Otec na materskej a matka na rodičovskej

zdena12345
30. sep 2016

myslím, že už som tu raz dávala podobnú tému, príp. že tu aj také diskusie sú, ale nedá mi... dnes som sa dozvedela, ža by malo byť možné aby išiel manžel na materskú so starším synom(2 roky) a ja bola doma na rodičovskom s mladším (5mesiacov). Je to naozaj možné??? Lebo zdá sa mi, že predtým, tu bola taká možnosť ohodnotená ako nereálna.
ďakujem

adra22
30. sep 2016

nie nieje to možne.

alenah31
30. sep 2016

@zdena12345 stále je to nereálne.

zdena12345
autor
30. sep 2016

@adra22
@alenah31
tak to je potom divné, hovorila mi to účtovníčka... takže platí len jedna dávka...
ona to odôvodňovala tým, že jednu dávku vypláca soc. poisť. a druhú upsvar a moze to byt poberane naraz.
mohli by ste mi napísať, či je tam nejaká "formulka" ktorá to nedovoľuje?

9lf9
30. sep 2016

@zdena12345 nie je možný súbeh materskej a rodičovskej dávky.

9lf9
30. sep 2016

@zdena12345 zakon RP 571/2009, čl. 1, § 3, ods. 8, písmeno a.

gir
30. sep 2016

Ale neplatí tento súbeh len pre jedného rodiča? Samozrejme že jedna osoba nemôže poberať dve dávky, Napr. mamka na materskej s jedným a otec na rodičovskom s druhým? Aj úradníčka v tom má chaos. Tiež by ma to zaujímalo.

enusamt
30. sep 2016

V ramci jednej rodiny len jedna davka

9lf9
30. sep 2016

@gir nie, plati to pre oboch rodicov, v zakone je to jasne napisane.
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak
a) aspoň jedna z nich má nárok na materské16) alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3

draik
30. sep 2016

Na RD bez RP byť môžte.

satkovca
30. sep 2016

@zara-maria

satkovca
30. sep 2016

Zara_maria

satkovca
30. sep 2016

Do tretice :D @zara_maria

zdena12345
autor
30. sep 2016

@9lf9 ďakujem🙂

@satkovca nechápem ???

majusqa77
30. sep 2016

árok na rodičovský príspevok má len jedna oprávnená osoba určená podľa dohody osôb, ktoré sa o dieťa starajú. To platí aj v prípade, ak súd zverí maloleté dieťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, alebo súd schváli dohodu rodičov.

Ak je v rodine viac detí:

do troch rokov veku alebo
do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav,

vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody.

Nárok na rodičovský príspevok nevzniká, ak:

sa oprávnená osoba a dieťa zdržiavajú v štáte, ktorý nie je členským štátom Európskej únie, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou (ďalej len „členský štát") a počas pobytu v tomto štáte oprávnená osoba nie je verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike,
aspoň jedna z oprávnených osôb má nárok na materské alebo na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku,
štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské.

majusqa77
30. sep 2016

jedna sa ti o rodicovsky prispevok, alebo o rodicovsku dovolenku?

zdena12345
autor
30. sep 2016

@majusqa77 o rodicovsky prispevok
ale ked uz sme u veci. takze teoreticky manžel môže poberať materské a popri tom robiť niekde inde
a ja môžem byť doma akože s druhým dieťaťom na rodičovskej dovolenke? alebo tam už si musím platiť zdravotné...
ako si to tie dve inštitúcie navzájom zisťujú?

majusqa77
30. sep 2016

@zdena12345 subeh materskej a rodicaku v jednej domacnosti nieje mozny. ano, moze poberat materske a popri tom pracovat - ci uz inde, ale aj v tej istej firme, ale na inu zmluvu.
pokial mas doma druhe dieta, nahlasis sa, ze sa staras on.
a co ako si navzajom zistuju?

zdena12345
autor
30. sep 2016

@majusqa77 ci poberam rodicovsky prispevok a matersku, ale teraz mi trklo ze som nosila na upsvar papier zo socialnej, ze nic nepoberam

majusqa77
30. sep 2016

@zdena12345 presne tak. tak isto aj muz musi doniest potvrdenie, ze ty si si pozastavila RP, inak mu matersku nepriznaju

zdena12345
autor
30. sep 2016

@majusqa77
tak ak by nám to vychádzalo ako vyšší príjem do rodiny, je výhodnejšie aby išiel manžel na materskú...?

majusqa77
30. sep 2016

@zdena12345 ak ma moznost sa zamestnat inde/inak, tak urcite

zdena12345
autor
30. sep 2016

@zdena12345
čiže ja by som si zrušila rodičovský príspevok, ale ostala by som sa starať o druhého syna a nič by som neplatila
a manžel by si mohol zobrať materskú postupne na obe deti

majusqa77
30. sep 2016
zdena12345
autor
30. sep 2016

@majusqa77
ďakujem veľmi pekne a ešte poslednú otázočku.
Je to moc vybavovania? Lebo keď som si robila RP ja, tak tých papierov bola strašná spústa a potvrdenky od doktora a pod... to aj teraz by toho bolo toľko?

majusqa77
30. sep 2016

@zdena12345 na RP si urcite nepotrebovala potvrdenie od lekara. to bolo na prispevok pri narodeni.
a ako sa to vezme. ano, su to behacky medzi socialkou a UPSVaR, ale da sa to zvladnut ked clovek chce 🙂

zdena12345
autor
30. sep 2016

@majusqa77 áno, asi to bolo na ten príspevok... to ja som človek čo sa v tom "vyzná"
ďakujem a prajem pekný deň

zuzi1211
22. nov 2016

@zdena12345 prosim ta vies mi poradit? Syn ma 26 mesiacov a poberam rodicovsky. Manzel je SZCO a uvazujeme, ze by si poziadal o materske. Ja ale chcem zostat s malym doma a starat sa o neho a manzel by nadalej zarabal ako SZCO. Bol by oslobodeny od platenia odvodov? A ja mam v praci prac. Pomer na dobu neurcitu, musela by som dat vypoved ci ako by sa to dalo vyriesit? Dakujem za info

zdena12345
autor
23. nov 2016

@zuzi1211 ja nie som v tom moc zbehla a mame uplne inu situaciu. mame dve deti a ja mozem byt doma akoze s druhym a zaroven aj pracujem na dohodu o pracovnej cinnosti, takze ja mozem byt doma. a manzel je bezny zamestnanec...nevyznam sa v tvojom pripade

stevvvka
23. nov 2016

mozno budem za dementnu, ale teda to znamena,, ze ak je matka doma s dvoma detmi -2roky a druhe 2 mesiace, tak pobera iba materske na mladsie a rodicak na starsieho uz nemoze???

nivea777
23. nov 2016

@stevvvka ano pobera len Materske...