Odvolanie voči výške md

zuz_anna
8. feb 2019

Potrebovala by som poradit ohladom odvolania vysky materskeho, nakolko mi vyratali o 6 eur menej na den ako pred 16 mesiacmi pri prvom dietati. Odvovodenie bolo take ze sa to zial nepovazuje za retazovy porod nakolko zamestnavatel mi vyplatil dovolenku a tym padom mi platil aj odvody a eviduje ma na rodicovskej dovolenke od 24.7.2018 pricom som na rodicovskej dovolenke od 30.5.2018 a upsvar platil za mna odvody. Potrebovala by som poradit ako spisat odvolanie aby som dostavala to co prvom synovi

alenah31
8. feb 2019

@zuz_anna ako ťa môže evidovať na RD od 24.7.2018 a ty si na nej až od 30.5.2018?

zuz_anna
autor
8. feb 2019

@alenah31 to mi povedala tetuska zo socialky a tym padom to nie je retazovy

alenah31
8. feb 2019

@zuz_anna chápem to tak, že ty si síce po MD mala nastúpiť na RD 30.5.2018 ALE medzitým si čerpala dovolenku od 31.05.2018 do 23.07.2018 - to znamená, že za teba odvody platil zamestnávateľ a nie ÚPSVaR a áno - nový príjem, nanovo aktívne NP, nový vymeriavací základ pre druhú MD - sociálna poisťovňa má pravdu - nejde o reťazový pôrod, odvolanie ti nepomôže - nemáš sa o čo oprieť. Resp. ak ti zamestnávateľ iba vyplatil starú dovolenku tak z tej sa tiež platia odvody - čiže si mala nový príjem = nový výpočet pre MD.

zuz_anna
autor
9. feb 2019

@alenah31 lenze ked som bola nieco riesit na upsvar tak mi tetuska povedala lebo som sa na to pytala že ci upsvar platil odvody za to dane obdobie a ona sa pozrela do systému a povedala, ze hej, takze ja som s toho cisty s prepacenim debil

alenah31
9. feb 2019

@zuz_anna zo zákona si povinná platiť daň a odvody z akéhokoľvek príjmu, ktorý tejto povinnosti podlieha - zamestnávateľ ti vyplatí dovolenku, je to zdaniteľný príjem čiže platíš odvody = nanovo aktivované NP. Počas RD si poistencom štátu - platia za teba akurát ZP, ale nič iné.

zuz_anna
autor
9. feb 2019

@alenah31 dakujem