Otec na materskej a nástup do novej práce

kesa
21. aug 2018

Dobry den, prosim o radu. Manzel by rad vyuzil moznost poberania materskej, avsak nemam celkom jasno, ako to je s tou zmenou prac.zmluvy. docitala som sa ze je potrebna ina zmluva aby nebola cerpana materska akoby z povodnej zmluvy. Ako to vsak je ak prestuouje do uplne ineho zametnania? Je mozne aby po nastupe do novej prace ktore by mali byt od oktobra poziadal aj o matersku? Novy zamestnavatel vie o tejto poziadavke a povedal ze nema problem len musi vyzistit u uctovniciek ako sa to vlatne robi kedze zatial takuto vec nikdy nik u nich neriesil. Dakujem

evittam
22. aug 2018

@kesa Poziadat o MD to stareho zamestnania. T.j.do 7dni od skoncenia PP. Btw.je tu o tom diskusii viac nez dost. Napr."otec na materskej".

kesa
autor
22. aug 2018

@evittam dakujem.

jana005
23. aug 2018

@kesa ahoj,aj môj manžel takto pôjde teraz na materskú.
V starej práci dal výpoveď dohodou,materskú s nimi nechcel riešiť,tak na ňu pôjde v ochrannej lehote (7dní po skončení pracovného pomeru) a až potom mu dajú v novej práci novú zmluvu.
Čiže materská mu pôjde zo starej zmluvy a on normálne môže potom pracovať u iného zamestnávateľa,jemu len povie,že je na materskej a nebudú mu strhávat všetky odvody,len niektoré,to by už mzdarka mala vedieť

evittam
23. aug 2018

@jana005 Nebudú mu strhavat ziadne odvody. Len zamestnavatel plati UP a GP

jana005
23. aug 2018

@evittam ďakujem,ja som z toho už jeleň 🙂
Takže mám ísť na neplatenú RD,keď aj tak mu za ten čas nič nevrátia? Lebo nechcem ísť zbytočne na úrad práce,keď nemusím.
Vďaka

evittam
23. aug 2018

@jana005 Preco by mu nevratili? Odvody nemaju nic spolocne s danou zo mzdy tu bude platit.

kesa
autor
23. aug 2018

@jana005 jej dakujem.za.prispevok. cize bude mat normalnu zmluvu na tpp? S tym.ze na md sa nahlasi pred podpisanim zmluvy?

jana005
23. aug 2018

@kesa áno, bude mať zmluvu u nového zamestnávateľa. Ja som uz si dala odňať RP k 2.9.,dôvod som uviedla,že manžel nastupuje 3.9. na materskú. Tú ešte len pôjdeme vybavovať,lebo do konca augusta má zmluvu,čiže pôjde v ochrannej lehote. Tak toho 3.9. pôjdeme na sociálnu poisťovňu. Pre žiadosť sme už boli,v pohode nám dali tlačivo.
A od 4.9. bude mať zmluvu u nového zamestnávateľa. Čítala som diskusiu otec na materskej ako ti poradila @ewittam
Tam nájdeš odpoveď na všetky tvoje otázky
@ewittam ja som laik,nevyznám sa do toho,čo sťahujú a tak,tak som to asi poplietla 🙂

jalabert
24. aug 2018

Panebože a to tu žiadny tatko nejde na reálnu otcovskú s tým, že bude doma s dieťaťom? To ja budem asi jediný🙂 Všetci len robiť a brať pritom aj prachy zo sociálky?😨

evittam
24. aug 2018

@jalabert A preco ta to trapi? Ty si tie prachy odvádzal do SP alebo si ich odviedol dotycny?!

jalabert
24. aug 2018

@evittam trápi ma to preto, že tá "materská" je určená na pokrytie nákladov zatiaľ čo je človek doma s deťmi a nie na vytiahnutie peňazí zo sociálky za každú cenu😉 Z môjho pohľadu ide o zneužívanie diery v legislatíve. Kto platil tie odvody je absolútne nepodstatné...

erienka
24. aug 2018

@jalabert je to vychcanost, to ano, ale zaujímalo by ma, či ty by si túto možnosť nevyužil, keby si o tomto bol vedel a keby si mohol 🙂 ak si taký cnostny, že nie, palec hore.

evittam
24. aug 2018

@jalabert Tak ja poctivo pracujúca uz 20rokov radsej vyuzijem dieru v legislative nech mi aspon nieco vrati tento stat z mojich nemalych odvodov. Viac by ta malo trapit ako doplacame na darmožráčov co cely zivot nic neplatia.
Btw.tu na MK sa za chvíľu najde mamicka co ti pekne napise, že ci sa nehanbis vyhnat do práce matku dietata co ma byt s nim doma.😁😉

evittam
24. aug 2018

@erienka Asi tak. Všetci sa "biju do prs" ale v skutocnosti s trieskaju hlavu,ze to nevyužili. 😋😉

sasesoe
24. aug 2018

@evittam ale zdravotka sa plati, nie? A este volaco, len si teraz nespomeniem co.

jalabert
24. aug 2018

@evittam @erienka
Áno, mám doma malé dieťa a áno využijem otcovskú. A áno, chcem a budem s dieťaťom 6 mesiacov doma. Chcem sa postarať. A nie, nebudem posiealať do práce manželku. Z platu vyžijeme aj teraz, takže je jedno, či ho mám od zamestnávateľa alebo od SP.

sasesoe
24. aug 2018

@jana005 ahoj, mozno to nebude vas pripad, ale pre istotu Ti tu napisem, ake mam ja info a naloz s tym podla svojho uvazenia.
Kedze na RP vznika narok aj za jeden den, tak Ti pride papier, ze na zaklade Tvojej ziadosti Ti ho odnimaju k 30.9. (A ten papier pride asi az zaciatkom oktobra, ale neviem isto ake maju lehoty). Na SP mozes sice dat potvrdenie/ziadost o odnatie RP, ale az ked dolozis toto rozhodnutie, tak realne zacnu riesit MD tvojho muza. No a co sa moze stat - pani na SP pozrie - ziadost o MD od 3.9., RP vyplacany do 30.9. => subeh davok, kt bie je mozny, zamietame MD. Vraj bol takyto/podobny pripad, aj ked mam to len sprostredkovane.

Cize odporucany postup je:
1) dat si odnat RP od 31.8. z dovodu, aky si uviedla, to je vsetko ok.
2) vybavit MD pre manzela na SP
3) s potvrdenim o naroku o jeho materske ist na UPSVaR a ziadat o RP od 1.9.(nanovo vypisat ziadost i vsetky poucenia); mas na to cas 6m, potom je to premlcane.

Ano, je to byrokracia, ale je to istota. Najma ak Ta tlaci cas, riesis ochranne lehoty a pod. Lebo komu je to jedno, tak v pripade prveho scenara s tymi papiermi poziadas o MD neskor.

sasesoe
24. aug 2018

@jalabert ste stastna rodina, radujte sa z toho a budte vdacny za toto stastie. V mnohych rodinach matka musi/chce/potrebuje pracovat aj pocas MD al RD, niekedy len na ciastocny uvazok, inokedy na riadny. Zakon to umoznuje. Podobne zakon umoznuje pokracovanie cinnosti SZCO osob pocas MD, ci uz ide o matku alebo otca, navyze maju ulavy na odvodoch. Podobne je to aj so zamestnanym otcom. Ak chce a moze byt doma, skvele, ak sa rozhodne inak, moze legalne pracovat. To je cele. Prosim, nezavidme si este aj to, ze niektori rodicia si nemozu/ nechcu dovolit "len sediet doma". Urcite konaju v najlepsom zaujme svojej rodine, maju narok na iny nazor, ine rozhodnutie, ine priority ba i na omyly. Prajem krasny den.

nadula01
24. aug 2018

Využívanie a vychcanost by bola, keby ti chlapi nerobili a zneužívali štát v podobe dávok, toto je úplne iný prípad podľa môjho názoru

jana005
24. aug 2018

@sasesoe ahoj,ďakujem,ale ja som už na úrade práce bola. Snáď potom na sociálnej poisťovni nebudú robiť problémy
@jalabert prečo odsudzuješ ostatných,že to takto robia? Nám sa vyskytla možnosť,že manžel mení prácu,a keď viem o tom,že si môže z predchádzajúcej uplatniť materskú,čo je na tom zlé? A predstav si,prácu nemení kvôli tomu,aby si mohol vybrať materskú.
A okrem toho,keď som chcela od manžela,aby ostal s nami doma na materskej,máme štyri deti,tak by to bolo fajn,materskú by mal takú istú ako plat,tak povedal,že potom po návrate by ho v práci čakala výpoveď. Dvom jeho kolegovom to takto spravili. A čo potom? Kde by si hľadal prácu? Nehovorím,žeby si nenašiel,ale za horších podmienok ako mal teraz.
Tak potom sme to nechali tak a zrazu sa naskytla možnosť,že mení prácu,tak prečo nevyužiť materskú?
Tak nesúď ľudí,čo to takto využívajú,keď je takáto možnosť. A buď rád,že ty sa máš kde po materskej vrátiť

jalabert
24. aug 2018

@jana005
ad 1 - písal som o prípadoch, keď menia prácu kvôli materskej. Ale aj tvoj prípad je z môjho pohľadu zneužívanie. Opakujem, materská je podľa mňa na to aby bol človek s dieťaťom.
ad 2 - nie je moja chyba akého má/mal tvoj manžel zamestnávateľa. Je to to isté akoby ti tvoj zamestnávateľ otvorene povedal, že ťa po materskej chce vyhodiť... Žijeme v dobe, kedy je práce a aj rozumne platenej dosť, hľadá sa napr. na profesii.
ad 3 - myslím, že tu diskutujeme, vyjadrujeme svoje názory, nesúdime sa. Na súdenie máme v republike iné orgány.

jana005
24. aug 2018

@jalabert ale aj ty súdiš 🙂
Ale stále nenechápem,prečo myslíš,že je to zneužívanie. Veď na stránke sociálnej poisťovne sa otovrene píše,že chlap môže pracovať,aj keď poberá materskú. A tak isto aj žena.
Ja by som brala všetkými desiatimi,keby mohol môj manžel ostať s nami doma. Lenže z predchádzajúcej práce mu to neumožnili,vlastne ešte z tejto,lebo tam ešte pracuje. A keďže mení prácu,podľa mňa by to bola práveže hlúposť nevyužiť,keď má na to zo zákona nárok.
Tie peniaze by potom ostali v štátnom rozpočte,rozkradli by ich poslanci,čo majú peňazí až až. Tak si myslím,že v našej rodine budú lepšie využité.
A píšeš,že to zneužívame. Tak nech,aspoň niečo. Za celý čas,čo je v tejto práci, nevyužil paragraf,aj keď má na to nárok. Len vtedy,ked už fakt nebola iná možnosť,to znamená,že musel ostať s dvojročnou dcérou v nemocnici,lebo ja som bola doma so 7týždňovým novorodencom. A teraz pri tomto drobcovi ma pustili domov z nemocnice práve vtedy,keď manžel pracoval,dovolenku už mal vyčerpanú,moho so kľudne zobrať paragraf,ale nezobral. Tak sme zháňali niekoho,kto ma odvezie. Viem,že je to totálne mino témy,ale musela som.
Tak teraz s radosťou využijem túto možnosť,ak o nej viem a ma na ňu manžel nárok. A potom niekto napíše,že sme vychcaní. Tak prepáč,je to síce tvoj názor,ale si trošku mimo.
A nie každý ovláda jazyk a počíte,aby si vedel nájsť lepšiu prácu. Môj manžel je predavač a zarábal celkom fajn,keď to porovnám s inými predavacmi. Ale keby si mal po materskej hľadať prácu inde,nezačínal by ani náhodou s takým platom ako má teraz.
Ale zbytočne sa budem rozculovat,ty máš na to svoj názor aj ja,len som ti chcela napísať,že nie všetci zarábajú toľko ako ty a tie peniažky sa im zídu. Teda z tvojho príspevku som vydedukovala,že zarabas dobre a nebol by problém pre teba nájsť si prácu. Ale pre niekoho to je problém

najjulinka
13. feb 2019

@evittam ja som upne blba 🙂 čo je UP a GP? 🙂

Moj manžel nastupuje na matersku. Akože nastupil 1.1., ale ešte nam zo soc. poistovne nič neprišlo (31.12.2018 mu skončial prac. zmluva na dobu určitu)... tak snad schvalia... A našiel ponuku prace na pol uvazku od marca... je to len pol uvazku a za nižší peniaz ako materska. Matersku tiež bude mať nizku, robil na čiastočný uvazok aj predtým (na 0,6 uväzku robil) ale za vyššiu mzdu ako tento pol uvazok.... ma sa o tu pracu vobec uchadzať? neodoberu mu matersku, že pracuje?

evittam
14. feb 2019

@najjulinka Urazove poistenie a garančné.
Co spraví SP ja neviem. Ako tu uz je písané aj v iných diskusiach tak SP kona protizakonne ak neschváli MD lebo pracuje na inu zmluvu.

najjulinka
14. feb 2019

Dieťa je jemu zverené, nie mne.. .a Ja robim na celý uväzok, tak snad budu vidiet, že realne sa o dieťa stara.... vacsinu dna... do školky, jasiel nechodí dieťa....

s_i_s_a
20. máj 2019

@evittam vies mi prosim poradit...ked muz, ktory vo februari 2019 nastupil do novej prace chce ist na matersku,pocita sa mu materska zo mzdy za rok 2018 u predchadzajuceho zamestnavatela?

evittam
20. máj 2019

@s_i_s_a Ak odpracoval u nového zamestnávateľa aspon 90dni bez PN a OCR tak z HM od noveho zamestnávateľa.

s_i_s_a
20. máj 2019

@evittam dakujem velmi pekne 👍

s_i_s_a
20. máj 2019

@evittam a este ta poprosim jednu vec...je pravda ze ked sa podpise ten papier o prevzati starostlivosti druhy den v mesiaci napr.2.8.2019 tak za ten mesiac dostane muz uz matersku a zena za ten mesiac rodicovsky?

evittam
20. máj 2019

@s_i_s_a Ano