Ahojte ,v novembri mám termín pôrodu manžel chce ísť na materskú lebo ja som na predĺženom rodičovskom príspevku bez toho aby som poberala peniaze,syn nemá žiadne zdravotné problémy,môžeme byť súčasne na MD a RD ?
A ďalšia otázka manžel môže nastúpiť na materskú ževraj až po 6 týždňoch ..do vtedy si mám vybaviť materskú ja? Aj keď na ňu nemám nárok alebo sa jej mám zrieknuť? Alebo ísť zatiaľ rovno na rodičovský s bábätkom,a Rodičovsky zo starším synom by sa zrušil ? No naozaj nevieme ako to máme urobiť,poradíte nám
Ďakujem pekne
@zuzka_204 súbeh RD a MD nie je možný ani pri viacerých deťoch ani pri viacerých členoch rodiny... Takze ak aj tak nepoberate predĺžený rodičovský príspevok a na druhej strane nemáte nárok na materské tak si na prvých 6t vybavíte rodičovský príspevok na mladšie dieťa... Budete poberať ten nižší.... Potom keď bude mať dieťa 6t výbavu si muž materské pôjde na materskú a vy sa na zdravotke a upsvare nahlásiť ako rodič starajúci sa o dieťa do 6r....ked mužovi skončí materská po 28t tak popri bežnej práci môže poberať rodicak... Je to výhodnejšie lebo on bude mať nárok na ten vyšší a vy budete ďalej vedená ako rodič starajúci sa o dieťa do 6r. Na to máte nárok do 3 respektíve 6r veku 2.dieťaťa.
@zuzka_204 ty mas narok na rodicovsky cele tri roky s tym babom. By si si musela zrusit plateny rodicak, ak by manzel chcel nastupit na matersku a pokracovat v neplatenom RD s druhym dietatom