nevyšla by ti aj podpora?

lienka.7
11. apr 2023

@autorka Do 3 rokov si normalne doma. Na obdobie co bude muz na MD si zaplatis zdravotnú a potom sa opäť vrátiš na RD s dieťaťom a poziadas o RP.

viestta
12. apr 2023

@dzulli1980 vobec sa im to nemusi oplatit, jednoducho otec chce vyuzit co mu zakon umoznuje a byt doma s dietatom, venovat sa mu. Alebo pocas materskej dokoncit rekonstrukciu domu, alebo cokolvek ine. Nie vsetko je len o peniazoch.

lienka.7
12. apr 2023

@viestta zasa tých, chlapov, čo sa aj reálne sami starajú o dieta je ako šafranu, to si povedzme uprimne.
99,8% chlapov to chce proste využiť, lebo dostanu peniaze a pracujú si veselo ďalej, zena doma s dieťaťom. To je proste fakt.
Môj bol tiež na MD, ale ja som reálne nastúpila do prace na full tíme. Cize ziadne také, že sme malu doma "uzivali" obaja a pod.

viestta
12. apr 2023

@lienka.7 kazdy ma svoj dovod. Kto ma pravo hodnotit ci je nejaky dovod relevantny ci nie?

zuzuliatko18
12. apr 2023

Do 3 rokov veku dieťaťa môžeš čerpať v práci rodičovskú dovolenku. Zamestnávateľovi neoznamujes nič, jeho sa to,že otec čerpá materské, nijako netýka. Platis si zdravotnu. Máte len jedno dieťa? Jozef.mihal mal k.tomu dáke články, ak si chces pozrieť.
Nemáš nárok na žiadnu príspevok, akurát prídavky.