Otec na materskej a matka zamestnaná

erienka
3. sep 2018

Dobry den, od 1.9.nastupuje manzel zivnostnik na matersku, ja som na rodicovskej. Ostavam doma, hoci zamestnavatel mi este drzi miesto. Som povinna mu oznamit tuto skutocnost? Na urade prace mi dnes povedali, vraj si musim vziat neplatene volno. Dakujem

sasunka
3. sep 2018

@erienka Ahoj, ja som takto bola a zamestnavatelovi som nenahlasovala nic a bolo vsetko vporiadku. Ako to ma byt podla zakona neviem, mne vsetci vraveli ze takto je to vporiadku.

alenah31
3. sep 2018

@erienka žiadne neplatené voľno, ostávaš na RD bez nároku na príspevok, pôjdeš sa na zdravotku nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. V práci nič...... si stále na RD. Až keď sa rozhodneš byť doma aj keď dieťa dovŕši 3 roky na tzv. neplatenej RD znamuješ to zamestnávateľovi.... nemusí s tým súhlasiť.

evittam
3. sep 2018

@erienka Tak ako pise
@alenah31 .
Zamestnávateľa nezaujima ci poberas RP. A tetusky na UPSVaR sa spytaj na základe akého paragrafu a zakona to tvrdí.

erienka
autor
4. sep 2018

@alenah31 a na tu zdravotku musim doniest potvrdenie z uradu prace, ze sa staram o dieta do 6 rokov? To mi tu totiz povedala jedna mamina, no na urade mi povedali, ze oni to neriesia. Chystam sa ist zajtra akurat do zdravotnej i na socialku kvoli dochodkovemu poisteniu

evittam
4. sep 2018

@erienka Nie ziadne potvrdenie. A na SP ísť nemusíš.

erienka
autor
4. sep 2018

@evittam ale vraj ak tam nepojdem, stat za mna nebude platit dochodkove poistenie. Ja som mala v plane platit si ho sama dobrovolne (109 eur mesacne), ale jedna baba mi tu povedala, ze vraj kedze sa staram o dieta do 6 rokov, stat mi ho bude platit. Idem si to zajtra zistit na SP

evittam
4. sep 2018

@erienka Ale ved ty si prihlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na SP od nástupu na RD! Ty tu davas same "vraj" a "jedna baba mi povedala".
btw.neda sa dobrovoľne platit len dôchodkove poistenie.

alenah31
4. sep 2018

@erienka @evittam má pravdu, nikde nič nenosíš. A už dlhšiu dobu sa nedá platiť si "len" dôchodkové poistenie, už musíš platiť celý balík.

erienka
autor
4. sep 2018

@evittam nuz kiezby to tak bolo ako vravis, ale Mihal ohladom dochodkoveho hovori inak: http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=156

"Za matku, ktorá zostane doma v tomto čase by štát nemal platiť dôchodkové poistenie, pretože podľa dohody rodičov starostlivosť o dieťa prevzal otec. Na matku by sa tak nemalo vzťahovať ustanovenie § 15 ods. 1 písm. c) ZSP - tak ešte raz, za matku by počas otcovej materskej štát nemal platiť dôchodkové poistenie.

Treba dodať, že dôchodkové poistenie povinné nie je. Ak v Sociálnej poisťovni počas otcovej materskej odmietnu uznať matku ako poistenca štátu na dôchodkové poistenie, nemusí si platiť sama dobrovoľné dôchodkové poistenie."

evittam
4. sep 2018

@erienka Mna co hovori Mihál nezaujima.

evittam
4. sep 2018

@erienka Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

erienka
autor
5. sep 2018

@evittam mas pravdu, bola som na SP

evittam
5. sep 2018

@erienka Ja viem.

erienka
autor
5. sep 2018

@evittam uz len jednu otazku. Do zdravotnej (union) mam ist? Dakujem

evittam
5. sep 2018

@erienka Ved sme ti jasne napísali, že prihlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

kajka61192
7. sep 2018

Dobrý deň prajem, mám otázočku.
>Máme dieťa ktoré na 2,5 roka. Manžel od 09/2016 poberal rodičovský príspevok, s tým že pracuje. Dcéra od 15.5.2018 chodí do jaslí aj s príspevkom na jasle.rozhodli sme sa ale že tento posledný polrok by išiel manžel na materskú s tým že on po mojej materskej nešiel na materskú ale na rodičovsku, takže nevyužil tento nárok ešte. Dá sa využiť ešte tento posledný polrok? Nebude problém že išiel najprv na rodičovskú dovolenku ? Podotýkam že je stále zamestnaný . Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

evittam
8. sep 2018

@kajka61192 Bohužiaľ nie,nakolko pri žiadosti o RP dokladal potvrdenie,ze nema narok na MD alebo sa jej vzdal uz na nu teda nemá nárok.

filiatko
3. jún 2019

I
@evittam dobry den, prosim vas chcem sa opytat. Ja som. Ukoncila poberanie rodicovskeho prispevku k 12.2018.Manzel nastupil k 1.1.2019 na md. Ja som sa bola nahlasit ako samoplatca v zdravotnej poistovni. Som zamestnana. Nakolko k 31.5.2019 dcera dovrsila 3 roky manzelovi narok na MD zanika a moja povinost bola nastupit do prace. Zamestnavatela som poziadala o neplatene volno, nakolko som si dala prehlasenie na zdravotke ze sa staram o dieta do 6.rokov.zamestnavatelom mi to bolo schvalene. Len nastal problem tym, ze som zamestnavatela neupozornila na zmenu ze 31.12.2018 som ukoncila rd a ze ako som si to mohla dovolit a mala som nastupit do prace. Ze ako ma maju teraz spatne evidovat asi v zdravotke a socialke,resp.asi aj v dochadzke. Nemate s tym skusenost? Nerozumiem ved zdravotku som si platila a socialka ma predsa eviduje ako matku ktora sa stara o dieta do 6.rokov uz od poberania rd? Ci sa mylim? V com im potom vznika zamestnavatelovi problem? Dakujem. Povedali mi ze ma dali na pravne oddelenie🤨

evittam
4. jún 2019

@filiatko Ty si neukončila RD ale len poberanie RP. Voci zamestnávateľovi si bola nadalej na RD-t.j.do 31.5.2019. RD nemá nic s poberanim RP. Zamestnavatela nema co zaujimat ci ho poberás. Ziaden problém im nevznikol.

filiatko
4. jún 2019

@evittam dakujem a problem ze som si zacala platit zdravotnu sama, aj to mi vytykala pani z personalneho. To nieje prroblem?

filiatko
4. jún 2019

@evittam prosim vas a v akom zakone to je toto cele aby som si to vedela precitat a branit sa😅

evittam
4. jún 2019

@filiatko Nie nemas ziadny problem a nemáš ani čo dokazovat. "Ekonomka" nech si dostuduje zakladne veci.

filiatko
4. jún 2019

@evittam dakujem velmi pekne