Otec na materskej a obava o jeho prácu

hruska91
28. nov 2020

Ahojte mame.dve deti 1.5rocnu a 1mesacnu. Je to náročné a sama nestíham okolo dvoch, zvazujeme aby siel manžel na matersku aspoň na nevyhnutny cas. Je zamestnany na dobu neurčitú je inzinier. Mam ale obavu o jehi pracu, co ked sa vráti po materskej a vyhodia ho koli tomu? V praci mu povedali ze na materskú ist moze ale ze je zla doba a maju vela práce tym padom im vypadne clovek...sama.s dvomi to ale nedavam staršia je ziva, šidlo a mladšia ma silný reflux, koliku aj alergiu na laktozu tak.je to náročné, zatial mal dovolenku manzel tak sa to dalo.....co poradite, riskli by ste to?

pieksamaki
28. nov 2020

@hruska91
No zvazila by som to....musis sa zatat...naber druhy dych......ja mam 5 deti. A po sebe...nebolo to lahke....a jasne kazda sme ina....ale som vobec rada....ze manzel vdaka Home officu nestratil pracu.....prisiel covid....a naozaj by som si teraz viac vazila pracu..ak je stabilna ako pomoc na materskej.zjednodus si vsetky domace prace na minimum....
Je to o uhle pohladu....aj on by vypadol z inych veci praci.....ale ak nema problem si potom hladat inu pracu....tak nech ide.....skor by som zvazila ci to prebral s nadriadenym? Ze by pracoval aj z domu...

777januska777
28. nov 2020

Tak je to možné, že o prácu pride, poznám firmu, kde to tak robia, chlapa za materskú vždy vyhodia. Zvážte si vaše pre a proti. Za mňa by som do toho išla. Ved to ma materskú a potom pol roka na úrade, takže rok by ste mali klud a robotu by si var do roka našiel.

jana_eyre_2
28. nov 2020

Nie neriskla by som to.. medzi prvými dvoma mám 1,5r rozdiel.. nevravím že začiatok nebol náročný, ale podľa mňa súdis trocha skoro že to nezvládas.. nájdete si systém, bábätko bude rásť, na tu zmenu si zvykneš a všetko pôjde.. len treba trocha popustiť z niektorých nárokov, menej upratovať, menej vyvárať (resp.na dlhšie)..

Keď mali moje decká 4 a takmer 3r pribudlo aj tretie bábo.. zase sme si hľadali systém a našli ho.. nebolo to jednoduché, malý bol navyše veľmi uplakané dieťa.. ale nejako sa to muselo utriast.. aj mužovi vtedy niekto navrhoval využiť materskú.. to som si však nevedela predstaviť, môj muž ani ja sme do toho nechceli ísť..

Mám kamarátku ktorá má 4 deti a pri poslednom šiel jej muž na materskú.. ale kamarátka pracuje z domu, takže keby sa aj čosi stalo tak mali aspoň tú istotu.. navyše to bolo pred koronou, po materskej sa normálne vrátili do starých koľají.. v tejto situácii by som to jednoducho neriskla..

Ale tak to som ja, samozrejme robte ako uznáte za vhodné ja len odpovedám na otázku v diskusii..

elizabet173
28. nov 2020

@hruska91 neriešila by som to mužovou materskou, ak je tu riziko straty práce. Môže si nájsť samozrejme časom inú prácu, nemusí mu však vyhovovať, bude menej platená a pod. Ak sa dá, využila by som pomoc rodiny, alebo aspoň na pár hodín opatrovateľku, študentku, VŠ, stále to je finančne menej náročné, ako byť na podpore, ak si po MD prácu nenájde. Chápem ťa, že to máš teraz zložité, ale zredukovala by som varenie na minimum, radšej to riešila donáškou, var len malej, na nejaké veľké upratovanie pred Vianocami sa vykašli, nepeč, tých pár koláčov si kúpiš, nežehli, maximálne mužovi košele, ak ich denne nosí a tie si požehlíš počas víkendu, keď bude doma. Postupne si nájdeš systém a bude lepiše

adalmba
28. nov 2020

@hruska91 môjmu mužovi pred mesiacom povadali do očí, že ak pôjde na materskú bude prvý v poradí, pri ďalšom prepúšťaní. A to mám 2r dvojčatá a 11mes.

elizabet173
28. nov 2020

@adalmba bohužial, tiež som počula o takýchto praktikách vo firmách, ale keď si to otočím opačne, tak to trochu aj chápem.

danielahamar
28. nov 2020

Staršie dala do jasiel, problém vyrieseny

elizabet173
28. nov 2020

@danielahamar aj to je riešenie, ale zase môže domov vláčiť choroby a bude to ešte ťažšie

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienocka2808
28. nov 2020

@777januska777 praveze je clovek, ci zena alebo muz pocas materskej chraneny. Nemozu mu iba tak zrusit miesto. Ale je pravda, ze po navrate to uz spravit mozu. Moj muz je teraz na materskej, konci mu v marci. Tak uvidime. 🙃Zamestnavatel s tym problem nemal.

danielahamar
28. nov 2020

@elizabet173 môj chodil do jasiel, ja si to neviem vynachváliť, ale tak to bolo pred 16r.

elizabet173
28. nov 2020

@lienocka2808 ale po MD áno

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienocka2808
28. nov 2020

@elizabet173
@miriam11 ano samozrejme, po md mozu. Mate pravdu. Robia to aj takto, ale pride mi to hrozne nefer. Kedze je na to normalny pravny narok aj zo strany muza.

elizabet173
28. nov 2020

@lienocka2808 je to nefér voči mužovi a jeho rodine, otoč si to opačne, mala by si firmu, kde by ti odišiel odborník, ktorého treba nahradiť na pár mesiacov, o rok ďalší.

sense
28. nov 2020

Skus radsej niekoho na vypomoc cibuz do domacbosti al k detom na par hodin... obzvlast ak ste zavisli od muzovho prijmu

mogaa
28. nov 2020

Treba si to zvážiť, žena bude na materskej/rodičovskej ešte 3roky a aj potom bude problém zosúladiť prácu a 2 malé deti čo chodia do škôlky, takže riskovať že o pol roka príde muž o prácu by som neriskovala.....ak by aj bol na MD a potom bral 1/2roka podporu - to nie je riešenie, nikto nevie aká situácia bude s prácou o rok....detto žiť z podpory ak bude manželka na RD - no nič moc🙂 takže skôr by som si našla študentku čo mi vie so starším dieťaťom vypomôcť - napr.doobeda ho vezme na 2hodiny v kočíku na prechádzku a ja si buď s menším pospím(ak buntošil)alebo porobím to najnutnejšie....a samozrejme treba rátať s tým že ak je doma kojenec - tak bude aj občas nenavarené aj neporiadok....takže nesnažiť sa za každú cenu aby bolo navarené a vyupratované a aj deti obriadené.....navariť najnutnejšie (pre staršie dieťa), variť jednoduché jedlá, čiže 1,5ročné už môže jesť čo ostatní, čiže polievky menej soliť(muž si dosolí na tanieri), uvariť zemiaky a mužovi občas k tomu kúpiť senakú, jaternicu, kašu a navarené...dieťa miesto toho čo by žena varila zobrať na dlhú prechádzku, v tomto prípade obe deti - mladšie vonku v kočíku pospinká, staršie sa unaví a bude spať doma....

lienocka2808
28. nov 2020

@elizabet173 ano, ale nekona nijak protizakonne, je to legalne umoznene muzom ist na matersku. A ak je to naozaj taky odbornik, tak by som si ho nechala aj po materskej. Ved tak ci tak, potom by som mu musela davat odstupne, ak by som ho chcela vyhodit. Ja tam zase az takr neprekonatelne prekazky nevidim, ak muz odchadzajuci na matersku riadne zauci svojho nastupcu, ktory bude mat zmluvu iba na zastup pocas materskej, tak az taky problem v tom nevidim.

777januska777
28. nov 2020

@elizabet173 Ak je to odborník, tak sa da zabezpečiť práca aj z domu alebo brigáda na par hodin, len treba chcieť. Lebo akože keď ho vyhodia, tak co dosiahnu? Tak ci tak musia hľadať nahradu.

elizabet173
28. nov 2020

@777januska777
náhradu hľadať musia, keď ju nájdu, zaučia, tak si ju nechajú, okrem toho novému zamestnancovi dajú nižší plat, tak to bohužiaľ je.
@lienocka2808 ja opisujem, ako to funguje, my s tým veľa nenarobíme, okrem toho, prečo by nový zamestnanec išiel do práce podpisoval zmluvu na zástup na pár mesiacov? (Kamarát má dve firmy, trochu to vidím aj z opačnej strany)

elementissa
28. nov 2020

Neviem, prečo by ho mal niekto kvôli materskej vyhodiť. Aj teba vyhodia kvôli materskej z prace? Môj muž na materskej normálne bol, potom bol zasa chvíľu v práci a potom sa dal na RD a polovičný. To sa smie. Zamestnávateľ ťa nemôže len tak vyhodiť kvôli materskej, ved na to je zákon. Dokonca materská je vyššia ako čistý príjem. Aspoň môj muž mal. A to celkom pomôže. Oni sú v práci iba dvaja, na 7 mesiacov si najali brigádnika, kým bol muž na materskej, nikoho nenapadlo vyhodiť ho. My radšej mame rodicak a dva polovičné príjmy a sme s dieťaťom obaja rovnako, ako mať rodicak a jeden plny, kde muž dieťa vidí max cez vikendy. My nie sme tradičná rodina 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 my keď sme sa rozhodli spraviť si dieťa, obaja mame zaňho rovnakú zodpovednosť a rovnaký podiel na jeho výchove. Každý sa samozrejme vynajde a zariadi podľa svojho presvedčenia

maciatkolulu
28. nov 2020

@elementissa to musia byť nadšení v práci, že hľadajú brigádnikov, hop skok na materskú, trosku v práci a hop skok zase rodičak a je ti👍👋👋👋😂ale kto umi, ten umi😉a potom čo? Ďalšia materská, či po troch rokoch, či šiestich už dieťa nepotrebuje rodičov oboch ved treba zariadiť starostlivosť aspoň do 15rokov, ved nech niekto hradí, no nie? 😉

lienocka2808
28. nov 2020

@elizabet173 ved to sa bezne robi, aj u nas vo firme su prijati aktualne traja zamestnanci na dobu urcitu pocas zastupu na materskej. A nemali sme problem zohnat takto ludi na zmluvu. Ved aj ked nastupis do firmy, tak ti davaju aj 2x po sebe zmluvu na rok.

lienocka2808
28. nov 2020

@elizabet173 no, nie je to tak celkom pravda. Ak ide zamestnanec na matersku, tak na jeho miesto musia prijat iba cloveka na dobu urcitu pocas jeho nepritomnosti. Ked sa vrati musi mat miesto. Ak sa miesto zrusi, tak ani zamestnanec, ktory bol zauceny namiesto toho co siel na matersku tam asi neostane. To co tu pises, nie je mozne. Ze clovek sa vrati do zamestnania po materskej a clovek, ktory tam bol na miesto neho tam ostane a ten co sa vrati nebude mat pracu. Je to v zakonniku prace, ako ochrana prave ludi na materskej a rodicovskej dovolenke. Tak pozom jedine skoncenie pracovneho pomeru dohodou s riadnym odstupnym a to sa neoplati zase zamestnavatelovi.

elizabet173
28. nov 2020

@lienocka2808 teoreticky áno, prakticky sa to obíde, záleží na tom, aké zameranie firma má. V zákonníku práce je všeličo a realita je niekde inde. Ja neriešim, či to je dobre, lebo zle, mňa sa to už netýka, len to vnímam okolo seba.

lienocka2808
28. nov 2020

@elizabet173 ani praktucky sa to neda obist tak, aby nebol stratovy prave zamestnavatel. Ved sa zamysli, aky by mal z toho uzitok, keby sa vrati muz z materskej po pol roku do prace a on si pracovnika, ktory bol na miesto neho na dobu urcitu necha a stareho pracovnika prepusti s odstupnym? Nedava mi to ziaden zmysel. Zakonnik pracr prave na toto mysli. Prepustit ho moze, ale s odstupnym.

loginexistuje
28. nov 2020

@lienocka2808 vacsinou je to tak ze bud rozdeli tu praca za muza co siel na md medzi ostatnych a jeho po navrate prepusti alebo zoberie za neho nejkaeho studenta alebo niekoho lacnejsieho a miza po navrate z MD prepusti a vie to zariadit tak ze je to ok aj so zakonnikom prace

elizabet173
28. nov 2020

@lienocka2808 no a nový má o to nižší plat a je na tom istom, robia to preto, aby ich iní nenasledovali, tak mi to bolo vysvetlené.