Osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a súhlas zamestnávateľa

23. sep 2024

Su tu nejake mzdarky? Vraj zamestnavatel musi suhlasit, ked sa chcem pocas neplateneho volna prihlasit do zdravotnej poistovne ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov". Vie mi niekto povedat preco je potrebny suhlas zamestnavatela? Lebo v poistovni ziadny suhlas zamestnavatela odo mna nechcu, tak tomu nerozumiem.

alenah31
24. sep 2024

samozrejme, že nie je potrebný súhlas zamestnávateľa. Potrebný je súhlas zamestnávateľa pokiaľ žiadaš o neplatené voľno. Ale to, ako budeš evidovaná počas NV - či ti ho bude platiť štát alebo ty sama - to môže byť zamestnávateľovi fuk.

natalienka12
24. sep 2024

A tebe zamestnavatel pisomne povolil neplatene volno? Lebo zrejme sa pytas na toto, zdravotnej poistovni je to jedno, lebo ak ti povoli neplatene volno tak ta mzdarka odhlasi z poistenia a zamestnavatelovi je jedno, co bude s tebou.

autor
24. sep 2024

@natalienka12 ano, neplatene volno nebol problem . ale vo viacerych diskusiach som citala, ze ak sa chcem prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tak s tym musi zamestnavatel suhlasit (ale pravda je, ze nikde inde okrem modreho konika som tuto info nenasla).
Tak ste ma potesili, ze ziadny suhlas nie je potrebny a nemusim to uz dalej riesit. Dakujem vam 🙂

natalienka12
24. sep 2024

Zavolaj na personalne oddelenie a opytaj sa ku akemu dnu ta odhlasuju z poistovni. Zamestnavatel za teba nebude uhradzat odvody. A zdravotku platit musis, takze bud budes poistenec statu alebo samoplatca. Zamestnavatela to nezaujima ako si to zariadis. Podstatne je mat suhlas na neplatene volno.

autor
24. sep 2024

@natalienka12 datumy viem, to budem mat uvedene na ziadosti o neplatene volno, cize viem kedy sa prihlasit do ZP.
Jedine co mi napada, ze zamestnavatel si ma da do nejakej kolonky, v tomto pripade neplatene volno a k tomu bude patrit nejaky kod, ktory predpokladam bude posielat do zdravotnej poistovne. Ale ja v zdravotnej poistovni budem vedena pod kodom ktory pripada pre "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" . A tu bude nesulad. Teda aspon ja s mojimi chabymi vedomostami o mzdach a odvodoch sa domnievam, ze jedine tu by mohol byt problem.kazdopadne ak vy s tymito vecami pracujete, tak to viete lepsie ako ja

lilinka88
24. sep 2024

Zrejme to bolo myslené tak,že ak ti trvá zamestnanie a ty sa napr po RD nechceš vrátiť do práce a na zdravotnej poisťovne chceš byť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak to ide iba cez neplatené voľno a k tomu potrebuješ súhlas zamestnávateľa. Teda,aby si rozumela správne, keď skončí RD a chceš byť naďalej doma, musíš riešiť zamestnanie,ako to tam ospravedlniť a možnosťou je neplatené voľno, s ktorým musí zamestnávateľ súhlasiť. Ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov je už potom len tvoj status v zdravotnej poisťovni,aby si si poistenie neplatila sama, sociálne máš prerušené, to neriešiš.

ywana1983
25. okt 2024

Prosim ta vies mi poradit, co napisat zamestnavatelovi pri podani ziadosti o neplatene volno.. (nejake formulky patagrafy.. ) Dcera dovrsi 3 roky ale nezobrali ju do skolky a zostanem s nou doma.Dakujem.