Otcovské od 1.11.2022

9. nov 2022

......V prípade, ak sa otec rozhodne, že bude čerpať otcovskú dovolenku v rozsahu 2 týždňov, má otec nárok na tzv. „otcovské“ a aj matka počas tohto obdobia má nárok na materské alebo rodičovský príspevok. Uvedené znamená, že v období 2 týždňov dostane sociálnu dávku aj otec a aj matka dieťaťa.

Iné je to však pri vyplácaní materského otcovi dieťaťa, nakoľko v tomto prípade už matka v danom čase nemôže čerpať materské na to isté dieťa a ani rodičovský príspevok, ktorý vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako to je s materskym pre otca ? Ze on bude dostavat a ja nie ?

petamich
9. nov 2022

asi nechapem otazke 🙂 ved tak to bolo vzdy, ze dve davky na jedno dieta sucasne sa nedali vyplacat, rovnako ako dva rodicovske do jednej domacnosti - cize ak by siel na matersku manzel a mate jedno dieta, tak ty nemas narok na nic

tato dvojtyzdnova otcovska dovolenka je vynimka, kedy na jedno dieta po dobu dvoch tyzdnov poberas matersku ty a aj otec dietata

renka30
9. nov 2022

https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...
Ak sa otec rozhodne, že chce využiť zákonnú možnosť a ostať tak doma s matkou a dieťaťom 14 dní, má nárok počas tohto obdobia na tzv. „otcovské“. Tzv. „otcovské“ je nemocenská dávka zo sociálneho poistenia, ktorú otcovi dieťaťa vyplatí Sociálna poisťovňa, pričom v podstate je to čerpanie časti materskej (ak má na ňu nárok).
Čerpaním otcovskej dovolenky po narodení dieťaťa otcovia nedostávajú 14 dní voľna navyše, pretože čerpaním otcovskej dovolenky sa im skráti o 2 týždne prípadné čerpanie materského. Ak teda otcovia túto možnosť využijú, štandardné vyplácanie „materskej“, ktoré trvá 28 – týždňov sa im rozdelí na dve časti:

obdobie maximálne 2 týždňov v období 6 týždňov po narodení dieťaťa (tzv. „otcovské)
a
obdobie ďalších 26 týždňov pri starostlivosti o jedno dieťa do troch rokov veku dieťaťa.

autor
9. nov 2022

@petamich cize otec po narodeni dietata bude doma tie 2 tyzdne so mnou aj s babom ale potom uz ide do prace a ja ostavam s babom doma ja poberam matersku .....
Si neviem predstavit zeby si on vybavil matersku ostal by doma pri babu ? A ja do prace... on by dostaval matersku tak ?

autor
9. nov 2022

@renka30 otec si poziada materske dostava peniaze ale je aj doma s babom ? A ja do prace toto nerozumiem

petamich
9. nov 2022

no ja mam 1.5 rocneho syna a manzel ide na matersku, ja ale musim poziadat o odnatie rodicovskeho prispevku a nemam narok na nic, cize ja idem do prace - to tym chcu povedat, ze nemozete byt doma obaja a obaja poberat davku na jedno dieta (otec moze ist na matersku az ked ma dieta 6 tyzdnov)

a ano, otec by mal zabezpecit/prevziat starostlivost o dieta a socialna poistovna to aktualne aj prisne kontroluje - ci nie je napr. v skolke, ci muz dalej nepracuje na plny uvazok a pod.
- ak zistia opak, tak ziadost zamietnu alebo sa stali pripady, ze museli matersku vratit

autor
9. nov 2022

@petamich jaj cize otec len to otxovske co bide so mnou doma 2 tyzdne aj s babom ale matersku ja budem dostavat kedze ja budem doma

petamich
9. nov 2022

ano

autor
9. nov 2022

@petamich Ďakujem pekny den Ti prajem 🙂

renka30
9. nov 2022

Áno, otec bude s vami 2 týždne doma, a počas tých 2 týždňov budete poberať - ty materské a otec "otcovské". Potom ide otec do práce a ty ostávaš na materskej. Po skončení tvojej materskej môže ísť na materskú otec, táto už ale bude kratšia o tie 2 týždne, čo bol doma po narodení dieťatka.

autor
9. nov 2022

@renka30 zaplatene bude mat tie 14 dni ... ano ?

zmrzlinka2021
9. nov 2022

Dva týždne akty, aj manžel.

jankak50
9. nov 2022

Materskú budete mať ale iba v prípade ak ste pracovala. Ak nie tak len rodičovský príspevok ten nižší.