Otec na materskej

luckalucik
27. dec 2016

Ahojte mamicky. Viete mi poradit, ako to je v pripade ak po mne nastupi otec dietata na matersku? Vieme, ze ju moze cerpat 28 tyzdnov. Hlavna otazka je - A co potom, ked mu skonci - mozem po nom nastupit na rodicovsku?

lienka737
27. dec 2016

Áno, môžeš

havana_frost
27. dec 2016

@luckalucik Otec dieťaťa si môže čerpať materské v dĺžke 28 týždňov, do veku 3 rokov dieťaťa. Z tvojho popisu usudzujem, že otec bude čerpať materské bezprostredne po tebe. Ja odporúčam, aby si sa na nejaký čas prihlásila ty na rodičovský príspevok, aj len na pár dní - dostaneš 203 euro a otec sa ešte ten istý mesiac môže prihlásiť na materské. A samozrejme, po dočerpaní materského môžeš ty opäť požiadať o RP. Ak niečo budeš chceiť, kľudne mi napíš, máločo o tejto problematike neviem.

lija22
27. dec 2016

ja som na rodicovskej. deti maju dva roky. muz ide na matersku. mne vezmu rodicovsky prispevok, on bude dostavat materske. ked uz nebude chciet byt na materskej. mne zas daju rodicovsky prispevok

majusqa77
27. dec 2016

@havana_frost ono to je pekne takto spravit, len je fakt, ze rodina ostane minimalne jeden mesiac bez prijmu. Nie kazdemu to vyhovuje... 🙂

havana_frost
27. dec 2016

@majusqa77 prečo? 1. až 2. je matka na rodičáku (dostane ho nasledujúci mesiac), 3. a nasl. je otec na materskom - tiež ho dostane vo výplatnom termíne nasledujúci mesiac.

majusqa77
27. dec 2016

@havana_frost dajme tomu, ze sa jedna o februar. Matka dostane rodicak za februar v marci. Po 15.3. su ochotni dat na upsvar potvrdenie o skonceni rodicaku, bez ktoreho ti socialka neda matersku. Takze matersku v marci otec nedostane urcite, mozno v aprili (aj ked samozrejme aj za februar)... ..my sme to mali v strede mesiaca, a za september-oktober-november dostal muz naraz v decembri.. ..lebo este kym socialka rozhodla, ti maju casu dost,.....

havana_frost
27. dec 2016

@majusqa77 ach tieto ich lehoty... ja by som 2.2. doniesla odhlášku z RP a trvala na tom, že mi rovno vystavia doklad o nepoberaní od 3.2. AJ keď viem, že sa snažia napísať, že nepoberá od 1.3. lebo podľa ich logiky ak poberá za 2 dni, tak poberá celý mesiac.
Čo sa ja snažím povedať je že tie 2-3 dni vsunuté do toho už to moc neovplyvnia (časovo), veď sama píšeš že "kým sociálka rozhodla", a toľko to môže trvať s tým medzi-poberaním RP aj bez neho.

luckalucik
autor
27. dec 2016

Tak to som rada, ze mi ostava narok na RP po jeho vycerpani materskej. Ano, chceme to urobit hned po ukonceni mojej MD. Ono je to vyhodne, ak otec dietata ma firmu, tym padom moze aj pocas poberania materskej pracovat a ja by som sla na urad prace, pretoze zamestnavatel ma urcite hned vyhodi a aj tak by som ostala doma s dietatom. Myslite, ze dostanem nejaku podporu v nezamestnanosti z uradu, ked budem uz nezamestnana?

mirkakab
27. dec 2016

@luckalucik dostaneš podporu ak si budeš dobrovolne platiť poistné do soc.

mirkakab
27. dec 2016

@luckalucik Len ty ked ukončiš MD mala by si ist do práce, ak máš dovolenku dočerpaj ju, ak nie skus požiadať o neplatené volno (v tom prípade si musíš platit dobrovolne odvody do zdravotnej)

luckalucik
autor
27. dec 2016

Preco si musim platit odvody? Ved ked budem uz nezamestnana a budem sa hlasit na urade, tak to plati štat, nie?

mirkakab
27. dec 2016

@luckalucik ked budeš nezamestnaná ano, ale ty asi nie si, či?

luckalucik
autor
27. dec 2016

@mirkakab Som zamestnana, ale akonahle mi skonci MD dostanem vypoved. Zamestnavatel je totiz na*raty, ze som si dovolila pracovat na dietati a otehotniet. Dokonca, ked som mu oznamila tehotenstvo, vyhodil ma, poslal mi vypoved postou, ale nasledne vypoved stiahol, lebo sa dozvedel o zakone chraniacom tehotne. Tak mi povedal, ze ku dnu ukoncenia MD mam ocakavat vypoved bez naroku na odstupne, ci vycerpania dovolenky.

mirkakab
27. dec 2016

@luckalucik aha, no tak to ma mrzí, žial aj takto to niektorí riešia

tarvika
27. dec 2016

Vypoved ti nemoze dat len tak. Musia tambyt urcite dovody. Aspon ziadaj odstupne.

majusqa77
27. dec 2016

@havana_frost oni davaju take "predbezne" potvrdenie. Ale to socialke nestaci

luckalucik
autor
27. dec 2016

@tarvika Ale moze dat len tak, ked si to zmysli. A dovod nie je problem napisat, hoc aky :/

limetka55
27. dec 2016

@luckalucik Podla zakona ti patri odstupne a aj preplatenie dovolenky, (ked ti ju nedovoli vycerpat), ak dostanes vypoved.. Nema pravo ti ho nedat len preto, ze sa nahneval.. Zakon je zakon.. A co sa tyka vypovede, musi byt dovod.. Iba ak by si bola v skusobnej dobe, tak vtedy dovod mat nemusi.. Zakony su na tvojej strane a ked nebude chciet ustupit, tak mu povedz, ze to das na inspektorat a budes si sudne ziadat, co ti patri..

tarvika
27. dec 2016

Dovod moze byt ale musi to byt vazne porusenie prac moralky. Ako ju ty mozes porusit ked si na marerskej? Nijako.nedaj sa vydup si odstupne.

lija22
27. dec 2016

@havana_frost nevies prosim co v nasledovnom pripade. ja som na rodicovskej. muz ide na matersku. ja si odhlasim rodicovsky prispevok, muz sa prihlasi na materske, ale nechcem ist do prace. mozem poziadat zamestnavatela o cerpanie dovolenky a potom neplatene volno ( cas kedy bude muz na materskej a za ten cas budem sama platit odvody)? neovplivni to nijak moj status zamestnanca?

mirkakab
27. dec 2016

@lija22 kamoška to tak má, pokial budeš čerpať dovolenku, tým pádom si nastúpila do práce. Zamestnávateľ Ti môže dať neplatené volno ale môže Ťa aj prepustiť, nakolko už niesi na rodičovskej.

lija22
27. dec 2016

@mirkakab dakujem no fasa :D

majusqa77
27. dec 2016

@mirkakab ak cerpas dovo ti nemoze dat neplatene volno

majusqa77
27. dec 2016

@lija22 moj nazor - ty ostavas cerpat rd. To, ze odhlasis rp, nic neznamena. Akurat treba zamestnavatelovi oznamit, ze sa stavas samoplatca zdravotneho poistenia (nech ta v zdravotke odhlasi ako poistenca statu). A zdravotku si zaplatis sama

mirkakab
27. dec 2016

@majusqa77 to viem, šak po dovolenke.

lija22
27. dec 2016

@majusqa77 ano tak po dovolenke by som cerpala neplatene volno par mesiacov a potom by som este sla poberat rodicovsky prispevok.
dakujem za nazor 🌷

majusqa77
27. dec 2016

@lija22 ale preco neplatene volno? Ved ostan cely cas na rd

mima510
27. dec 2016

Ahojte, prosím neviete ako je to s manželom-policajtom? Môže ísť na materskú?

majusqa77
27. dec 2016

@mima510 nie

evinkah
27. dec 2016

@havana_frost Mozem ip? 😉