Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadne materskej dovolenky pre otca.
Mame prvé dieťa ktoré má 19 mesiacov, poberala som naň rodičovský príspevok no od konca augusta som opäť na MD - prírastok očakávame v polovici októbra.
Manžel chce ísť na materskú dovolenku, to znamená že on bude na materskej so starším, ja s mladším aby sme mali nárok na materskú obaja.
Od 1. Októbra schválili novinku pre otcov, a to, že si môžu 2 týždne z materskej vyčerpať po narodení dieťaťa. No platí to aj v tedy keď už mame staršie dieťa?
Ako je to v tomto našom prípade, neviete mi povedať?
Za reakcie vopred ďakujem
@budajova09 opakujem...toto je staré...to schválila vláda ešte v máji. Ale aby to nadobudlo platnosť musí to prejsť parlamentom. Chcete vlastne niečo čo ešte neexistuje:
https://www.pravneprerodica.sk/otcovska-davka-p...
@budajova09 kuk sem.....to v sedom ramceku
@budajova09 treba vydrzat na aktualne info, maju to v tychto dnoch doriesit na schodzi, ale oficialne to od 1.10 este nie je schvalene. ako pise @alenah31 preslo to iba prvym citanim.
@budajova09 ale veď sa nedá, aby boli rodičia obaja na rodičovskej/ materskej a poberali peniaze.. alebo niečo zmenili? Ja som si o tom čítala na začiatku tehotenstva keďže mám teraz 9 mesačnú a v januári sa narodí ďalšie a vraj len jeden z rodičov má nárok a len na jedno dieťa poberať rodičovský
@denisa0504 súčasne môžu byť obaja na md, ale nemôžu byť súčasne jeden na md a druhý na rd
@budajova09 otcovstva dovolenka ešte stále nie je schválená a pritom ako schvaľujú resp momentálne neschvaluju tak to vidím osobne tento rok biedne 😅
@budajova09 nie...tých 14 dní môže čerpať v priebehu prvých šiestich týždňov po narodení dieťaťa. A poprosím odkaz kde je uvedené, že to schválili - mali to v septembri riešiť odbory, ale nikde neviem nájsť, že to skutočne prešlo. Viem, že vláda schválila návrh novely zákona - ešte v máji, následne to prešlo v parlamente v auguste prvým čítaním, ale to je všetko.