Otec na materskej a jasle

patrikko
5. apr 2022

Dobrý deň chcem sa spýtať otázku či je možné nasledovne: ja otec som aktuálne na materskej dovolenke do 3 roku veku dcéry ktoré má presne 9.5.2022.na do práce nastupujem 10.5.2022 nakoľko ju musíme dať do jasiel od tohto dátumu naskytla sa nám možnosť dat ju do jasiel od 11.4.2022 nakoľko je povaha aká je a adaptácia bude zrejme dlhá. Bude mať s tým sociálna poisťovňa problém vo vyplácaní mojej Materskej nakoľko bude už chodiť do jasiel ? Ďakujem za odpoved.

alenah31
5. apr 2022

@patrikko áno bude to problém, sociálna poisťovňa to odôvodňuje tým, že pokiaľ dieťa navštevuje škôlku (jasle) otec neprebral o dieťa starostlivosť - nestará sa o dieťa.

Pokiaľ donedávna v Sociálnej poisťovni skúmali, či dieťa navštevuje škôlku len v súvislosti s prípadmi, kedy otec mal v čase poberania materského iný pracovnoprávny vzťah a hlavným dôvodom nepriznania materského bola existencia iného pracovného pomeru (prípadne dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru a služobného pomeru v prípade príslušníkov silových zložiek), súčasná prax je taká, že Sociálna poisťovňa žiada od rodičov čestné vyhlásenie, či dieťa navštevuje škôlku resp. požaduje, aby rodič oznámil Sociálnej poisťovni skutočnosť, že dieťa počas otcovej materskej začalo navštevovať škôlku.

Výsledkom potom je odobratie (nepriznanie) materského otcovi dieťaťa.

Pritom podmienkami, ktoré určuje zákon o sociálnom poistení na priznanie materského "inému poistencovi" - napríklad otcovi dieťaťa, nie je podmienka, podľa ktorej by dieťa nesmelo chodiť do škôlky (jasiel). Potom ostáva jedine súdiť sa so štátom s pozitívnym výsledkom - a tu silno držím palce, boli by ste prvý, ktorému by sa to podarilo.

marianarem
5. apr 2022

@patrikko Ja som teraz nedavno volala do socialky s takouto otazkou a bolo mi povedane, ze by to problem bol, hoci by maly chodil aj len na pol dna.

lucka_ke
5. apr 2022

museli by ste ukončiť materskú a požiadať o rodičovský príspevok

joesvk
5. apr 2022

V takom veku dieťaťa nepoberáte materské, ale rodičovský. Skúste napísať na stránku sociálnej poisťovne. Ale pokiaľ ja viem, tak do 3 rokov máte nárok na rodičovský alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Podľa toho, čo je pre vás výhodnejšie. Aj keby ste dali dieťa do 3 rokov k babke, alebo inej súkromnej či právnickej osobe, tak myslím, že príspevok nestratíte.

valentina12345
5. apr 2022

@joesvk Otec je na "otcovskej" - ekvivalent materskej matky, a teda sumu ktoru dostava, je vyssia ako rodicovsky prispevok. Po materskej matky moze ist na otcovsku aj otec, do 3 rokov veku dietata.

joesvk
5. apr 2022

@valentina12345 Aha, to ma nenapadlo 🤪

patrikko
autor
5. apr 2022

@marianarem Okej takže musím ukončit materskú a nastúpiť do práce. Hypoteticky štát nám rodičom v tomto absolútne nepomáha tak ma napadá otázka ak materskú ukončím k 28.4.2022 a dcéra má 3 roky 9.5 chápem tomu správne že do 27.4.2022 mi bude vyplácaná materská a za tie zvyšné dní do konca mesiaca ešte rodičovský ? A za máj za tých 9 dní bude tiež rodičovský ? ”

lucka_ke
5. apr 2022

materská za dni a rodičovský celý, ten sa nekráti nakoľko to je štátna dávka
čiže materská za 28 dní a celý rodičovský za apríl aj máj

ukulela
5. apr 2022

@patrikko ano. Materska podla poctu dni a rodicak, ten vyssi, za april aj maj.

patrikko
autor
5. apr 2022

@ukulela čiže by bolo najlepšie ukončit k 29.4 vrátane aby som mal čo najväčšiemu matersku a na rodicak tým pádom stačí aj 1 deň ?

majkaaa318
11. aug 2022

@patrikko dobrý deň, práve riešime niečo podobné, tiež otecko ide na materskú. Ako sa vám to nakoniec podarilo vyriešiť ak sa smiem opýtať? Prešli ste na rodičovský? Pomohlo by to možno viacerým, ktorí na túto tému neskôr natrafia.

danusa63
11. aug 2022

@patrikko presne dostaneš materskú k 29.4. Ešte jeden rodicak celý za apríl a druhy rodicak cely za maj

patrikko
autor
15. aug 2022

@majkaaa318 áno materskú som ukončil ku koncu mesiaca aby bol aj rodičovský