Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Máme dve deti, jedno má 4 roky a chodí škôlky do obeda(tj. asi na 4hodiny) druhé má 2 roky a 6m. Ja som momentálne na rodičovskej s mladším dieťaťom a som stále zamestnaná na tpp(som v práci vedená ako osoba na rd a teda nepracujem). Manžel by chcel ešte využiť možnosť a vyčerpať materské na mladšie dieťa s tým, že ja by som sa do práce nevrátila ale nahlásila by som sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ( teda na prve dieťa).
Je to vôbec možné?
Ak áno, je to potrebné nahlásiť v práci?
Platí v tomto období za mňa sociálne poistenie štát?
Mal by tento môj krok nejaký dopad na výšku a nárok na podporu ak by som sa po 3. narodeninách nevrátila do práce?
Ďakujem
.
toto by ti malo pomoct a v socialnej poistovni maju aj infolinku, tam si to mozes overit
@helka90 keďže ty si v práci momentálne "vedená v mimoevidenčnom stave" ako osoba na RD s mladším - kým nedovŕši to mladšie 3 roky - nemusíš v práci hlásiť nič. Akurát zo zákona min. mesiac pred skončením RD si povinná oznámiť návrat do zamestnania. Po skončení tejto RD ak sa do práce nevrátiš - treba žiadať zamestnávateľa o nepl. voľno resp. skončiť PP.
Pokiaľ manžel nastúpi na MD s mladším, ty sa tým dňom ako on nastúpi na MD prihlás na ZP na staršie ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Okrem povinného verejného zdr. poistenia bude za teba štát platiť dôchodkové poistenie do soc. poisťovne - no iba so štátom určeného minima.
Myslím, že sociálne odvody v tom čase nikto. Je to čisto len kvôli plateniu zdravotnej 🤷♀️