Otec aj matka na materskej - ako to vybaviť?

feb13
7. jan 2019

Ahojte mamičky, chcem sa poradiť. Som na materskej od 4. 12. a termín pôrodu mám 15. 1. Keďže máme ďalšie dieťa do 3 rokov, rozhodli sme sa využiť zmenu v zákone od 1. 1., že môže byť aj otec na materskej so starším dieťaťom, kým matka je s mladším. Pôvodne sme chceli, aby on nastúpil 10. 1., ale najneskôr musí 15. 1. aby som ja potom mohla kontinuálne prejsť na rodičovský príspevok. Lenže úrady nám robia problémy. V sociálke mu dali tlačivo o dohode o prevzatí dieťaťa do starostlivosti otca, čo zároveň obsahuje čestné prehlásenie, že ani jeden z rodičov nepoberá ani RP ani materské na to isté ani žiadne ďalšie dieťa. Všimla som si až keď mi to dal doma podpísať. (Detail, že prečo chcú čestné prehlásenie o materskom, keď to majú v počítači...). Ďalej napriek čestnému prehláseniu o nepoberaní RP chcú aj potvrdenie z úradu práce. (Tiež nechápem prečo, keď materské má vyššiu prioritu, teda keby niekto poberal súčasne obidve dávky, musí vrátiť RP ale nárok na materské zostáva neporušený.) No a ja som síce poslala žiadosť o pozastavenie RP ešte pred sviatkami, hneď ako mi prišlo rozhodnutie o priznaní materského, ale do dnešného dňa to nemajú zaevidované v systéme, takže pani vystavila potvrdenie, že ja RP poberám... vlastne za december ešte mám nárok, takže 15. 1. mi ešte budú vyplácať poslednú dávku a možno pozastavenie zaevidujú až potom. Ale veď pre nás je to už neskoro, on potrebuje nastúpiť najneskôr 15. 1. Je možné, aby nastúpil so spätným dátumom, keby sme to nestihli vybaviť, trebárs 20. 1. by podal papiere s tým že nastupuje od 15. 1.? Alebo ako sa z toho vymotať, aby sme neboli ukrátení? Ďakujem.

ink
8. jan 2019

Fíha, zaujímavé. Neviem ti poradiť, snáď bude vedieť viac @evittam

methexis
9. jan 2019

No mozno tym, ze je to novinka nemaju k tomu este potrebne formulare a smernice... Priamo na tom urade by som sa pytala, alebo poslat dotaz na ministerstvo

feb13
autor
9. jan 2019

Dakujem za nazory, nakoniec sa nam podarilo podat ziadost. Na upsvar-e sme zistili, ze rozhodnutie o odnati RP bude do 30 dni ale najskor buduci tyzden, tak manzel zavolal na socialku a do telefonu mu povedali uplne ine informacie ako pani pri okienku. Ze naco potvrdenie, ked maju v systeme ze som na MD, tak jasne ze RP poberat nemozem. Ze normalne ma podat ziadost s tou rodicovskou dohodou a rodnym listom, a keby pani pri okienku mala problem, nech si pyta veducu... tak aj urobil, a nastastie tam sedela teraz ina pani ktora tu ziadost bez problemov zobrala. 🙂 Akurat ze na rozhodnutie maju 60 dni, tak neviem keby mu prislo rozhodnutie ze mu materske neuznali, a on vymeska kvoli tomu 2 mesiace v robote tak potom co... ale snad uzaju, aspon dufam.

ink
10. jan 2019

@feb13 no to je fakt na palicu. Daj prosím vedieť ako to dopadlo. A on v podstate môže pracovať, len na inú zmluvu