Dobry den.
Chcela by som sa poradit. Dcerka 3 rocky nastupila do skolky. Dovtedy bola so mnou klasicky doma do 3 rokov. Ja som bola na rodicovskom prispevku,kt.so. ukoncila uz. Nastupila som do novej prace kde som uz 4.mesiac.
Je moznost prosim sa este vratit na rodicovsku kvoli zdravotnemu stavu dietatka?
Alebo ake su moznosti prosim ak by som chcela ostat s dcerkou doma? Dakujem pekne
@mirkaknm dobrý. Pokiaľ má dieťa zdravotné problémy treba na úrad práce ísť a vyplniť tlačivo.. Doložiť doklady od odborných lekarov... Tlacivo vyplňuje pediater. Stavia fotokópie nálezov... Spätné platia pol roka späť keď schvália... A mali by, platiť aj do 6 rokov pokiaľ ma dieťa dlhodobo Nepriaznivy, zdravotný, stav.
@mirkaknm ak budeš evidovaná ako osoba starajú a sa o dieťa do 6 rokov, zdravotné platí štát. Ak chces podporu, musíš ukončiť prác.pomer dohodou a sa prihlásiť na upsvar.
@mirkaknm
Osoba starajuca sa o dieta do 6r - nemas narok na ziadne €, nemozes byt zamestnana, dieta moze byt v skolke len 4h
Zdravotne - ak budes na UPSVAR alebo ako osoba starajuca sa o dieta do 6r - plati stat
@mirkaknm nie - logicky ak ste zamestnana nemozete zaroven byt evidovana ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov". Pri takejto evidencii stat prispevky nevyplaca - staci, ze za vas bude platit ZP. Financne zabezpecit dieta mate vy a jeho otec. Narok na podporu ma ten co ma aspon 730 dni PvN za posledne 4 roky a o podporu poziada do 2 rokov od ukoncenia posledneho PP.
Maminky a ocr trva 2 tyzdne, co ked je dieta chore dlhsie? Ako sa to riesi v praci?
@mirkaknm ocr mozete byt kolko treba, ale osetrovne je vyplacane len 14 dni. A potom pozor aj na to, ze od 15. dna az po ukoncenie ocr za Vas stat neplati ZP a toto obdobie mate hluche aj co sa tyka dochodkoveho poistenia - v podstate ako keby ste boli na neplatenom volne. SP povinne platit nemusite, ale ZP je povinna - sama si ju musite doplatit.
@mirkaknm chodili ste k odborným lekárom kvôli nejakým zdr. problémom? Pokiaľ áno - môžete si podať žiadosť, obehať tých odborných lekárov nakoľko potrebujete doložiť lekárske posudky nie staršie ako 6 mesiacov a čakať či Vám RP zo zdravotných dôvodov schvália, odporúčanie Vášho pediatra nestačí. Alebo dať výpoveď a ostať doma s tým, že sa prihlásite na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - ale od štátu nedostanete žiadny príspevok. A ešte možno výpoveď a evidencia na ÚP a požiadať o podporu ak spĺňate podmienky na jeho priznanie.