Prosím poraďte
Starší syn (5 rokov) chodí do škôlky, manžel by chcel s mladším (10 mesiacov) ísť na materskú, ja by som ostala doma bez nároku na rodičovský príspevok tu vzniká otázka musím si platiť zdravotné poistenie? pri dvoch deťoch ak sa nahlasim ako osoba starajúca sa o nezaopatrené dieťa do 6 rokov? A ak áno, môže starší pokračovať v škôlke?
Ďakujem
@natiik ty sa ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" môžeš prihlásiť na staršie, ALE to môže chodiť do škôlky max. na 4 hod./denne. A pozor, fakt to kontrolujú. Inak máš ešte tieto možnosti - ak bude manžel na MD - môžeš do práce, alebo ostať na RD bez nároku na RP s povinnosťou platiť si ZP, ak ti PP netrvá - môžeš sa evidovať na ÚP.
@zuzkaa1991 práveže zamestnaná stále som
V práci by som mala "neplatené voľno" a poberanie rodičovského by som zastavila na toho pol roka, potom by som chcela pokračovať
Takže je tu tá možnosť ale s tým, že dieťa len na 4 hodiny do škôlky?
Ďakujem pekne za odpoveď 🙂
@natiik ak mate prácu alebo ste mali mozete ist poberať podporu (ak náhodou mamte výpoveď do 2r od podpíšu viete čerpať ju) ak nie tak ako starajúca matka do 6r tak dieta môže ist len doobedu do škôlky