Chápem správne, že policajti, záchranári a hasiči majú nárok na 11 týždňov Materskej ? Výška materskej bude ich obyčajný plat?
@alenah31 volala som na sociálnu poisťovňu, pani síce povedala, že títo idu mimo nich ale je to 11 týždňov. Dva týždne po narodení do šiesteho týždňa a 9 týždňov po vyčerpaní materskej matkou najneskôr do troch rokov dieťaťa. Tých prvých 14 dní môže poberať rodičovský alebo materské zároveň aj matka. Tých zvyšných 9 týždňov môže byť na dieťa poberaná len jedna z týchto dávok.
rozlišuj otcovská dovolenka a rodičovská dovolenka pre silové zložky. 9 týždňov majú rodičovskú dovolenku a podľa toho aká "silová zložka sú" čerpajú otcovskú dovolenku. Ja viem, že majú vlastný sociálny systém, asi som to blbo napísala - moja mama pracuje pre KR PZ - mzdy/personalistiku. O.i. napr. taký policajt si mohol kľudne platiť DNP aj do štandardnej SP a materskú mohol mať aj vtedy. A rozlišuj tiež pojmy - obyčajný plat vyplácaný mesačne kde sú pripočítané ostatné zložky mzdy (nočné, sťažené prostredie, psovod....) a služobný plat.
@alenah31 no len ty si napísala , že majú nárok na 9 týždňov a z tých deviatich týždňov si vedia čerpať vopred 14 dní. Čiže z tvojho komentára je to možné pochopiť len tak, že celkovo majú platených len 9 týždňov nejakej dovolenky. Ale to je fuk , už sme sa pochopili, mňa zaujímalo koľko týždňov je dohromady plateného voľna, bližšie som to nerozdeľovala. Ja som to rovno celé nazvala materská 😂 lebo úprimne, pokrok v tomto smere s dávkami nastal za posledné obdobie veľký, len kým sa to správne zaužíva bude to chaos pre všetkých čo ako nazvať,lebo taký príspevok, taká dovolenka, taký a onaký rodičovský príspevok z UPSVAR,je toho dosť na orientáciu. Ale tešíme sa z pokroku to je hlavné 🥳.
hej vidím....ja som dala upraviť príspevok, ale ostalo to tam. Tak zasa pokrok....majú podstatne inak platené nemocenské, ošetrovné atď. V tomto zasa sú "znevýhodnení" obyčajní občania. Si zober, že počas takej korony bola obyčajná mama doma s očr vo výške 55% DVZ a napr. moja sestra - policajt - 100% a to celú dobu. Všetko - každá oblasť povolania - má svoje plusy a mínusy. ale zasa - odvodx platí - tak má mať aj všetky výhody. Kde je to ozaj absolútne podhodnotené - to sú hasiči a tí sú volaní fakt ku všetkému.
@alenah31 áno oni tieto veci majú platené krásne, to je radosť byť na PN či OČR, ale ja som ten pokrok myslela všeobecne. Je super a to aktuálne pre všetkých otcov, že sú tie dva týždne otcovskej dovolenky. Lebo toto veľmi chýbalo. Nie každému oteckovi zamestnávateľ uznal dovolenku a pod. Paragraf sa zobrať dal len veľmi ťažko. Max OČR na manželku aj tú veľa lekárov vystaviť nechcelo. A keď tá žena reálne toho muža doma po tom pôrode potrebuje lebo je čo ja viem po sekcií . Toto je obrovská výhoda... Hasiči sú samostatná kapitola, tam by sa to celé malo " prestavať" lebo oni chudáci aj tie platy na to čo naozaj musia všetko robiť majú smiešne.
plne súhlasím
Prosim viete mi poradit? Muz pracuje vo firme..v decembri to budu 2 roky,270 dni nemocenskeho ma sice platene len ci bude mat narok na otcovsku dovolenku by som chcela vediet.. dakujem
@tdominika tak ak spĺňa podmienku poistenia v decembri a v čase kedy bude o otcovskú dovolenku žiadať - samozrejme. Ak budeš rodiť v čase kedy on tú podmienku splnenú bude mať..... resp. bude splnená najneskôr v čase kedy dieťa dovŕši 4 týždne - nakoľko otcovská dovolenka je len 14 dní a do 6 týždňov od pôrodu.
@tdominika však uvažuj logicky...ako môže ísť na otcovskú dovolenku v novembri ak nárok splní až niekedy v decembri? V jeho prípade nech si čerpá štandardnú dovolenku pokiaľ bude zamestnávateľ súhlasiť alebo - pokiaľ to bude tvoj zdr. stav vyžadovať - môže byť s tebou na OČR - čo mu musí samozrejme vystaviť lekár. A potom v decembri keď bude mať splnenú podmienku tých 270 dní NP a bude to ešte v limite do 6 týždňov od pôrodu môže aj na tú otcovskú dovolenku.
majú nárok na 9 týždňov a z toho vedia čerpať vopred 14 dní - policajti, hasiči, záchranári, 10 služobných dní - vojaci a 10 prac. dní - zam. fin. správy ako tzv. "otcovskú dovolenku" do 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Zvyšok môžu dočerpať potom ako skončí MD matke. A výška MD bude ich služobného platu.