Ošetrovanie člena rodiny pre manžela počas mojej materskej. Poradíte?

dagmark123
20. jan 2014

Ahojte, potrebovala by som radu. Od 15.12. som na materskej a keďže mi nieje bohvie ako skvele, dala som u pediatra vypísať pre manžela OČR na syna s tým, že sa o neho nevládzem starať...teraz mi prišiel list zo SP, že máme doložiť, že som bola v danom termíne v pôrodnici, inak nám nič neuhradia...máte s tým nejaké skúsenosti? Ako mám postupovať? Ďakujem za každú odpoveď.

bosoriak
20. jan 2014

Ahoj, toto je jedna z podmienok naroku na osetrovne: "fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať (ďalej len "starostlivosť o dieťa") " - cize podla mna narok mas. Otazka je, ako mas dokazat, ze si ochorela. To uz sa treba opytat v SP. Lebo mi pride uplne nelogicke pytat si potvrdenie o praceneschopnosti pre zenu na materskej.

Cize predpokladam, ze napises odvolanie, kde uvedies toto ustanovenie a vyziadas si od nich, aky doklad mas dolozit, aby uznali, ze si bola chora. Mozno budu chciet potvrdenie od tvojho lekara.

nivalis
20. jan 2014

Ja som bola na materskej s mladsim synom a doktorka mi odmietla dat ocr pre mm na starsiu dceru, vraj sa to neda, ked ja som doma... a bla bla... ale dalo sa to riesit tak, ze mm dostal ocr na mna u mojho dr ! ten to bral uplne v pohode, mala som horucky, nevladala som ani zit, bolo logicke, ze sa muz musel o mna starat 😉

alenah31
20. jan 2014

tú OČR mu ani nepreplatia pretože ak nemáš ty vypísanú PN tak manžel na OČR zo zákona nemal nárok. Keďže si na MD si braná ako osoba, ktorá sa stará o dieťa, jedine v prípade ak si ty PN či v pôrodnici má manžel nárok na náhradu príjmu. Buď si daj dodatočne u svojho lekára vypísať PN-ku a tú zanes na SP alebo nech si manžel vezme na ten čas dovolenku čo bol doma. Pretože ak OČR zaniesol aj do práce predpokladám, že ho odhlásili aj zo zdrav. poisťovne a ak bol doma viac ako 10 dní tak aj zo sociálky - je vlastne dlžník na poistnom, nech si to zistí a prípadný dlh vyrovná. A pozor aj na tzv. péčka. V prípade ak pôjdete s malým k lekárovi zamestnávateľ mu nie je povinný uznať péčko (doprovod k lekárovi na dieťa) nakoľko ty si s ním doma a tým pádom táto starostlivosť pripadá tebe. V podstate je to tak ako píše @bosoriak🙂

maznacik007
20. jan 2014

PN ku ti uz tvoj lekar takto spatne nevypise ... ja neviem skus sa odvolat ale podla mna ti to neprejde lebo nepreukazes ze si bola v danom obdobi chora ... (nemas PN, ani spravu z nemocnice)

Mozno skusit este s tvojim lekarom ci by ti nieco spatne nevystavil ... ale podla mna to tak lahko nedokazes.... s tym ze ti lekar dodatocne vypise PN by som moc neratala ... tam uz bol aj prelom mesiacov ... takto spatne a najma ak to uz sleduju zo socialnej poistovne lekar riskovat nebude ....

treba potom preverit ze ked mu neuznaju OCR ako je to s poistenim u manzela v socialnej, zdravotnej a tak ci nedoslo k preruseniu ....

havana_frost
20. jan 2014

Keď bolo zle tebe, prečo si nedal OČR na teba? Ja som to mala takto, bola som po sekcii a v podstate som potrebovala opateru o dieťa, ale manžel sa dal vypísať očr na mňa a tak to išlo. Teraz ti to už nepomôže, ale nabudúce budeš vedieť.

kaktusik007
20. jan 2014

este jedna vec - ty mas o tom, ze ti nebolo bohvie ako skvele, aspon nejaky zaznam v svojej zdravotnej dokumentacii???

ak nie - tak smola.

Ako viackrat sa mi stalo ze som nebola schopna sa starat o dieta pocas materskej a rodicovskej, jediny raz, kedy OCR vystavil pediater na meno starsieho syna bol ked som bola v porodnici s mladsim - ostatne razy vzdy OCR vystavoval moj obvodny lekar na meno mojho manzela. Nebola potrebna moja PNka, ale boli potrebne moje navstevy u lekara a to, aby som mala uradne podchytene, ze som naozaj neni schopna sa starat o seba, nie to este o dve male deti...

sse
20. jan 2014

Aj ja som bola po sekcii a manzel isiel na OCR kvoli mne. Vypisala mi to gynekologicka. Po porode bol s nami 10 dni doma. My sme to takto riesili lebo uz nemal dovolenku.

piacere
20. jan 2014

Hm... ja som bola na rodičovskej so starším, tehotná, hospitalizovaná 3 týždne v nemocnici a muž musel ostať teda so starším doma na OČR, nič nedokladoval a OČRku mal preplatenú.

anulikv
14. feb 2017

Prosím dámy o pomoc, som po trojtýždňovej hospitalizácii so štichmy a čistením po cisaraku, som matka na materskej dovolenke.....chcem aby zostal muž doma ešte očr a staral sa o maličkú, keďže ja sa po nemocnici ešte necítim....keď som si zisťovala očr by mu dala detská lekárka na malú, lenže bojím sa ako budú pátrať (sociálka), že prečo sa staral o dieťa otec,a čo bolo matke, keďže mne ani obvodná ani gynekológ nechcú pn dať lebo som vraj na materskej, alebo sa boja, pritom si zdravotné komplikácie vôbec nevymyšľam....čo teraz? Mužovi v práci očr uznajú len ako to prezistuje sociálna? Alebo čo dokladovat? Prosím stretol sa niekto s podobnou situáciou....

evula1111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz