Ahojte priatelia. Po novom roku by som chcel ísť na materskú. Pracujem na hlavny pracovný pomer.
Na materskej by som chcel otvoriť živnosť a pracovať u iného zamestnávateľa, kde samozrejme počas dňa nebudem spĺňať podmienku ,, starať sa o dieťa", bude s ním doma priateľka. Mate niekto podobnú situáciu, chodia kontroli zo sociálnej poisťovni? Odobrali vám materskú? Sociálna poisťovňa nedefinuje co znamená starať sa o dieťa, ma iba podmienku ze pocas otca na materskej sa o malé nemôže starať matka co je úplna hovadina..
@zuzanockamt aha, čiže decko suvix
Mna by zaujimali reálne štatistiky, kolki otcovia boli reálne na materskej a kolki len využili systém...
Uz to prisne kontroluju.. bud sa plne starat o dieta alebo len pracovat.. spolu nie
@zuzanockamt je mi to jasne, ze take prípady ako ste vy, su ojedinele a tie statistiky by boli v prospech využívajúcich..
@tamta manzel ide na matersku od septembra a ja do prace 🙂 na realnu matersku, aj ked teda tvrdi, ze si ide oddychnut 😂
ale teda suhlasim s tebou, ze tych naozajstnych materskych je pomenej, inak pomaly ubuda tych ucelovych, kedze SP to stale sprisnuje a teraz kontroluje uz aj subeh TPP vs. zivnost vs. ci je zena doma s inym dietatom a pod.
@petamich ja som teraz tehotná a moj manžel mi denne pili usi, ze mi závidí, ze aj on by chcel ísť na materskú si oddýchnuť 🤣 ale priznám sa sebecky, ja si chcem materskú a bábätko užiť.. Mozno ked bude mať drobec 2,5 roka a ešte to bude fungovať, tak to skúsime vymeniť (ale tiež by bol reálne na materskej, svedomie by mi nedalo takto zneužívať system..)
@peter995 ak budeš mať s novým zamestnávateľom zmluvu, v ktorej bude pracovný čas, tak ti to určite neprejde. Ak budeš len fakturovať vykonanú prácu, tak nerobíš nič protizákonné. Bude treba sa odvolať, uviesť pár paragrafov, možno nejaké vyhrážky a sociálna poisťovňa cúvne, keďže živnosť môžeš vykonávať aj popri starostlivosti o dieťa. Horšie to bude, ak manželka nejde do žiadne práce, v takom prípade nemáš dôkazy, že sa o dieťa nestará ona.
@tamta hlavne ten prvy rok si vsetky matky tak oddychnu, ze wellness pobyt mesacny je oproti tomu nic 😃 ale verim, ze teraz, ked ma nas maly uz 2 roky tak je to ine a manzel si to aj uzije, predsa len je to ine ako v robote, ved uvidite, ci sa napokon vymenite, spytam sa potom mojho muza, ci odporuca 😆
Nechcem zneužiť systém, práca by sa jednala napríklad iba cez víkendy alebo cez týždeň nočné, ide mi o to ze by som bol doma a keďže dobre zarábam tak by mi vyšla dobra materská... Celé dni aa budem nudiť s priateľkou doma, malý bude mať rok. Platíme obrovské dane do sociálnej poisťovni, prečo to aspoň takto trochu nevyužiť
Presne svami suhlasim. Urobte to presne ako ste napisali. Ludia co davaju do systemu 1000tisicky € rocne a nechate si tu radit od mamiciek a ludi.
A je uplne zbytocne sa na tomto fore pytat takuto otazku( zakon to dovoluje) bodka.
Není to zneužívanie systému, zákon vám dovoľuje byt na materskej a popritom pracovať. Neviem prečo by mala chodiť kontrola a niečo sankcionivat. Ja to teraz zisťujem, keďže tiež by som chcela, aby manžel išiel na materskú so starším, kým ja budem na materskej s mladším. A popritom by robil pár hodín denne ako szco. Zákon to dovoluje.
@bolarazjedna chcem vedieť ako to chodí v praxi, kamarát robil sústavnu robotu na živnosť kde chodil každý den do prace na 12 hodin a nezrušili mu materskú, na druhej strane čítam na nete ze ak pracujete musite preukázať ako sa staráte o dieťa
@peter995 a co keby ste sa opýtali v socialnej poisťovní? Normálne, že chcete vedieť, koľko hodín môžete pracovať popri materskej, či je to nejako definované, limitované... Nič na tom nie je, aspoň dostanete info z prvej ruky od kompetentných.
Ak budes szco oslobodeny prvy rok od odvodov, SP nevidi, ze si zamestnanec a szco na materskej. Akonahle zaplatis odvody, budu ziadat vyjadrenie, ci szco pracu robis, ak ano, detaily kedy kde kto je vtedy s dietatom.
@peter995 a prečo sa nechceš počas vlastnej materskej starať o svoje dieťa?