Otcovstvo a výživné

andreal1
23. feb 2018

pekný deň želám maminy,

chcela by som sa poradiť pred mojimi prvými krokmi (možno budete mať viac informácii ako ja) .
Môj malý má vyše roka. Kvôli komplikovanému rozvodu s bývalím manželom sa to ťahalo tak dlho že podľa zákona bol zapísaný v rodnom liste ako otec aj napriek tomu, že otcom je už môj terajší priateľ.
rozsudok o tom že otcom nieje už vydaný konečne mám, avšak moj terajší priatel začal robit problémy so zapísaním do listu , vraj je čas a netreba a vlastne na všetko má čas. Bohužial čakať nápravu z jeho strany je už nemožné a tak by som sa rada spyýtala ako sa postupuje daľej proti jeho vôli.
Je mi jasné že nemožem žiadat výživné alebo vobec niečo od neho pokial nebude právne napisaný ako malého otec.
Viete niekto čo ako prvé by som mala podať, požiadať- ako to rozbehnúť.
Hladala som veľa článkov ale situácie boli uplne iné .
Dakujem Vám pekne 🙂 🙂 🙂

skjatqo
23. feb 2018

So skutocnym otcom dietata ste sa uz rozisli? Alebo z akeho dovodu uvazujete o vyzivnom?

hulica
23. feb 2018

nerozumiem tomu, čo vlastne chceš.. chceš aby ti výživné platil bývalí alebo terajší priateľ? rozchádzate sa?

maciatkolulu
23. feb 2018

@andreal1 takze vlastne nezijes uz ani s realnym otcom dietata? Ak som spravne pochopila,tak si sa rozvadzala a uz si bola tehotna s druhym muzom a ten teraz kluckuje pri zapisani do rodneho listu. A ty chces od neho vyzivne,lebo nie ste uz tiez spolu?

bluka2
23. feb 2018

@maciatkolulu aj ja som to tak pochopila

lienka737
23. feb 2018

S prvym manzelom sa rozviedla. Ale kym sa rozviedla, narodil sa maly, ktoreho otcom nie je manzel, ale priatel. Takze na papieri manzel, v skutocnosti priatel.
Teraz zrusili otcovstvo manzelovi a priatel si ho nechce zapisat ako svojho, takze keby nieco, tak dieta je bez otca.
S priatelom podla mna je stale spolu, ale dietatu ho chce zapisat ako otca, co on odmieta.
Takto som to pochopila ja.

andreal1
autor
23. feb 2018

Baby , asi som sa nesprávne vyjadrila- moj bývaly parnter a ja sme už dávno spolu neboli ked ja som začala chodiť s priateľom. Rozvod prebiehal dlho nakoľko sa na súd nedostavil a mal plno iných vyhovierk. Preto bol podľa zákona napriek tomu zaísaný v rodnom liste. Ja a môj terjaší priateľ sme sa rožišli na základe jeho zlých rozhodnutí, flákaniu , neprispievaniu do domácnosti ani na dieťa. Akonáhle už bola šanca ho zapísať do rodného listu, dal prednosť kamárátom, flákaniu sa, a doma sa ukáže aby sa s prepáčením nažral a prezliekol sa. Viem možno mo príspevok bol v podstate o tom ako som ja podvádzala manžela a teraz si aj moj frajer myslí že jeho decko to nieje... ale nieje to tak nieje to pravda a tak by som namiesto toho aby som iba čakala na to ako sa moj chlap ,, zmení" rada podnikla právne kroky. v tom som chcela poradit- dakujem 🙂

maminuska
23. feb 2018

@andreal1 ja na tvojom mieste by som požiadala o určenie otcovstva. Žalobu podáš na súd a za otca určíš jeho . Ak ti to finančná situácia dovolí , vezmi si na to právnika.

alex49
23. feb 2018

daj ho na súd, určenie otcovstva a výživné, ked to nechce spraviť dobrovolne

maminuska
23. feb 2018

@andreal1 no išla si z kaluže do blata, ale aj taký je bohužiaľ niekedy život. Ak ale podáš o určenie otcovsta na súd , čakaj zo strany priateľa peklo . Na to sa treba pripraviť. Dúfam že si vo svojom byte, aby ta nemal ako vyhodiť.

andreal1
autor
23. feb 2018

@maminuska dakujem pekne, byt je môj preto trpezlivosť už ruže neprináša a nemienim živit jeho ked on sa má podielať na živení svojho dietata. Teror z jeho strany očakávam preto som čakala, ale toľko chodíš po vodu kým sa džbán nerozbije. ved to poznáte 🙂

sissy27
23. feb 2018

@andreal1 podaj na súd návrh na určenie otcovstva. Vzory nájdeš na nete. Súd vás predvolá, budú sa vypytovať aj na váš intímny život, pravdepodobne nariadia testy, či už krvné alebo dna. Potom vyriešiš výživné, to bude asi zdĺhavejšie a kým reálne uvidíš peniaze, tak to aj potrvá, ale určite by som to nenechávala len tak.
@maminuska pri určovaní otcovstva jej je právnik zbytočný, výsledky testov žiadny právnik neovplyvní.

maminuska
23. feb 2018

@sissy27 ano to máš pravdu, možno je to tým že mňa zastupuje právnik všade.

sissy27
23. feb 2018

@maminuska je to pohodlnejšie a menej stresu na súde, keď tam má človek nejakú oporu, ale ozaj v tomto prípade sú to zbytočne vyhodené peniaze. To už skôr potom pri vymáhaní výživného.

3009
23. feb 2018

@andreal1 ja by som si dobre zvážila, či ti stojí to peklo za pár eur, ktoré možno raz uvidíš a 3x nie. Lebo ak nechce platiť, tak môžeš čakať, že bude vykazovať minimálny zárobok alebo žiadny. Ja by som sa na zapísanie jeho do rodného listu dieťaťa vykašľala a budeš mať celý život pokoj. Lebo ak ho tam nasilu zapíšeš /i keď je otcom dieťaťa/, tak bude ti robiť celý život cez dieťa peklo. Ak ho nezapíšeš do rodného listu nebude mať naň nárok a nebudeš sa s ním musieť dohadovať, kedy si ho zoberie k sebe, či ti bude súhlasiť, aby si s ním išla na dovolenku do zahraničia, bude chcieť možno tebe škodiť - bude si ho kupovať hračkami či inými výhodami a nakoniec ty budeš tá zlá i keď sa budeš vzorne starať o dieťa. Dieťa ak zacíti, že si môže vyberať, hneď sa prikloní na stranu rodiča, ktorý mu viac dovolí. Dobre si to zváž, či to všetko za toto počas celého života stojí.

skjatqo
25. feb 2018

@3009 Suhlasim. Minimalne vyzivne je smiesna zalezitost. Pokial muz nema riadny prijem, je to onicom. Ak dokazete uzivit seba a svoje dieta, stoji za uvahu vykaslat sa na to. Velakrat sa to taha roky, zaplati, nezaplati, musite to riesit, dieta trpi. Kiez by ste si nasli partnera, ktory by dieta vzal za svoje a dal mu otca.

A tiez treba zvazit to ublizovanie cez deti. V dnesnej dobe je to v mode, aj ked to vacsinou paradoxne robia zeny muzom.

Nerobte veci z pomsty, ublizi to vzdy detom.

zuzanka.zuzu
25. feb 2018

@andreal1 sama neverím, že to píšem... ale byť na tvojom mieste, ani ho nezapíšem. vlastný byt máš a možno niekedy nájdeš niekoho rozumnejšieho (tentokrát skús hľadať presný opak tvojich doterajších 2 rozhodnutí 😉 ). iné by bolo, keby bol pri peniazoch, ale takto? a načo?

alebo aspoň kým je syn malý tak ho nezapisuj... ak bude chcieť syn dediť alebo neskôr bude chcieť on sám výživné od otca, tak on sám môže požiadať o testy otcovstva. naozaj by som to teraz nehrotila, otec otcom zostane navždy a vždy sa dá dodatočne poriešiť zápis (ty do 18r a po 18r môže aj samotný syn). ako baby písali, aby ti nerobil problémy a výživné aj tak poriadne neuvidíš.

11mirka22
10. mar 2018

@andreal1 tiež som riešila zapretie otcovstva z rovnakého dôvodu ako ty. Ale ak by otec nechcel byť uvedený v rodnom liste, nesudila by som sa s ním. Radšej nech ma dieťa v rodnom liste "otec neuvedený" , ako by tam mal mať chlapa, ktorý oňho nestojí. Ako som pochopila, váš vzťah už nie je moc dobrý, tak ho zbal a nech ide. Ak raz stretneš muža, ktorý ťa prijme aj s dieťaťom, môže mu byť aj oficiálne otcom.... A bio otec, ak bude chcieť, prispeje ti na dieťa aj bez zápisu v rl, ak nebude chcieť, tak ani súd ani exekútor ho nedonuti....

maciatkolulu
10. mar 2018

@11mirka22 sud a a exekutor vacsinu muzov donuti.... ti zvysni idu do chladku

11mirka22
10. mar 2018

@maciatkolulu osobne poznám aj takých, čo si posedeli radšej pár mesiacov, a potom aj ďalej robili načierno, len aby nemuseli doplatiť výživné. Je to smutné síce, ale načo by ti bolo také výživné? A naťahovať sa s chlapom, ktorý je pre teba už minulosťou, aby prítomnosť otravoval tahanicami po súdoch? Iné je keď chce byť otcom a prispievať , nepoviem, každá koruna je dobrá.

maciatkolulu
10. mar 2018

@11mirka22 vacsina chce byt otcom,len to prispievanie skripe....😂

11mirka22
10. mar 2018

@maciatkolulu no tento otala aj so zápisom do rodného listu a robí len neplechu a autorka prispevku uvádza, že ho v podstate živí. No načo potom? Uznaj, aká je tam pravdepodobnosť, že jej bude pravidelne prispievať? Zistila už sama, že sa pomýlila v ňom a stále má možnosť zbaviť sa ho. Dieťa ho nemusí ani poznať.

veronikastrickova
10. mar 2018

Čo by som ja za toto dala, aby som ho mohla vymazať z RL. Iba naschvál zle robí. Nech si to výživné nechá, ale nech máme pokoj.

11mirka22
10. mar 2018

@veronikastrickova veď to. Tá ktorá nezažila vyvadzanie ohrdnuteho chlapa to nepochopí. Žiadne peniaze nenahradia ten pokoj. Ona ho teraz bude naháňať po súdoch aby priznal otcovstvo, potom aby platil výživné, a potom zistí, že získala akurát to, že nikdy jej nedá pokoj, lebo má s ním dieťa. Stačí aby si časom našla iného chlapa a "ocko" si rýchlo začne uplatňovať svoje práva! A pritom povinnosti plniť si nebude.

veronikastrickova
10. mar 2018

@11mirka22 veď toto, môj nechodí za synom, nestojí mu za to, výživné posiela riadne, lebo už som na neho dala exekúciu a teraz robí problémy a nechce malému dovoliť vycestovať do zahraničia ku malého krstnej, čo môžme mať všetko pre platené od nej. Ja by som dala všetko, aby sa vzdal otcovstva a mohla si kľudne žiť s malým.

11mirka22
10. mar 2018

@veronikastrickova ja ta úplne chápem ... a to je tvoje dieťa ešte maličké ... čo všetko ešte budeš musieť s ním riešiť ... je to ako závažie uviazané na nohe po cely život. Preto by si to mala autorka poriadne rozmyslieť.