Otec na materskej 2024 - efektívny nástup

rajelo
9. máj 2024

Dobrý deň, chystám sa na materskú dovolenku ako otec začiatkom júna. Samozrejme keďže manželka je ešte študentka a nemáme až také vysoké príjmy tak by sme chceli využiť možnosť aby si odňala rodičovnský príspevok 3. júna (pondelok) aby ho dostala aj za jún. Moja otázka znie, že či si môžem dať ako posledný pracovný deň 31. mája (piatok) alebo musím až 3. júna? Ak by sa tie mesiace striedali počas pracovného týždňa tak by som vedel ako postupovať, ale v tomto prípade si nie som istý. V podstate ako by sa riešila situácia ak by som chcel ísť na materskú od 1.6. (sobota)?

e1i
9. máj 2024

@rajelo ak chces ist od 1.6 tak si musi dat odnat rodicak k tomu datumu a nie az k 3.6

rajelo
autor
9. máj 2024

aha, jasne, takze musim dat posledny pracovny den 3.6. a od 4.6 ist na matersku. Dakujem velmi pekne za info @e1i 🙂

alenah31
10. máj 2024

@rajelo a tiez pozor na to, ze zo zakona ma zamestnanec povinnost oznamit nastup na matersku dovolenku zamestnavatelovi min. mesiac vopred. Cize ak chces ist na MD od 4.6. najneskor 3.5. si mu mal toto zakonne pisomne oznamit. Neviem ake mate v praci pomery - ak sa vsetci poznate a ide o formalitu viete si to napisat aj s datumom spatne. Ak nie - nema povinnost Vam k tomuto datumu vyhoviet pokial ste oznamienie nepodali. Inak ja by som ziadala tiez k 4.6. materske uz len preto, ze ako si da odnat RP k 3.6. - dostane ona este plny rodicak a ty od 4.6. materske.