Otcovská dovolenka 28 týždňov a krátenie dovolenky

deinela
4. aug 2023

Ahojte, manžel nastúpil začiatkom roka na otcovskú dovolenku a bola mu priznaná materská dávka zo soc. poisťovne na 28 týždňov (do 3 rokov dieťaťa). Po návrate do práce mu však za toto obdobie skrátili dovolenku. Je to správny postup? Viem, že v minulosti to bola kvázi "rodičovská s dávkou materské" no v zákonníku práce je uvedené, že otcovská dovolenka trvá 28 týždňov a nie je za ňu možné dovolenku zamestnanca krátiť, vlastne iba za rodičovskú (ktorú je možné poberať po materskej/otcovskej). Rozumiem tomu správne? Vďaka.

matullienka
4. aug 2023

@deinela nech manžel overí či mu mzdárka tu otcovsku dovolenku správne nahrala do programu. Počas otcovskej dovolenku mu normálne vzniká nárok aj na riadnu dovoľ rovnako ako žene počas materskej

slavkadi
4. aug 2023

@deinela staral sa o novorodenca či o staršie dieťa? Ak staršie, podľa § 166 ods.2, môže zamestnávateľ dovolenku krátiť.

deinela
autor
4. aug 2023

@slavkadi ten odsek hovorí o rodičovskej dovolenke za ktorú je rodičovská dávka, nie materská, materská dávka je za otcovskú dovolenku max 28 týždňov, nie? Po otcovskej dovolenke môže ísť otec dieťaťa ešte aj na rodičovskú, ktorá sa štandardne kráti tak ako matke keď ide z materskej na rodičovskú, či?

matullienka
4. aug 2023

@deinela áno je to tak ako píšeš

slavkadi
4. aug 2023

@deinela ten odsek hovorí o poskytnutí voľna na účely prehĺbenia starostlivosti o dieta do 3 rokov tj rodičovská dovolenka, počas ktorej môže otec čerpať materske alebo rodičovský. Otcovska dovolenka je upravená v odseku 1 a týka sa len starostlivosti o novorodenca. V tom je rozdiel. Precitaj si to v tom paragrafe. Takže ak sa stara o napr dvojročné dieťa, je na rodičovskej dovolenke s materským a zamestnávateľ mu môže krátiť dovolenku. Nemusi, ale môže, takže je to na zamestnávateľovi.

mirko84
5. aug 2023

Ja som bol na otcovskej s obama svojimi detmi a dostal som dany rok plnu dovolenku(25 dni). Ziadne kratenie.

jamka311
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jamka311
13. feb 2024

@slavkadi novorodenec je 0 az 28 kedy by to ten muz mal.akoze podla vas stihnut ?? Ked zena je 34 az 43 tyzdnov podotykam ze 43 tyzdnov je 301 dni ?

jamka311
13. feb 2024

@slavkadi Materská dovolenka podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce patrí v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa žene v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa. Obdobie trvania tejto materskej (rodičovskej) dovolenky sa posudzuje ako výkon práce.

jamka311
13. feb 2024

@slavkadi vykon prace znamena ze ma narok na riadnu dovolenku za odpeavovane dni

slavkadi
13. feb 2024

@jamka311 áno presne ako citujete...ak sa stará o novorodenca. Ale aj pri rodičovskej so starším dieťaťom má zamestnávateľ možnosť nekratit dovolenku, je tam slovíčko môže.

jamka311
3. mar 2024

@slavkadi ano ale muz tam ma ze V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa. Obdobie trvania tejto materskej (rodičovskej) dovolenky sa posudzuje ako výkon práce. Ak sa stara o narodene dieta nie o novorodenca to je pri matke unho nie je novorodenec

slavkadi
3. mar 2024

@jamka311 v ods.1 je riešená materská a otcovska dovolenka v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa (novorodenca). V ods.2 rodičovská dovolenka ženy či muža na prehĺbenie starostlivosti o dieťa.

jamka311
9. mar 2024

@slavkadi ale to by musel ist hned po porode na otcovsku resp matersku lebo novorodenec je len do 28 dna. Či?

slavkadi
9. mar 2024

@jamka311 tak ako matka matersku, ma otec otcovsku. Ak by išiel neskôr, po 28 týždňoch, už by to bola rodicovska. Aj keď možno s dávkou materské. Ak čerpá dávku materské, neznamená to hned, že ide o materskú/otcovsku dovolenku.

jamka311
21. mar 2024

@slavkadi takto sa opytam ste pravnik alebo ste si to vylozila sama?

jamka311
21. mar 2024

@slavkadi podla mna nemate pravdu narodene dieta nie je novorodenec a prekazkyv praci na kratenie je len rodicovska dovolenka nie otcovske.

slavkadi
21. mar 2024

@jamka311 tak nám to bolo vysvetlené na školení metodičkou, ktorá sa tým zaoberá. Je treba rozlíšiť pojmy otcovska dovolenka a "otcovské". Dávku "otcovské" môže otec poberať aj počas rodičovskej dovolenky, do 3r. veku dieťaťa. A ako tam aj máte uvedené "Otcovska dovolenka patrí mužovi do dňa narodenia dieťaťa". Ako matka je na materskej dovolenke s novorodencom, tak obdobne môže byť otec na otcovskej dovolenke s novorodencom. A potom môžu byť obaja na rodičovskej dovolenke za účelom prehĺbenia starostlivosti o dieta.