Otec na materskej

13. feb 2023

Dobrý deň, prosím vás môže ísť otec ma materskú dovolenku aj keď syn bude mať 3 roky 30.juna ? Kde a ako to vybaviť? Ja som z takýchto veci mimo 😀 ešte ma napadlo že nemáme rovnaký trvalý pobyt, bude to problém?

petamich
13. feb 2023

moze ale nevycerpa si tym padom celu matersku, ktora mu prinalezi, ziadost sa podava Socialnej poistovni a mesiac vopred by mal informovat zamestnavatela, iny trvaly pobyt nevadi

mogaa
13. feb 2023

Na MD môže ísť ale len do veku 3rokov dieťaťa....teoreticky ak s tým nebude mať zamestnávateľ problém, môže zajtra do práce a nástup na MD od štvrtku...

autor
13. feb 2023

@petamich
@mogaa
Ďakujem 🙂 a ešte sa spýtam prosím vás sociálka to schváli automaticky alebo si dávajú na to nejaký čas a potom doplatia spätne?

mogaa
13. feb 2023

schválenie resp,neschválenie príde v ďaľšom mesiaci....ale ak spĺňa podmienky na MD tak ju dostane...teda ak nebude mať príjem a za posl.2roky bude mať 270dní nem.poistenia....ak bude mať príjem, tak tam už sa prehodnocuje, či spĺňa podmienku starostlivosti o dieťa.....

lilinka88
13. feb 2023

Zákonná lehota na rozhodnutie je 60 dní. Ak mu bude materské priznané, vyplatí sa spätne

autor
14. feb 2023

@mogaa ako myslíte že ak bude mať príjem ?
A ja sa nahlásim v robote že sa vraciam a na sociálke ?

mogaa
14. feb 2023

no ak bude aj počas MD pracovať....vtedy sa tam skúma výška príjmu a počet odpracovaných hodín - či je zabezpečená starostlivosť o dieťa keďže pracuje.......čo sa týka teba, ak sa vraciaš do práce nenahlasuješ nič, prihlási ťa automaticky zamestnávateľ....

autor
14. feb 2023

@mogaa nie nebude pracovať 🙂
Ja sa plánujem vrátiť ale nakoľko mi nevyhovuje pracovať na zmeny budem hľadať niečo iné kým bude chlap doma. Lebo neviem čo sa oplatí či ísť na podporu hneď alebo až keď on pôjde do práce