Otcovská dovolenka

1987martina
14. sep 2021

Pekny vecer prajem,
prosim o radu... je to tazky oriesok /ak ho niekto rozluskne budem mu vdacna- rada si aj za radu zaplatim len z hladom na termin, musi prist co najskor/. Pan Mihal ma toho urcite vela a kym by som sa dostala na radu dlho by to trvalo.

Priatel ma 2 zamestania na trvaly pomer sucastne: 1. v CK a 2. v IT
1. v CK trva uz cca 3 roky /vratane rodicaku a pandemickej OCR a prekazkach pri praci/.
2.v IT trva od 1.2.2021

1. v CK pocas pandemickej OCR mu bola vyratana suma 30 DVZ /denny vymeriavaci zaklad/ aktualne je na prezkach od 1.9.2020 s vyplatou cistom 700€ (plat mu pre pandemiu klesol/
2. v IT ma aktualne v cistom 1900€

Priali by sme si aby sa mu plat z druheho zamestania ratal do otcovskej.Avska kedze zacal v roku 2021 a je to subezny PP tak sa mu asi bude otcovska ratat z roku 2020 DVZ. Myslim si...

Kedze sa obava, ze by ho z prace IT vyhodili tak chcel nastupit od 16.9 na otcovsku. Ja som navrhla nech radsej nastupi na rodicak so synom 1 rok v praci IT a zarovej nech je stale na prekazkach praci v CK. takto by sme sa prehupli do roku 2022 kde by sa mu od 1.1 mala ratat materska z roku 2021 a teda sa scitavat obe vyplaty do DVZ. Alebo sa mylim..samozrejme oba pracovne pomery by trvali.

Dakujem pekne

M.

draik
14. sep 2021

Materské je prednostná dávka, v každom zamestnaní musí mať aspoň 270 dní nemocenského poistenia.

1987martina
autor
15. sep 2021

@draik dakujem za info. Teda to tak urobit nejde aktualne...najde sa aj nejake riesenie?Novy pracovny pomer ? na mesiac cca ? dakujem

draik
15. sep 2021

@1987martina
Napr. ukončiť starý PP, tým pádom sa dni poistenia pripočítajú k aktuálnemu PP:

1987martina
autor
15. sep 2021

@draik Aha… teda by potom mohol poberať materskú z vymeriavacieho základu z IT firmy ( nastúpil tam 1.2 .2021) Ak áno dakujem ti velmi pekne a nápis mi prosím číslo uctu.. rada sa odmením 🙏🏻

draik
15. sep 2021

@1987martina
Ak má dohromady 270 dní NP v posledných dvoch rokoch (aj z ukončených PP), tak v novom zamestnaní stačí mať 90 dní poistenia (bez PN, OČR a pod), aby sa materské počítalo z tohto príjmu. To je všeobecne známa vec a je to tu rozoberané dookola.
Stačí si vybrať hociktorý z účtov napr. na ludialudom.sk 😉

1987martina
autor
15. sep 2021

@draik
Dakujem ti veľmi pekne za pomoc.. je to známa vec, ale nevedela som ako to funguje ak máš dva PP. A dakujem ti o to viac že som mohla v tvojom mene prispieť slobodnej maminke s dvoma detickami.