Opatrovanie dieťaťa, keď matka pracuje

anelka5
20. nov 2014

Vie mi niekto poradiť aké mám možnosti, keď som na RD a zamestnala som sa? Viem, že buď dám dieťa do jaslí a poziadam o príspevok, ale prídem o RD. Je ešte možnosť, že si nájdem opatrovateľku, ale musí mať živnosť? Sú ešte nejaké iné možnosti? Prosím poraďte kto viete, ako to najlepšie poriesit. Ďakujem

meluela
20. nov 2014

@anelka5 mozes si nechat rodicovsky prispevok aj ked pracujes a platit si opatrovatelku, potom nemusi mat zivnost. V Ba sice sice s RP alebo prispevkom na starostlivost moc neporiesi (este aj statne jasle su drahsie), ale mimo ba by to snad mohlo pokryt vacsiu cast nakladov.

anelka5
autor
20. nov 2014

@meluela takže opatrovať môže potom hocikto? Ak teda nemusí byť živnosť, dobre som ťa pochopila? Mohla by dieťa opatrovať napr.babka a ostal by mi aj rodičovský?

anelka5
autor
20. nov 2014

@meluela ja mám predbežne zajednane jasle od decembra, ale zvažujem či nebude lepšie nechať dieťa doma a zabezpečiť opatrovanie v domácom prostredí. Len neviem podľa nových zákonov či sa to smie. Lebo ešte pred pár rokmi sa niečo také dalo, teraz už neviem.

evka4
20. nov 2014

@anelka5 mozes si vybrat, bud prides o RP a dostanes prispevok na starostlivost o dieta vo vyske max 230 euro, alebo si ponechas rodicovsky prispevok. V prvom pripade budes musiet uradu prace pravidelne dokladovat, komu za starostlivost platis (opatrovatelka musi mat na to zivnost), v druhom pripade nedokladujes nic.

meluela
20. nov 2014

@anelka5 ak nezmenia zakon, momentalne mozes pracovat aj poberat RP. Ten prispevok na starostlivost je o nejakych 30e viac, ale z vlastnej skuesnosti mozem povedat ze viac minies casu a nervov na dokladovanie kazdeho mesiaca :/ Je neuveritelne ake problemy pri tom dokazu robit, take vtipnosti ze statne jasle chcu platbu koncom mesiaca vopred, ale urad to zoberie len ak to ma peciatku v aktualnom mesiaci .. no neprestavala som sa divit .. dalej nemoze byt vypis z internetu, ani prikaz v banke, ale iba hotovostny vklad alebo platba na poste, inak treba podpisat dalsie lajstre. To co a ako treba dokladovat pritom stale menia, mozno je to uz zasa uplne inak. Ja som popritom studovala, kebyze mam pracovat tak ma rovno vyhodia kvoli tomu behaniu na urad :D Hlavne ze je to nastroj EU na zlucovanie prace a rodiny :D :D
Ak mas opatrovanie doma, bolo by to lepsie riesenie nez jasle, vela deti je vkuse chorych ked chodia do jasli a potom si aj tak len doma.

anelka5
autor
21. nov 2014

@meluela
@evka4 ďakujem za rady, tak zatiaľ nechám dieťa v opatere babky cez zimu a nebudem nič riešiť po úradoch. A ak by to nevládala, tak malú dám do jaslí.