Otec na materskej

18. feb 2023

Ahojte, potrebujem poradiť. Manžel chce nastúpiť na materskú (rodičovskú) dovolenku od 1.4. Otázka znie-
Jeho povinnosťou je písomne oznámiť zamestnávateľovi mesiac pred nástupom nástup na rodičovskú dovolenku, musí to oznámiť už 28.2 alebo stačí 1.3 ? Je to pre neho dosť podstatné. Prosím poraďte.

lucka_ke
18. feb 2023

Zákonník práce hovorí "mesiac vopred", zamestnávateľ mu musí potvrdiť žiadosť o materské, čiže dozvie sa to určite

autor
18. feb 2023

@lucka_ke žiadosť o materske pošle v priebehu marca zamestnávateľovi, áno píše sa v zákonníku mesiac vopred, tak sa pýtam či 28.2 alebo 1.3.

lucka_ke
18. feb 2023

nie som právnik, ale podľa mňa to už taká hra na slovíčka... keby sa písalo 30 dní bolo by to jasné, asi je to jedno v tomto prípade, aj keď nechápem ako to ten 1 deň dokáže zmeniť

autor
18. feb 2023

@lucka_ke ani ja nie som právnik, pre neho je to dosť podstatné to dať 1.3 (pracovné nezhody a pod.) Tak sa pýtam, či je to problém, alebo sa tým myslí do konca februara. Presne, je to hra na slovíčka..

majki_ki
18. feb 2023

Ja by som asi zavolala na úrad práce, prípadne sociálnu poisťovňu, mali by ti vedieť poradiť.

lilinka88
18. feb 2023

@majki_ki s týmto nema ani úrad práce, ani SP nič spoločné. Toto rieši zákonník práce, tam je uvedené mesiac vopred

alenah31
18. feb 2023

Zakon hovori minimalne mesiac vopred. Mesiac vopred je 28.2., aby bola dodrzana minimalna lehita, toho 1.3 uz je ten konkretny mesiac, on to oznamenie moze podat uz dnes.

lyci
18. feb 2023

ak nastupuje 1.4., tak mesiac vopred je pre mna 1.3. najneskor

autor
18. feb 2023

Ak by odoslal doporučene 28.2 oznámenie, myslíte že to bude ok?

autor
18. feb 2023

Potrebuje to odoslať na personálne, šéfovi to chce podať 1.3. do rúk.

zuzanockamt
18. feb 2023

Určite do 28.2. Prečo to nepodá už aj skôr, keď vie, že nastupuje na materskú? Ja by som nečakala do hraničného termínu.

autor
18. feb 2023

@zuzanockamt od 1.3 ho majú preradiť na inú pozíciu(iná pobočka, šéfovat mu bude na diaľku) ak by to oznámil skôr šéf by mu nezmyselne nakladal prácu navyše len aby si dokázal veľkosť svojho ega. Zjednodušene povedané.🙂 Už sme to zažili pred 5 rokmi s prvým dieťaťom.