Ahojte, potrebovala by som radu. Od 15.12. som na materskej a keďže mi nieje bohvie ako skvele, dala som u pediatra vypísať pre manžela OČR na syna s tým, že sa o neho nevládzem starať...teraz mi prišiel list zo SP, že máme doložiť, že som bola v danom termíne v pôrodnici, inak nám nič neuhradia...máte s tým nejaké skúsenosti? Ako mám postupovať? Ďakujem za každú odpoveď.
Ja som bola na materskej s mladsim synom a doktorka mi odmietla dat ocr pre mm na starsiu dceru, vraj sa to neda, ked ja som doma... a bla bla... ale dalo sa to riesit tak, ze mm dostal ocr na mna u mojho dr ! ten to bral uplne v pohode, mala som horucky, nevladala som ani zit, bolo logicke, ze sa muz musel o mna starat 😉
tú OČR mu ani nepreplatia pretože ak nemáš ty vypísanú PN tak manžel na OČR zo zákona nemal nárok. Keďže si na MD si braná ako osoba, ktorá sa stará o dieťa, jedine v prípade ak si ty PN či v pôrodnici má manžel nárok na náhradu príjmu. Buď si daj dodatočne u svojho lekára vypísať PN-ku a tú zanes na SP alebo nech si manžel vezme na ten čas dovolenku čo bol doma. Pretože ak OČR zaniesol aj do práce predpokladám, že ho odhlásili aj zo zdrav. poisťovne a ak bol doma viac ako 10 dní tak aj zo sociálky - je vlastne dlžník na poistnom, nech si to zistí a prípadný dlh vyrovná. A pozor aj na tzv. péčka. V prípade ak pôjdete s malým k lekárovi zamestnávateľ mu nie je povinný uznať péčko (doprovod k lekárovi na dieťa) nakoľko ty si s ním doma a tým pádom táto starostlivosť pripadá tebe. V podstate je to tak ako píše @bosoriak🙂
PN ku ti uz tvoj lekar takto spatne nevypise ... ja neviem skus sa odvolat ale podla mna ti to neprejde lebo nepreukazes ze si bola v danom obdobi chora ... (nemas PN, ani spravu z nemocnice)
Mozno skusit este s tvojim lekarom ci by ti nieco spatne nevystavil ... ale podla mna to tak lahko nedokazes.... s tym ze ti lekar dodatocne vypise PN by som moc neratala ... tam uz bol aj prelom mesiacov ... takto spatne a najma ak to uz sleduju zo socialnej poistovne lekar riskovat nebude ....
treba potom preverit ze ked mu neuznaju OCR ako je to s poistenim u manzela v socialnej, zdravotnej a tak ci nedoslo k preruseniu ....
Keď bolo zle tebe, prečo si nedal OČR na teba? Ja som to mala takto, bola som po sekcii a v podstate som potrebovala opateru o dieťa, ale manžel sa dal vypísať očr na mňa a tak to išlo. Teraz ti to už nepomôže, ale nabudúce budeš vedieť.
este jedna vec - ty mas o tom, ze ti nebolo bohvie ako skvele, aspon nejaky zaznam v svojej zdravotnej dokumentacii???
ak nie - tak smola.
Ako viackrat sa mi stalo ze som nebola schopna sa starat o dieta pocas materskej a rodicovskej, jediny raz, kedy OCR vystavil pediater na meno starsieho syna bol ked som bola v porodnici s mladsim - ostatne razy vzdy OCR vystavoval moj obvodny lekar na meno mojho manzela. Nebola potrebna moja PNka, ale boli potrebne moje navstevy u lekara a to, aby som mala uradne podchytene, ze som naozaj neni schopna sa starat o seba, nie to este o dve male deti...
Aj ja som bola po sekcii a manzel isiel na OCR kvoli mne. Vypisala mi to gynekologicka. Po porode bol s nami 10 dni doma. My sme to takto riesili lebo uz nemal dovolenku.
Hm... ja som bola na rodičovskej so starším, tehotná, hospitalizovaná 3 týždne v nemocnici a muž musel ostať teda so starším doma na OČR, nič nedokladoval a OČRku mal preplatenú.
Prosím dámy o pomoc, som po trojtýždňovej hospitalizácii so štichmy a čistením po cisaraku, som matka na materskej dovolenke.....chcem aby zostal muž doma ešte očr a staral sa o maličkú, keďže ja sa po nemocnici ešte necítim....keď som si zisťovala očr by mu dala detská lekárka na malú, lenže bojím sa ako budú pátrať (sociálka), že prečo sa staral o dieťa otec,a čo bolo matke, keďže mne ani obvodná ani gynekológ nechcú pn dať lebo som vraj na materskej, alebo sa boja, pritom si zdravotné komplikácie vôbec nevymyšľam....čo teraz? Mužovi v práci očr uznajú len ako to prezistuje sociálna? Alebo čo dokladovat? Prosím stretol sa niekto s podobnou situáciou....
Ahoj, toto je jedna z podmienok naroku na osetrovne: "fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať (ďalej len "starostlivosť o dieťa") " - cize podla mna narok mas. Otazka je, ako mas dokazat, ze si ochorela. To uz sa treba opytat v SP. Lebo mi pride uplne nelogicke pytat si potvrdenie o praceneschopnosti pre zenu na materskej.
Cize predpokladam, ze napises odvolanie, kde uvedies toto ustanovenie a vyziadas si od nich, aky doklad mas dolozit, aby uznali, ze si bola chora. Mozno budu chciet potvrdenie od tvojho lekara.