Otcovská (materská) dovolenka a práca

5. nov 2024

Ahojte. O pár dní sa nám narodil druhé dieťa a muž plánuje ísť so starším na materskú. Chcel by popri Tom odrobiť pár hodín do mesiacana čom sa dohodol aj so zamestnávateľom ( spraví mu novú zmluvu). Na soc. poisťovní nám ale povedali, že to nejakým spôsobom kontrolujú. Nevedela nám povedať, ako presne to funguje, ja som myslela, že len nemôže odrobiť viac ako 40 h mesačne. Nemáte niekto skúsenosť? Lebo uz aj známy spomínal, že mu z materskej kvôli tomu stiahli.
Ďakujem

alenah31
5. nov 2024

pokiaľ pôjde o toho istého zamestnávateľa (často už aj u iného) - áno, z toho účelovosť kričí hlavne ak z tej dohody príjem značne neklesne. SP v týchto prípadoch bohužiaľ materské koriguje resp. odníme úplne. Často sa stáva, že počas materskej má u zamestnávateľa novú dohodu na 30-40 hod. mesačne no príjem rovnaký ako pri klasickom prac. fonde počas trvania zamestnania, z ktorého je n materskej - a už to riešia. Do SP už pri novom zamestnancovi/dohodárovi už nahlasuješ aj pracovný fond, oblasť kde pracuje a aj kód povolania.

autor
5. nov 2024

@alenah31 nebude mať rovnaký príjem,chodil by len na víkendové smeny, ktoré nikto nechce robiť,keďže celé týždne ťahajú nadčasy. Takže v tomto prípade, keď odrobiť dajme tomu 30 hodín a zarobí 200€ malo by to byť ok? Na druhej strane zase môže materskú kedykoľvek zrušiť, ak by bol v tomto smere problém.

lilinka88
5. nov 2024

Otázka je koľko hodín denne bude robiť, lebo viac ako 3 mu neprejde, keďže sa zohľadňuje aj cesta do a z práce a starostlivosť o dieťa má zabezpečovať on, vo keď je celý deň v práci, nezabezpečuje.

alenah31
5. nov 2024

@lilinka88 jednému môjmu zamestnancovi teraz v auguste pozastavili výplatu materskej dávky a jeho dohoda znela na 10 hodín mesačne - mňa by fakt zaujímalo aký vzorec na toto majú. Podal odvolanie, stále je to v riešení.

lilinka88
5. nov 2024

@alenah31 a reálne odrobil denne koľko a koľko za to zarobil? Lebo však papier znesie veľa, pokiaľ viem, sleduje sa reálna dochádzka a zárobok. A zároveň zárobok by mal byť ponížený tak ako sú ponížené hodiny

alenah31
5. nov 2024

@lilinka88 reálne odrobil max. len tých max. 10 hodín., u nás ide vždy všetko košer podľa dohody (žiadne, že papier znesie, na to robím v tomto obore už dosť dlho) - samozrejme aj zárobok bol rapídne nižší. A toto je už druhý čo sa mu to stalo tento rok, sranda, že až na tretí mesiac mu to pozastavili a to mal odpracované len 3 hodiny v tom mesiaci (pracoval ako konzultant, nastavoval program) - do 2023 ani jeden a to pri 600 zamestnancoch sa oteckov na MD u nás teda premlelo celkom dosť. Aj ja som ako oprávnená za zamestnávateľa posielala vyjadrenie na SP - požiadal nás o to jeho právnik. SP samo od seba nechcela nič dokladovať - čakala som, že aspoň dochádzkový výkaz si vyžiadajú ako pri tom prvom zamietnutom, ale nie.

lilinka88
5. nov 2024

@alenah31 tak to neviem, určite mu v odňatí vysvetlili, resp musel mať aj on priestor sa vyjadriť.

autor
5. nov 2024

Nám tiež pani na soc. povedala, že nemajú na to nejake tabuľky. Ale ako potom zamestnanec môže niečo dodržovať, keď nič nie je stanovené? Akože jednému sa bude tolerovať, že pracuje rovnako ako predtým a druhému ani pár hodín, ktoré chce odrobiť viac menej pre udržanie dobrých vzťahov v práci? Ozaj na hlavu...

alenah31
5. nov 2024

@lilinka88 vsak mal - nesplnena podmienka osobnej celodennej starostlivosti o dieta - co je pri 10h/mesiac blbost. Aky priestor na vyjadrenie? Mal akurat moznost podat odvolanie v lehote co urobil presne 18.9. - odvtedy od nich nic. Ale ako pisem riesi to uz cez pravnika, ide to mimo nas. Uz len poskytneme sucinnost ak nas niektora zo stran poziada.