Otcovská dovolenka

1. feb 2024

Zienky prosím o radu/uistenie.

Je možné byt na materskej-otec s dieťaťom do 3 rokov (na pol roka ak sa nemýlim) a matka bude na materskej s druhým, mladším dieťaťom áno?
A výpočet otcovskej dovolenky je tiež 75% z DVZ ratany z predchádzajúceho roka pri TPP?

Ďakujem za pomoc a rady 🙂

226lenka
1. feb 2024

Áno, súbeh 2 materských je možný

katkaseiner
1. feb 2024

% neporadim, ale presne na toto ide zanedlho kolega. Manzelka ide rodit, cize pojde na matersku s este nenarodenym a on pojde s takmer 2rocnou

eva233
1. feb 2024

Pozor je rozdiel otcovska a materská dovolenka.
Otcovska dovolenka trvá 14 kalendárnych dní a ma na ňu nárok otec dieťaťa od narodenia do 6t veku dieťaťa
Materská dovolenka ma na ňu nárok otec od 6r do 3r veku dieťaťa, trvá 28t ak čerpal aj otcovsku tak trvá 26t. Inými slovami otec moze začať otcovsku dovolenku keď ma dieťa 4t vyčerpať 2t otcovskej a pokračovať 26t materskej dovolenky.
Matka má nárok na materskú dovolenku 34t pokiaľ nie je matka samozivitelka alebo neporodila viac detí naraz.
Áno súbeh 2 materských je možný s tým, že keď sa otcovi skončí materská na staršie dieťa môže pokojne plynule prejsť na materskú s mladšim dieťaťom matka zatiaľ nesmie poberať rodicak ale môže byť buď zapísaná na upsvare ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r ktoré nechodí do MŠ na dlhšie ako 4hodiny alebo moze čerpať podporu ak má na ňu nárok po ukončení PP, matka môže byť tiež PN, čerpať dovolenku, platiť si zdravotku a byť doma.
Pripadne sa otec moze vrátiť do práce, matka bude na RD s mladšim a keď bude mať mladšie dieťa 2,5r môže ísť otec na materskú s mladšim, matka sa môže vrátiť do práce, čerpať podporu a vyššie spomínané varianty.
Áno výpočet materskej aj otcovskej je v oboch prípadoch ako 75% z denného vymeriavacieho základu z rozhodujúceho obdobia... Zväčša je to predosli rok, ale nemusí.... Záleží od toho od kedy trvá pp. Zväčša to vychádza cca toľko koľko ste v minulom roku zarobili v čistom

bolarazjedna
1. feb 2024

Áno, aj my sa tak chystáme o mesiac, pekne to bolo vysvetlene vyššie. Ja iba dodám, že logicky my vychádza - ze pokiaľ ide otec na materskú so starším dieťaťom, stále mu prináleží 28tyzdnov, aj keď bol predtým na otcovskej - to predsa čerpá na mladšie dieťa. Myslím to správne? Lebo manželovi včera na sociálne nevedeli povedať 🤦‍♀️🤦‍♀️, sle mne to tak logicky vychádza...

eva233
1. feb 2024

@bolarazjedna áno prepáčte zle som to napísala. 2t otcovskej s mladšim 28t materskej so starším a následne ešte nárok 26t na materskú s mladšim

draik
1. feb 2024

@eva233
Keď už chceme byť presní, tak je to otcovská a rodičovská dovolenka, keďže z podstaty veci nemôže byť muž na materskej.

bolarazjedna
1. feb 2024

@draik nie je to rodičovská dovolenka, normálne aj na žiadosti žiada otec materskú dovolenku ako iná osoba než matka

eva233
1. feb 2024

@draik na Slovensku môže materskú dovolenku poberať okrem matky aj iný poistenec sociálnej poisťovne respektíve najčastejšie otec.
Rodičovská dovolenka nie je materská a nie je to ani materská ktorú poberá otec. je to čas na prehĺbenie starostlivosti o dieťa zväčša do 3, pri zdravotných problémoch do 6r. A na rodičovskej dovolenke môže byť rodič dokonca aj starý rodič dieťaťa. Čiže rodičovská otcovska a materská sú 3 rôzne pojmy 😉

draik
1. feb 2024

@bolarazjedna
@eva233
Dámy, nemýľte si pojmy s dojmami.
Muž nikdy nie je na materskej dovolenke a ani nikdy nebol. Buď bol na rodičovskej dovolenke resp. teraz je na otcovskej dovolenke, s poberaním materského, alebo je na rodičovskej dovolenke bez poberania materského a s poberaním rodičovského príspevku či bez jeho poberania.
Materská/otcovská/rodičovská dovolenka je pojem pracovného práva a nemá nič spoločné s tým, akú dávku rodič poberá, pretože to je predmetom sociálneho zabezpečenia.
P.S. "Materská dovolenka " sa nepoberá, ale čerpá, nie ako dávka, ale ako voľno v práci.

milanm12
2. feb 2024

Pripravte sa na po kokot papierov ak bude otec na materskej. Ja som to tak mal. To čo odomna vyžadovali dokladovať sa až rozum zastavuje. Každý mesiac mi zastavovali materskú a žiadali nejaké doklady a následne zasa prerušovali konanie o odňatí materskej a takto až pokiaľ mi všetko načo som mal nárok nevyplatili😅 takže poslednú materskú som dostal s oneskorením 3 mesiacov.

eva233
2. feb 2024

@milanm12 a ste szco alebo ste pracovali počas čerpania materského?... Lebo muž len vypísal papier, dal potvrdiť v robote zaniesol na SP a bolo. Normálne pol roka bol doma a čerpal materské bez problémov.

milanm12
2. feb 2024

@eva233 samozrejme že som pracoval ale čiernota ako hovädo😅 takže nemali o Tom ako vedieť a stále chceli nejaké čestné prehlásenia že nepoberám príjem, že o dieťa sa starám ja a iné sračky.

ludmiiilka
2. feb 2024

@eva233 a ako je to s daňovým? započítava sa do príjmu otca alebo je oslobodená od dane?

majkapramky
26. jún 2024

@eva233 môžem sa opýtať, neviete, či môže otec poberať rodičovský príspevok namiesto matky, hoci pred rodičovským nebol na Materskej? Alebo môže poberať rodičovský iba po materskej. Ďakujem za odpoveď.

luliu
26. jún 2024

@majkapramky môže poberať, ale nizsi

eva233
27. jún 2024

@majkapramky môže ale nižší. Ideálne nech muž ide čerpať materske aspon na mesiac a potom nech prejde na poberanie rp