Otec na materskej - aké sú odvody a iné náklady zamestnávateľa?

ja_ju
6. apr 2019

Zdravím. Manžel si dal žiadosť na materskú k 5.4.19. V diskusiách na tuto tému je uvádzané podanie žiadosti v ochrannej lehote - rozumiem tomu tak, že dá sa výpoveď u zamestnávateľa a následne sa podá žiadosť o materskú. Manžel výpoveď v práci zatiaľ nedal. Vedel by prosím niekto povedať, v čom je rozdiel, napr. aké sú odvody, pripadne iné náklady pre zamestnávateľa, keď manžela eviduje ako zamestnanca? Pripadne v čom by to bolo odlišné ak by dal výpoveď dodatočne? ( napr. musel by manžel platiť nejaké odvody? ). Ďakujem za odpoveď.

moonlight1210
6. apr 2019

@ja_ju a preco chce dat vypoved, ked pojde na matersku?

ja_ju
autor
6. apr 2019

@moonlight1210 keď je zamestnanec na materskej tak zamestnávateľ ma vraj v súvislosti s materskou výdavky ( možno odvody, pripadne iné poplatky ), tak zrejme preto tam bude musieť byť tá výpoveď. Ak viete aké sú tam výdavky pre zamestnávateľa, prosím odpíšte mi odpoveď ( nie otazku 🙂 ). Dakujem.

evittam
6. apr 2019

@ja_ju Nema žiadne vydavky. Pocas MD neplatí zamestnavatel ziadne odvody. A aj keby mal tak to nie je dovod vypovede zo strany zamestnávateľa a ani zamestnanca. Zase dalsi "chytrak" co sa chce zbaviť zamestnanca a ten mu ako sprostý "sadne na lep".....

moonlight1210
6. apr 2019

@ja_ju pytam sa preto, lebo nemozem tusit, ci viete, ze ziadnu vypoved dat nemusi, alebo dava vypoved z inych osobnych dovodov (takze by ju daltak ci tak).

Kym je na md, nema zamestnavatel ziadne vydavky, lebo zamestnanec vtedy nema ziaden prijem z prace. Len ho eviduje v stave.

ja_ju
autor
7. apr 2019

@moonlight1210 Ďakujem za odpoveď. Ale zrejme tam predsa len nejaké výdavky budú. Napr. toto - v niektorých článkoch, čo sú tu na koníkovi čítam, že ak je matka počas trvania MD zamestnaná, má nárok na dovolenku... Predpokladám že to iste platí aj pre otca počas MD. Čiže zamestnávateľ musí zaplatiť rodičovi napr. 15 dni dovolenky, aj keď on / ona neodpracoval / a za dane obdobie pre firmu nič. Niekto kto robí ekonomiku - účtovníctvo vo firme by to určite vedel, či je toho viacej čo zamestnávateľ musí zaplatiť ... ?
@evittam
@evittam

moonlight1210
8. apr 2019

@ja_ju jemu jednak uz vznikol narok na plnu dovolenku na tento rok, kedze siel na tu “md” v aprili, a jednak mu toto obdobie na otcovskej md nijak dovolenku nekrati, takze zamestnavatelovi to moze byt fakt jedno. Pocas tej md mu nevznikne uz ziaden extra viac narok na dovolenku, nez uz ma a mal by taky narok aj tak.

evittam
8. apr 2019

@ja_ju Ziadne vydavky pocas MD. MD je dávka z NP t.j.nezdanitelkny príjem, z ktorého sa neodvadzaju ani odvody. A ano akurat vznikne narok na dovolenku.
Ked som to uz napísala tak to pravdepodobne ovladam a nie,ze vcera som to niekde pocula.😉