Otcovská dovolenka - silové zložky

6. okt 2022

Chápem správne, že policajti, záchranári a hasiči majú nárok na 11 týždňov Materskej ? Výška materskej bude ich obyčajný plat?

alenah31
6. okt 2022

majú nárok na 9 týždňov a z toho vedia čerpať vopred 14 dní - policajti, hasiči, záchranári, 10 služobných dní - vojaci a 10 prac. dní - zam. fin. správy ako tzv. "otcovskú dovolenku" do 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Zvyšok môžu dočerpať potom ako skončí MD matke. A výška MD bude ich služobného platu.

autor
6. okt 2022

@alenah31 volala som na sociálnu poisťovňu, pani síce povedala, že títo idu mimo nich ale je to 11 týždňov. Dva týždne po narodení do šiesteho týždňa a 9 týždňov po vyčerpaní materskej matkou najneskôr do troch rokov dieťaťa. Tých prvých 14 dní môže poberať rodičovský alebo materské zároveň aj matka. Tých zvyšných 9 týždňov môže byť na dieťa poberaná len jedna z týchto dávok.

alenah31
6. okt 2022

rozlišuj otcovská dovolenka a rodičovská dovolenka pre silové zložky. 9 týždňov majú rodičovskú dovolenku a podľa toho aká "silová zložka sú" čerpajú otcovskú dovolenku. Ja viem, že majú vlastný sociálny systém, asi som to blbo napísala - moja mama pracuje pre KR PZ - mzdy/personalistiku. O.i. napr. taký policajt si mohol kľudne platiť DNP aj do štandardnej SP a materskú mohol mať aj vtedy. A rozlišuj tiež pojmy - obyčajný plat vyplácaný mesačne kde sú pripočítané ostatné zložky mzdy (nočné, sťažené prostredie, psovod....) a služobný plat.

autor
6. okt 2022

@alenah31 no len ty si napísala , že majú nárok na 9 týždňov a z tých deviatich týždňov si vedia čerpať vopred 14 dní. Čiže z tvojho komentára je to možné pochopiť len tak, že celkovo majú platených len 9 týždňov nejakej dovolenky. Ale to je fuk , už sme sa pochopili, mňa zaujímalo koľko týždňov je dohromady plateného voľna, bližšie som to nerozdeľovala. Ja som to rovno celé nazvala materská 😂 lebo úprimne, pokrok v tomto smere s dávkami nastal za posledné obdobie veľký, len kým sa to správne zaužíva bude to chaos pre všetkých čo ako nazvať,lebo taký príspevok, taká dovolenka, taký a onaký rodičovský príspevok z UPSVAR,je toho dosť na orientáciu. Ale tešíme sa z pokroku to je hlavné 🥳.

alenah31
6. okt 2022

hej vidím....ja som dala upraviť príspevok, ale ostalo to tam. Tak zasa pokrok....majú podstatne inak platené nemocenské, ošetrovné atď. V tomto zasa sú "znevýhodnení" obyčajní občania. Si zober, že počas takej korony bola obyčajná mama doma s očr vo výške 55% DVZ a napr. moja sestra - policajt - 100% a to celú dobu. Všetko - každá oblasť povolania - má svoje plusy a mínusy. ale zasa - odvodx platí - tak má mať aj všetky výhody. Kde je to ozaj absolútne podhodnotené - to sú hasiči a tí sú volaní fakt ku všetkému.

autor
6. okt 2022

@alenah31 áno oni tieto veci majú platené krásne, to je radosť byť na PN či OČR, ale ja som ten pokrok myslela všeobecne. Je super a to aktuálne pre všetkých otcov, že sú tie dva týždne otcovskej dovolenky. Lebo toto veľmi chýbalo. Nie každému oteckovi zamestnávateľ uznal dovolenku a pod. Paragraf sa zobrať dal len veľmi ťažko. Max OČR na manželku aj tú veľa lekárov vystaviť nechcelo. A keď tá žena reálne toho muža doma po tom pôrode potrebuje lebo je čo ja viem po sekcií . Toto je obrovská výhoda... Hasiči sú samostatná kapitola, tam by sa to celé malo " prestavať" lebo oni chudáci aj tie platy na to čo naozaj musia všetko robiť majú smiešne.

alenah31
6. okt 2022

plne súhlasím

tdominika
7. okt 2022

Prosim viete mi poradit? Muz pracuje vo firme..v decembri to budu 2 roky,270 dni nemocenskeho ma sice platene len ci bude mat narok na otcovsku dovolenku by som chcela vediet.. dakujem

alenah31
7. okt 2022

@tdominika tak ak spĺňa podmienku poistenia v decembri a v čase kedy bude o otcovskú dovolenku žiadať - samozrejme. Ak budeš rodiť v čase kedy on tú podmienku splnenú bude mať..... resp. bude splnená najneskôr v čase kedy dieťa dovŕši 4 týždne - nakoľko otcovská dovolenka je len 14 dní a do 6 týždňov od pôrodu.

tdominika
7. okt 2022

@alenah31 no lenze termin mam 22.11 a vtedy by chcel ist 🤷 alebo to riesit dovolenkou

alenah31
7. okt 2022

@tdominika však uvažuj logicky...ako môže ísť na otcovskú dovolenku v novembri ak nárok splní až niekedy v decembri? V jeho prípade nech si čerpá štandardnú dovolenku pokiaľ bude zamestnávateľ súhlasiť alebo - pokiaľ to bude tvoj zdr. stav vyžadovať - môže byť s tebou na OČR - čo mu musí samozrejme vystaviť lekár. A potom v decembri keď bude mať splnenú podmienku tých 270 dní NP a bude to ešte v limite do 6 týždňov od pôrodu môže aj na tú otcovskú dovolenku.

lilinka88
7. okt 2022

@tdominika veď keď tam robí dva roky,tak už musí mať 270 dní NP

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
7. okt 2022

@lilinka88 ja to chápem tak, že tých 270 dní NP bude mať splnených až v decembri - tak snáď vie, že 270 dní = 9 mesiacov. Možno pred tým tam pracoval v pomere kde sa NP neodvádza. Alebo si zle vysvetľuje podmienku "270 dní NP za posledné 2 roky".

tdominika
7. okt 2022

@lilinka88 2 roky budu koncom decembra

tdominika
7. okt 2022

@alenah31 ano to viem ze 270 dni je 9 mesiacov...v novembri tam bude mat odrobene 11 mesiacov a koncom decembra tam bude 2 roky

lilinka88
7. okt 2022

@tdominika tak potom nerozumiem otázke. Dieťa sa narodilo/narodí kedy?

tdominika
7. okt 2022

@lilinka88 22.11 mam termin.. ale pochopila som to uz...musi mat odpracovane 2 roky a potom by mal narok na otcovsku dovolenku 2 tyzdne...takze jedine si zoberie dovolenku 🙂

alenah31
7. okt 2022

@tdominika nepochopila si to...jemu na to, aby mal na tuto 14 dnovu dovolenku narok staci mat aspon 270 dni NP. Ak pises, ze v 11/2022 to bude 11 mesiacov co tam pracuje tak uz tu podmienku splna teraz.

lilinka88
7. okt 2022

@alenah31 ale tak potom spĺňa podmienky - má aktívne NP (je zamestnaný) a za posledné dva roky má viac ako 270 dní NP. Po narodení môže zažiadať

tdominika
7. okt 2022

@alenah31 dakujem 🙂

alenah31
7. okt 2022

@lilinka88 ano...vsak to som jej aj napisala😊

lu3i0a
Odpoveď bola odstránená
Zobraz