Otec na materskej a výpoveď

6. jan 2023

Zdravím, manžel by chcel ísť so synom na materskú, len sa boji, že keď to zamestnávateľovi oznámi, dajú mu výpoveď. Môže to zamestnávateľ urobiť alebo je nejak chránený?

zmrzlinka2021
6. jan 2023

Nemoze

autor
6. jan 2023

@zmrzlinka2021 je to aj niekde v zákone podložené? Jasne že by nedali dôvod to že ide na materskú ale vymysleli by si že rušia pozíciu alebo niečo

zuzinka888
6. jan 2023

Kym je na materskej nie. No ked sa vrati - to je otazne.

lienka.7
6. jan 2023

Moze ist a potom môže dostať. Dovod si uz nájdu.
Inak nechapem naco takto riskujete. V súčasnosti si treba pracu vážiť a nie vymýšľať.

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kris_tin257
6. jan 2023

V prípade rušenia pracovnej pozícii to môžu urobiť, kamarátka mala nastúpiť na materskú 3.1 a 29.12 jej zrušili pracovnú pozíciu na ministerstve.

zmrzlinka2021
6. jan 2023

@lienka.7 na materskú má každý rodič narok a dnes bežne chodia aj muži

konikkon
6. jan 2023

@lienka.7 rodič má na materskú nárok a pracu, či zamestnávateľa, ktorý rodičovi dá výpoveď z dôvodu, že ide na matersku si rozhodne netreba vážiť.

lienka.7
7. jan 2023

@zmrzlinka2021
@konikkon dakujem za poučenie. Vieme však veľmi dobre, prečo a ako chodia chlapi na MD (v mnohých pripadoch). Ako som napísala, kazdy nech sa zariadi podla seba a usudi, ci mu to za to stoji.

autor
7. jan 2023

@lienka.7 veď práve že manžel nechce popri materskej pracovať (ak ste narážali tým že vieme ako a prečo chodia na MD), možno len dohoda na pár hodín týždenne, len to ktovie, či zamestnávateľ bude takto chcieť… budeme mať dve malé deti, on by bol na MD so starším, ja s mladším.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. jan 2023

@konikkon to máte pravdu… má veľmi fajn vedúcu aj riaditeľku, tak snáď to nebude žiaden problem.

autor
7. jan 2023

@mamula20 áno viem že počas materskej by mu nemohli dať výpoveď a musia držať miesto, skôr ma napadlo či by mu tú výpoveď nestihli dať ešte pred nástupom, kedze sa to musí oznámiť minimálne mesiac vopred.

luliu
7. jan 2023

Po oznámení mu nemôžu dať vypoved

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dzina007
7. jan 2023

Moze dostat a nemusi. Ak ho vedia nahradit niekym za ten cas ze nebudu prijmat noveho zamestnanca tak asi problem nebude. Ak ale zamestnaju namiesto neho noveho cloveka ako zaskok za matersku a ten sa zabehne a osvedci moze sa stat ze nakoniec ked sa manzel vrati uz bude nepotrebny a casom sa rozhodnu ktoreho si nechaju.
zalezi od charakteru pozicie niekedy aj.
Ale napriklad u nas to problem vo firme nebol kazdemu tu moznost dali. 🙂 Boli len proti ak zamestnanec spekuloval ze chce MD a este aj novu pracovnu zmluvu na dohodu na polovicny uvazok aby mohol aj pracovat. S tymto nesuhlasili. Bolo to bud MD a starat sa o dieta alebo pracovat.

lilinka88
7. jan 2023

@mamula20 otcovskea a rodičovská dovolenka je pre zamestnávateľa trochu rozdiel v Tom,že na tie dva týždne ľahko urobí zastupovanie niekto, prípadne si dotyčný pravú dobehne aj sám. Ale 28 týždňov rodičovskej dovolenky už predsa len tomu zamestnávateľovi trochu komplikuje situáciu.
A tlačivo o otcovske mu personalistiky kľudne mohli na sociálku poslať spolu s ostatnými dokladmi, ktoré posielajú,je to len na ich ochote

autor
7. jan 2023

@dzina007 tak on má v podstate na starosti časť agendy jeho nariadenej, ktorá to ešte dva roky dozadu robila všetko sama.. potom sa rozhodli vytvoriť jeho pracovné miesto a teda sú veľmi spokojní, po roku dostal zmluvu na dobu neurčitú.
Fiha, boli proti dohode alebo polovičnému úväzku? Manžel práveže chce navrhnúť že by vypomáhal aspoň na pár hodín týždenne aby ich ten jeho odchod tak “nebolel.” No, sama som zvedavá ako to dopadne 🙈

dzina007
7. jan 2023

ono to zalezi od veduceho... niektori s tym suhlasili ale niektori nie. viac menej je to o ich presvedceni aj. niektori su radi ze im clovek ostane aspon na polovicny uvazok, ini su zas zasadovi a su za to bud materska a vyuzit tu moznost byt s dietatom alebo pracovat. zazila som u nas oba pripady. Ale teraz si u nas vacsinu chlapi beru MD pocas leta aby si dorobili stavbu na dome opravy a podobne tak to vyuzivaju naplno ze su doma. 🙂
Ale v takomto vasom pripade moze byt ze sa dohodne s nadriadenou ze bude na polovicny uvazok aby odchod nebolel a nebola nutnost hladat nahradu. 🙂
Drzim palce... Ved za opytanie a rozhovor s veducou nic neda. 🙂

loginexistuje
7. jan 2023

nemusia suhlasit s dohodou pre nich su to opletacky so socialnou poistovnou ako myslis zeby tam manzel chodil do prace na par hodin ?
ked to oznami nemozu ho prepustit ale po skonceni MD samozrejme mozu najma ak pises ze bolomvytvarane miesto a podla prerozdelenia jeho prace
v kazdom pripade by som sa zariadila aj podla toho aby ste financne vysli

loginexistuje
7. jan 2023

@dzina007 polovicny uvazok mu urcite neprejde uz z pohladu priznania materskeho
a musi to byt samozrejme nova dohoda alebo zmluva

autor
7. jan 2023

@loginexistuje robí administratívnu prácu ktorá sa dá vykonávať aj z domu, myslím že SP je s týmto v pohode.

luliu
7. jan 2023

Ale tam nejde o výkon práce z domu, tam ide o to, že sa má starať o dieťa a nie pracovat

loginexistuje
7. jan 2023

myslis ci vies a nie nie je s tym socpoist v pohode aj sa sudili ludia kvoli tomu

ja som mala pr rokov dozadu takto na materskej pol timu ale robili sme to tak ze nastupili na MD a po 8 dnoch sme uzavreli zmluvu a objednavku ako SZCO to je jediny sposob ako to akceptovali bez vyhrad

ale pre firmu je to vzdy o prinose cloveka zvyknu akceptovat par hodin do tyzdna na dohodu ( v zmysle 3 hodiny tyzdenne a pod) len ak ho potom prepustia po skonceni MD tak sa mu radikalne znizi podpora

loginexistuje
7. jan 2023

Keď zo zamestnania odídete na rodičovskú dovolenku, nemôžete z neho zarábať. To vám však nezakazuje príjem z iných zdrojov. Ak chcete pracovať pre toho istého zamestnávateľa, musíte s ním uzatvoriť novú zmluvu, prípadne dohodu o vykonaní práce. V takom prípade však nemôžete vykonávať rovnaký druh pracovnej činnosti ako v pôvodnom zamestnaní
Zdroj: https://www.peniaze.sk/spotrebitel/9867-otec-na...

loginexistuje
7. jan 2023

ako nech ide za veducou a porozprava sa s nou a uvidi aj ako bude reagovat vela stastia 😉

autor
7. jan 2023

@loginexistuje áno viem že by to musela byť iná pracovná náplň. Uvidíme ako s tou dohodou, nie sme odkázaní na to že musí este popri materskej niečo zarábať, chceme sa toho pol roka venovať našim dvom malým deťom. Len teda čas oznámenia sa blíži a trochu sú obavy že ako to vezmú.

autor
7. jan 2023

@loginexistuje vďaka 🙂

lienka.7
7. jan 2023

Vobec som to nemyslela na Vas v zlom. Len proste špekulanti su vsade...
Neviem, aku pracu ma vas mm, ci je ako sa vravi ľahko nahraditelny. A zase nie každý zamestavatel je "nakloneny" pomoct ci uz zene alebo mužovi aj pripadne. A potom druha vec, ono viete, závisť a ohováranie od kolegov je všade...
Na druhej strane, aby aj neskoncil tak, ked ukáže ze pracu zvládne "na dohodu a z domu" si povie zamestnavatel, ze naco ho vlastne potom platim na TPP?
Preto som písala, ze si to treba vopred zvážiť a podla toho sa aj rozhodnúť. Nic ine v tom nebolo.

dzina007
7. jan 2023

@loginexistuje neviem ako to je... viem ze nasim vtedy robili novu zmluvu... problem mali len ti co spekulovali prilis a vzali novu zmluvu na 8h denne, proste chceli plno pracovat a aj matersku dostavat. Socialna poistovna to potom stopla a dost sa to natahovalo. Ale ti co mali novu dohodu na 4hodinovy uvazok tak v pohode fungovali.
Ale presne preto ze niektori moc spekulovali sa veduci rozhodli nepodporovat tuto cinnost ze ajpraca aj MD.